Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση στη Socar του 66% του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή τοι 31% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ και το 35% που κατείχαν τα ΕΛΠΕ.
Παράλληλα, υπεγράφη και συμφωνία μετόχων, μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της Socar, η οποία αφορά στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στη Socar.
Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, η συμφωνία αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας. Γα την ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πριν από την υπογραφή, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Socar, Ρ. Αμπντουλάγιεφ, και τον πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ρ. Μουσταφάγιεφ, παρουσία των κυρίων Μανιάτη και Παπαγεωργίου.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ και τώρα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόβλημα με το αεροπλάνο που ήταν η αιτία να μην ταξιδέψει πριν μερικές ημέρες στο Μπακού για την υπογραφή της συμφωνίας. Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γεμάτη ατζέντα της κυβέρνησης, λέγοντας πως το Σαββατοκύριακο οι βουλευτές το πέρασαν στη Βουλή, καθώς υπήρχαν κρίσιμες ψηφοφορίες.
"Θα είμαστε πάντα φίλοι με τη χώρα που μας έχει σταθεί κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που βρισκόταν η Ελλάδα", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μετέφερε και πρόσκλησή του, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν να επισκεφτεί την Ελλάδα τον ερχόμενο Μάιο. "Θα είναι μία περίοδος κατά τη οποία η Ελλάδα θα είναι στην προεδρία της Ε.Ε και έτσι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε γενικότερα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και την Ευρώπη", σημείωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Socar μίλησε για ιδιαίτερη χημεία μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που επιτρέπει να επεκταθούν οι διμερείς σχέσεις. "Δεν είναι μόνο ο TAP, και η ΔΕΣΦΑ αλλά και μελλοντικά επερχόμενα έργα", δήλωσε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Ελλάδας. "Ως επικεφαλής της Socar υπόσχομαι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανάπτυξη της συνεργασίας", συμπλήρωσε.
Γ. Μανιάτης: Η Ελλάδα συνδέει την Κασπία Θάλασσα με την Ευρώπη
Η συμφωνία επισφραγίζει τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό τομέα, ενώ συμβαδίζει και με τη δέσμευση της Ελλάδας για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ε.Ε., δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης.
"Η υπογραφή επιβεβαιώνει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Μία συνεργασία καθοριστικής σημασίας, που αποτελεί παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς περιφερειακής συνεργασίας και η οποία αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης", δήλωσε ο κ. Μανιάτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα γίνεται και πάλι η πρώτη χώρα που συνδέει την ιστορική περιοχή της Κασπίας Θάλασσας με την Ευρώπη και υπογράμμισε ότι το Αζερμπαϊτζάν πλέον βρίσκεται στον πυρήνα της ενεργειακής ασφάλειας της Έ.Ε.
"Το γεγονός ότι ο ΤΑΡ διέρχεται από την Ελλάδα, ενισχύει την προοπτική της χώρας μας να καταστεί ο κατεξοχήν διαμετακομιστικός κόμβος στη Νότιο
Ανατολική Ευρώπη. Με αξιοποίηση των επιπλέον ποσοτήτων αερίου που θα διοχετεύονται στο Ελληνικό σύστημα, ανοίγονται προοπτικές για χαμηλότερες τιμές στους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές", ανέφερε ο κ. Μανιάτης.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ε.Ε., με την ενέργεια να αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο αφετηρίας και με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας, ως πύλης επαφής του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη.
Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων ενεργειακών διαδρόμων που θα αξιοποιούν τόσο τον ΤΑΡ, όσο και το υφιστάμενο εθνικό δίκτυο μεταφοράς, καθιστώντας την Ελλάδα αναπόσπαστο κρίκο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ευρύτερης περιοχής.
Επιπλέον, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις των ερευνών υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι προσδίδουν νέα δυναμική για ανάπτυξη, ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr