Τα δελεαστικά αλλά απαγορευμένα πλούτη του Ιράν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ευελπιστούν πως ήλθαν ένα βήμα πιο κοντά οι δυτικές εταιρείες του τομέα της ενέργειας, οι οποίες κάνουν ουρά για να προσεγγίσουν την Τεχεράνη για το ενδεχόμενο οι κυρώσεις να αρθούν έστω εν μέρει χάρη στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα.
Επαφές πετρελαϊκών με Ιράν
Στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών των ΗΠΑ —για τις οποίες το Ιράν είναι απαγορευμένο από την Ουάσινγκτον εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες— σχεδίαζαν να συναντηθούν με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ στα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα, ενθαρρυμένα από το νέο τόνο της Τεχεράνης, όπως δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας.
"Έχουμε την πρόθεση να συζητήσουμε: το Ιράν έχει τρομερή δυναμική», ανέφερε ένα ανώτερο στέλεχος μιας αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Μόλις οι κυρώσεις αρθούν θα ενδιαφερθούμε ασφαλώς να επενδύσουμε, αλλά οι όροι των συμβάσεων πρέπει να είναι ελκυστικοί».
Οι αμερικανικές εταιρίες Conoco, Chevron, Exxon Mobil και Anadarko έχουν όλες δείξει ενδιαφέρον για την Ισλαμική Δημοκρατία αφότου η Τεχεράνη είχε εθνικοποιήσει τον ενεργειακό της τομέα μετά την επανάσταση του 1979. Η εξέλιξη αυτή είχε σημάνει την εκδίωξη από τη χώρα των σημαντικότερων δυτικών εταιρειών από τη χώρα, περιλαμβανομένης της BP, η οποία για πολλούς Ιρανούς είναι στιγματισμένη από την εποχή των πολιτικών ταραχών της δεκαετίας του 1950.
Ο Ζανγκανέχ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο θώκο του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης των μεταρρυθμιστών (1997-2005), σκόπευε να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά ακύρωσε το ταξίδι του την τελευταία πηγή, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας.
Στελέχη αμερικανικών και ευρωπαϊκών πετρελαϊκών επιχειρήσεων επιζητούν ευκαιρίες να συναντηθούν με στελέχη της ιρανικής κυβέρνησης σε ουδέτερο έδαφος, κατά πηγές της βιομηχανίας. Επίσημα, πετρελαϊκές εταιρίες των ΗΠΑ και της ΕΕ οι οποίες ερωτήθηκαν σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.
Ωστόσο «δεν υπάρχει εμπάργκο στις συνομιλίες», είπε ένα ανώτερο στέλεχος ευρωπαϊκής πετρελαϊκής εταιρείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών του προέδρου της χώρας να τερματιστούν οι κυρώσεις, ο Ζανγκανέχ διόρισε εκ νέου φίλα προσκείμενους στην Δύση ειδικούς στο υπουργείο, περιλαμβανομένου του πρώην υφυπουργού του, Μεχντί Χοσεϊνί, και έδωσε εντολή να αξιολογηθούν συμβόλαια επαναγοράς με βάση τα οποία οι ξένοι επενδυτές αμείβονται σε είδος, παίρνοντας ένα μέρος της παραγωγής.
Τα στελέχη των ξένων επιχειρήσεων αναμένουν ότι η πρόοδος θα είναι πολύ αργή. Αλλά έχουν συνηθίσει τις παρτίδες μεγάλης διάρκειας.
"Το Ιράν έχει μεγάλη ανάγκη ξένες επενδύσεις» επισήμανε ο Μεχντί Βαρζί, που έχει εργαστεί για την Iranian Oil Co.
Η χώρα βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε αποθέματα πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο και στην πρώτη θέση στα αποθέματα φυσικού αερίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr