Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η σημασία αυτών των εξελίξεων αναδείχθηκε με τον πλέον ηχηρό τρόπο από το τελευταίο τεύχος της έκδοσης European Gas Daily, του μεγαλύτερου και εγκυρότερου εκδοτικού οργανισμού της ενέργειας Platts.
Το δημοσίευμα του Platts αναφέρεται στην πρόθεση της Ελλάδας να χωρίσει νέα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και το Λιβυκό πέλαγος, στην περιοχή όπου ερευνήθηκε τον περασμένο χειμώνα από την PGS. Το Platts αναφέρει μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την ελπίδα ότι αυτή η περιοχή θα οδηγήσει σε μια μεγάλη ανακάλυψη ανάλογη με εκείνες στο Ισραήλ και την Κύπρο.
Ταυτόχρονα, τονίζει το άρθρο, η στρατηγική τοποθέτηση της Ελλάδα σε συνδυασμό με την ενεργειακή συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο, που αναζητούν τρόπους για να εξάγουν το δικό τους αέριο , πριν το τέλος της δεκαετίας, η επιλογή του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας και τα πλάνα για τη δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου στο βόρειο Αιγαίο, σημαίνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ενεργειακός κόμβος (hub) για τη νοτιανατολική Ευρώπη.
Η προεδρία της Ε.Ε, εφαλτήριο εξελίξεων
Στο πλαίσιο αυτό και στο φόντο της ανάγκης της χώρας για νέους πόρους, κεντρική προτεραιότητα της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας αναμένεται να είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών, σύμφωνα με όσα είπε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση βιβλίου του Καθηγητή Χ. Ροζάκη «Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Διεθνές Δίκαιο».
«Η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική θα είναι ο κοινός παρονομαστής όλων σχεδόν των δράσεών μας, κατά το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014» τόνισε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις για το θέμα με την Ιταλική κυβέρνηση. «Η Ιταλία θα μας διαδεχθεί στην Προεδρία της Ε.Ε το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε ένα Μεσογειακό Έτος με τις δύο διαδοχικές Προεδρίες, που θα έχει, ως ενιαία προτεραιότητα τις ολοκληρωμένες θαλάσσιες πολιτικές, με επίκεντρο τη Μεσόγειο» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, και προσέθεσε ότι «έχει αποφασιστεί η ενεργοποίηση των διαβουλεύσεών μας, σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο την μετατροπή της διμερούς συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας του 1977, σε μία ευρύτερη σύμβαση οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών». Ωστόσο η κυβερνητική αστάθεια στην Ιταλία έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις, στο όλο θέμα.
Διαβουλεύσεις με Μάλτα, Λιβύη κι Αλβανία
Ο κ. Βενιζέλος, αποκάλυψε, επίσης, ότι επίκειται επίσκεψη στην Αλβανία στις 14 Οκτωβρίου στα Τίρανα, με αντικείμενο συζητήσεων την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης και επικύρωσης της υπογεγραμμένης, αλλά μη κυρωθείσας σύμβασης για την οριοθέτηση γενικώς των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με Λυβύη και Μάλτα για το ίδιο θέμα.Διστακτικές οι εταιρίες, ζητούν «αποικιοκρατικές» διασφαλίσεις.
Ο αντιπρόεδρος χαρακτήρισε, μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντική, την ψήφιση του Ν. 4001/2011, που έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ, καθώς στο άρθρο 156 προσδιορίζεται ότι υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ έχει ταυτόσημα εξωτερικά όρια, αφ’ ης στιγμής η τελευταία έχει ανακηρυχθεί. Πάντως ο νόμος αποτελεί αγκάθι για τις πετρελαϊκές εταιρίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα ήδη καθορισμένα οικόπεδα καθώς δε συμφωνούν με τη διαδικασία, που προβλέπει έγκριση της Βουλής και του υπουργικού συμβουλίου πριν παραχώρηση κάθε κοιτάσματος προς εκμετάλλευση. Οι εταιρίες αντιδρούν και κατά πολλούς με αποικιοκρατικό τρόπο ζητούν διασφάλιση των κοινοπραξιών, έναντι πιθανών αλλαγών – φορολογικές - που με κυβερνητικές αποφάσεις θα προκύψουν στην απόδοση των επενδύσεων. Προφανώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική πολιτεία και στις προθέσεις της…
Στο τραπέζι υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
Πέρα πάντως όσα εκτυλίσσονται με φόντο τα καθορισμένα οικόπεδα υπάρχει κι το ανατολίτικο παζάρι με την Τουρκία εν όψει κι έλευσης του υπουργού Εξωτερικών Αχμ. Νταβούτογλου. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, που έχουν φτάσει στον 55ο γύρο, γίνονται συστηματικά συζητήσεις με θέματα όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα αλλά όλες τις θαλάσσιες ζώνες. Ο αντιπρόεδρος σημείωσε αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «εξωτερικά όρια σημαίνει απώτερα όρια κατά το Διεθνές Δίκαιο», ωστόσο άφησε ανοικτό το θέμα διμερούς διακανονισμού. «Τα όρια θα προσδιοριστούν ειδικότερα, μέσα από διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, με συμφωνία που πρέπει να συναφθεί κατά το Διεθνές Δίκαιο, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Υπάρχουν, βεβαίως, πολύ σοβαρά προβλήματα πολυμορφισμού σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες, ιδίως στη Μεσόγειο, με χώρες που έχουν τη δική τους αλιευτική ζώνη ή τη δική τους ζώνη οικολογικής προστασίας. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι μιλώντας για τη Μεσόγειο, μιλάμε για μια ταυτόσημη έκταση σε περίπτωση οριοθέτησης.
Έχουμε πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας συνδέονται με τις σχέσεις καλής γειτονίας και με τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου που είναι η βασική παραδοχή και ο άξονας της εξωτερικής μας πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Είμαστε και έτοιμοι φυσικά να αποδεχθούμε τη δικαστική οριοθέτηση, εφόσον αυτό χρειαστεί, παρακολουθώντας πολύ προσεκτικά, μετά λόγου γνώσεως, χωρίς να επηρεαζόμαστε από πρόχειρες ερασιτεχνικές ή μυθολογικές προσεγγίσεις γύρω από το θέμα αυτό, τη νομολογία και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δικαίου της θάλασσας του Αμβούργου και διαιτητικών δικαστηρίων σε σχέση με τα θέματα αυτά».