Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, η οποία θα προχωρήσει με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η δραστική απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων και η ενίσχυση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον», αποφασίστηκαν την Δευτέρα έπειτα από σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Όπως είπε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, «είδαμε ότι προχωρεί το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ με πρωτοβουλία του υπουργείου ΠΕΚΑ για τη διασύνδεση νησιών των Κυκλάδων και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης».
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, είναι «απόφαση του πρωθυπουργού να υπάρξει ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης» και γι' αυτό «θα υπάρξει χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ».
Στο πλαίσιο του περιορισμού του κόστους, συμφωνήθηκε να μελετηθεί από κοινού πως μπορεί το έργο αυτό να είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
«Και γιατί τα έργα ΣΔΙΤ προχωρούν ταχύτερα και γιατί από πλευράς περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων το πλαίσιο είναι περισσότερο κατάλληλο. Θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε κυριολεκτικά από αύριο προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.
Στα 750 - 800 εκατ. ευρώ το κόστος
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, αφού υπενθύμισε ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης «συζητείται εδώ και περίπου 25 χρόνια», είπε ότι το κόστος εκτιμάται στα 750 με 800 εκατ. ευρώ, το έργο «ήδη έχει σημαντικό βαθμό ωρίμανσης των μελετών» και μπορεί να «γίνει πράξη τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.
Το έργο θα ενταχθεί στα χρηματοδοτικά Προγράμματα των Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικά και κοινοτικά), ενώ θα να διερευνηθούν και οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα.
Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων
Ο κ. Μανιάτης είπε ακόμα ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, ένα έργο με προϋπολογισμό της τάξης των 240 εκατομμυρίων ευρώ και εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές, μέσα σε 2 με 2,5 χρόνια από σήμερα θα έχει «επιτέλους» υλοποιηθεί.
Αναφορικά με τα άλλα θέματα της σύσκεψης, οι δύο υπουργοί είπαν ότι θα αντιμετωπιστεί με δραστικό τρόπο το ζήτημα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, μέσα από μία μεταρρύθμιση, που θα έχει ως στόχο να μειωθούν οι περιβαλλοντικές άδειες από 23.000 (το 2011) σε λιγότερες από 2.000 - 3.000.
Προσπάθειες ενίσχυσης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»
Επίσης, το ΥΠΕΚΑ απεντάσσει ανώριμα έργα από το ΕΣΠΑ και τα μεταθέτει για την επόμενη περίοδο, για να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», προκειμένου, να πέσουν 200 εκατ. ευρω. στη αγορά και να ενισχυθεί η οικοδομή δραστηριότητα.
Οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 40.000 και τελούν εν αναμονή χρηματοδότησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr