Προς το συμφέρον των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να προχωρήσουν αμέσως σε οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) τους, αφού όμως προηγηθεί συμφωνία με τους γείτονές τους, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το μήνυμα προκύπτει μέσα από τη μελέτη της Κομισιόν για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, η οποία έχοντας το όνομα «Γαλάζια Ανάπτυξη» παρουσιάστηκε από την αρμόδια επίτροπο Μαρία Δαμανάκη κι έχει στόχο μια συντεταγμένη εκμετάλλευση της θάλασσας στη Μεσόγειο. Έχει συνταχθεί από ειδική επιστημονική ομάδα και επικεντρώνεται στα οφέλη από τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών.
Πλέον, η Κομισιόν θέτει υπό τη σκέπη της το θέμα, που λόγω των υπεράκτιων κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να κρύβει την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, καθιστώντας πάντως σαφές ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ΑΟΖ, αλλά ΑΟΖ των κρατών-μελών.
Η επιτροπή παρακινεί τα κράτη-μέλη να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορά τους σε συνεννόηση με τους γείτονές τους. Ωστόσο, υπάρχει η παραδοχή ότι τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι «απρόβλεπτες», καθώς «η κυριαρχία είναι μείζον ζήτημα και οι διαπραγματεύσεις μπορεί να λήξουν χωρίς να επιτευχθεί ποτέ συμφωνία», όπως έχει δείξει η ελληνοτουρκική εμπειρία, αλλά και οι τριβές για το θέμα μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.
Η μελέτη στοχεύει σε συνολική ρύθμιση του θέματος των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, προβάλλοντας τα πρακτικά οφέλη της ΑΟΖ έναντι της ανοικτής θάλασσας.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται, εξάλλου, η αλιεία, καθώς η Ενωση επιχειρεί να ρυθμίσει και την αλιευτική πολιτική της μέσω του θέματος της ΑΟΖ.
Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απόφαση της Κομισιόν ενισχύει τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση ανακήρυξης ΑΟΖ, θέμα που έχει θέσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο επανειλημμένως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Στην παρουσίαση της έκθεσης, η κ.Δαμανάκη υπογράμμισε ότι η ανακήρυξη και θέσπιση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης παραμένει κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους μέλους.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο θέμα της ΑΟΖ η κυρία Δαμανάκη τόνισε ότι η ΕΕ διεξάγει διμερή διάλογο με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα διάφορα ζητήματα.
Οπως είπε, στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες είναι οι προθέσεις της Ελλάδας καθώς είναι προς όφελος της Ελλάδας, των κρατών μελών της ΕΕ και όλων των μεσογειακών χωρών να προχωρήσουμε σε διαδικασίες καθιέρωσης ΑΟΖ.
Σημείωσε, επίσης, ότι έχει γνώση των ανησυχιών και των θέσεων ορισμένων μεσογειακών χωρών που θα πρέπει όμως, όπως επέμεινε, να συζητηθούν με βάση τις ισχύουσες αρχές.
Η επίτροπος είπε ακόμη ότι η Κομισιόν προσπαθεί να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας με ένα κοινό πλαίσιο διαλόγου και με τα κράτη μέλη, ώστε να αποφεύγονται πιθανές αντιπαραθέσεις και να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr