Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ στο μέλλον είπε την Δευτέρα ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά για την εξαγορά της.
O Παπαγεωργίου είπε επίσης ότι υποβλήθηκε μία προσφορά για την ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar και ότι ίσως επανεξεταστεί ο χρόνος πώλησης των ΕΛΠΕ που διατηρούν ποσοστό 35% στην ΔΕΠΑ.
Ως εκ τούτου ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων (2,6 δισεκ. το 2013) που έχει τεθεί για τη χώρα μας από την τρόικα είναι στον αέρα.
Είναι ξεκάθαρο ότι ένα γεωπολιτικό παζάρι με πρωταγωνιστές την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα είναι σε εξέλιξη, καθώς μέχρι τελευταία στιγμή οι ΗΠΑ είχαν στείλει μηνύματα εναντίον της παραχώρησης της ΔΕΠΑ στον ρωσικό κολοσσό. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εντάσσουν την κίνηση της ρωσικής εταιρίας στη σκληρή διαπραγματευτική της στρατηγική που έχει στόχο το κλείδωμα ενεργειακών δρόμων αλλά και καλών τιμών.
Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σερκεί Κιουπριάνοφ ανέφερε ότι «δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Όλες οι διαδικασίες εξαγοράς μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και ένα έτος. Ήδη η εταιρεία βαρύνεται με εκκρεμείς πληρωμές από τους πελάτες της. Επίσης εκκρεμεί η αναδιάρθρωση για τον διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν έλαβαν εγγυήσεις σχετικά με τις κρατικές ρυθμίσεις για την ΔΕΠΑ. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας», κατέληξε ο κ. Κουπριάνοφ.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ανεξήγητη τη ρωσική υπαναχώρηση καθώς ο πρόεδρος της Gazprom είχε έλθει τρεις φορές στην Ελλάδα και είχε πολύωρες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα όπου είχαν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες της πώλησης.
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ η αλλαγή της στάσης της ρωσικής πλευράς σε μία επένδυση που είχε χαρακτηριστεί στρατηγικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, ήταν εμφανής από την περασμένη εβδομάδα και έγινε κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται η ελληνική πλευρά να δεχτεί τίμημα κατώτερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί.
Η αλλαγή της στάσης της ρώσικής πλευράς φαίνεται ότι άλλαξε μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζάν, κατά την επιστροφή του από την Κίνα, και τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Αλίεφ.
Gazprom: Ακριβότερο κατά 30% το φυσικό άεριο που πωλείται στη ΔΕΠΑ
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του τομέα εξαγωγών της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ παραδέχθηκε δημόσια ότι η εταιρεία πουλάει το
φυσικό αέριο προς τη ΔΕΠΑ, σε τιμές υψηλότερες κατά 30% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η μέση τιμή της Gazprom για την Ευρώπη στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια θα μειωθεί στα 370 - 380 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από 402 δολάρια το 2012. Η προτεινόμενη μείωση τιμής για την Ευρώπη μεταφράζεται σε πτώση από τα 14,8 δολάρια ανά εκατ. BTU στα 13,7 δολ/εκατ. ΒTU. Την ίδια στιγμή για την Ελλάδα, οι τιμές κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια το MBTU. Έτσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο. Με δεδομένο δε, ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr