Όπως σημειώνει ο Euobserver ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προσέφερε ισχυρή στήριξη για την ευρωπαϊκή εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου. «Πρέπει να υπάρξει σχετική ρύθμιση. Δεν μπορεί η Ευρώπη, που διαθέτει 75 τοις εκατό των αντιστοίχων κοιτασμάτων σχιστολιθικού φυσικού αερίου, των ΗΠΑ, να έχει λιγότερες από 100 γεωτρήσεις και οι Αμερικανοί να έχουν ετησίως10.000 φρεάτια».
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι κατά την τελευταία δεκαετία, οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει την ενέργειά τους από σχιστόλιθο, από μόλις 1 τοις εκατό στο 30 τοις εκατό, και εδώ στην Ευρώπη πληρώνουμε δύο φορές απ ό,τι οι ΗΠΑ καταβάλουν για αγορές συνολικά φυσικού αερίου».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής ήταν η «σωστή στιγμή για μια στρατηγική συζήτηση για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική». Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «η Ευρώπη σύντομα θα είναι η μόνη ήπειρος που εξαρτώνται από την εισαγόμενη ενέργεια». Κάλεσε επίσης για την αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές ενέργειας και της αποδοτικότητας, σε μια προσπάθεια να μείωσης του κόστους.
Η έκρηξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προκαλέσει μια πτώση πάνω από 50 τοις εκατό στις τιμές της ενέργειας από το 2008 και έχει εισφέρει κατά 0,5 τοις εκατό στο ΑΕΠ των ΗΠΑ το περασμένο έτος. Στο πλαίσιο αυτό ο βαν Ρομπέι δήλωσε ότι «σχιστολιθικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι μέρος του ενεργειακού μίγματος στις χώρες της ΕΕ». Πάντως οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι δεδομένες γι' αυτή τη μορφή ενέργειας, που λόγω σχετικής κοινοτικής οδηγίας δεν έχει περπατήσει στην Ευρώπη. Πάντως πολλοί είναι εκείνοι που πιέζουν για το αντίθετο καθώς, όπως σημειώνει διπλωματική πηγή της ΕΕ υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να χάσει προς τις ΗΠΑ θέσεις εργασίας, αλλά και μια ενδεχόμενη δυναμική στα ενεργειακά εάν δεν κινηθεί γρήγορα.
Από την πλευρά του ο Τζον Λάιμαν, διευθυντής ενέργειας, στο Ατλαντικό Συμβούλιο, think tank για τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, δήλωσε στο EUobserver ότι η εξόρυξη σχιστολιθικού «θα πρέπει γίνει σε ορισμένα μόνο μέρη της Ευρώπης. Οι πόροι υπάρχουν, αλλά είναι όλα σχετικά με την πολιτική», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σύγκρουση μεταξύ των περιβαλλοντικών και ενεργειακών λόμπι σε αρκετές χώρες.
Διπλάσιες οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ
Σημειώνεται ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη είναι διπλάσιες από τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ, γιαυτό και πλέον το θέμα της ενέργειας τίθεται με όρους κόστους κι όχι προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος. Το ζήτημα της αύξησης των τιμών και της ασφάλειας του εφοδιασμού είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό γίγαντα της Gazprom.
"Κόντρα" Γερμανίας - Βρετανίας για την πυρηνική ενέργεια
Από την πλευρά της, η Γερμανία εμμένει στη θέση της κατά της πυρηνικής ενέργειας μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, και στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ανεμογεννήτριες, κάτι που τη βάζει απέναντι στη Βρετανία.
Η σύνοδος, πάντως, σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική από τη συμφωνία του ενεργειακού πακέτου της ΕΕ το 2009, η οποία αποσκοπεί στην απελευθέρωση του τομέα με την «αποδέσμευση» της παραγωγής και της προσφοράς.
Εν τω μεταξύ, στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές την Τρίτη (21 Μαΐου), κάλεσαν την ΕΕ να διαμορφώσει μια ισχυρή πολιτική για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η έκθεση αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να εξετάσει έναν υποχρεωτικό στόχο για το 2030 και τη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις στον κλάδο.
Σε δήλωσή του την Τετάρτη, η Claude Turmes από την Ομάδα των Πρασίνων περιέγραψε τις θέσεις της ΕΕ σχετικά με τις τιμές ως « λανθασμένες».
Είπε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να ψάχνει για τη μείωση στο κόστος των τελικών χρηστών κόστος και αυτό συνεπάγεται τη λήψη πιο φιλόδοξων μέτρων για να εξασφαλίσει την επάρκεια ενέργειας, τον περιορισμό της σπατάλης, η οποία θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές όσο και για τη βιομηχανία». Και πρόσθεσε ότι η εκμετάλλευση σχιστόλιθου αερίου δεν είναι «η ασημένια σφαίρα για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, αλλά μάλλον ένας επικίνδυνος Δούρειος Ίππος».
Διαβάστε επίσης:
- Αναστάτωση στη Βρετανία από πιθανή τρομοκρατική επίθεση - Video
- DEKOHO.COM: Ντεμπούτο με τη συμμετοχή 200 ξενοδοχείων
- ΔΕΗ: Στις 30/5 τα αποτελέσματα του α' τριμήνου
- Με λιτά αξεσουάρ και χωρίς όπλα οι Βουλευτές – Παρατηρήσεις σεμνότητας στην Ραχήλ Μακρή
- Θα προσελκύσουμε τουρίστες από την Κίνα μέσω smartphones, λέει η Κεφαλογιάννη
- Τα Public μπαίνουν στην πλατφόρμα της Amazon
- «Μπάσιμο» στην αγορά των ασφαλίσεων Υγείας από την Anytime
- Πωλητήριο και στο Σκοπευτήριο Καισαριανής καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
- Τυφώνας Οκλαχόμα: Σταματάει η αναζήτηση επιζόντων- Στους 24 νεκρούς ο απολογισμός
- MLS Πληροφορική: Σε fund από το Κατάρ το 2,5%
- Επιστροφή στα κέρδη για τη HOL το α' τρίμηνο
- Το κρητικό κρασί «φτιάχνει βαλίτσες» για ΗΠΑ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr