«Ο στόχος είναι η δημιουργία μια νέας καθετοποιημένης εταιρίας που θα έχει το 70% των δραστηριοτήτων που έχει σήμερα η ΔΕΗ», δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
«Είναι ένα βήμα στο οποίο έπρεπε να προχωρήσει η ελληνική οικονομία εδώ και καιρό και να είστε σίγουροι ότι αλλάζει η εικόνα της χώρας διεθνώς,» πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση κατέχει αυτή την στιγμή ποσοστό 51% στην ΔΕΗ και στόχος της είναι να διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία, δηλαδή το 34% της επιχείρησης. «Η διαγωνιστική διαδικασία για το 17% αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. Συνολικά είναι μια πολύ μεγάλη διαδικάσια, μέχρι το τέλος του 2015, ίσως και αρχές 2016», είπε ο Κεδίκογλου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτή δεν θα γίνουν απολύσεις. Αναφερόμενος στο διαχειριστή της αγοράς ΑΔΜΗΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι εντός του έτους θα γίνει ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του, ενώ μέσω αύξησης του μετοχικού του κεφαλαίου θα εισέλθει επενδυτής για την απόκτηση του 49% του διαχειριστή. Ο επενδυτής του ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει σε δεύτερη φάση πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρία, με το δημόσιο να διατηρεί ωστόσο και εκεί ποσοστό 34%.
Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ
Στο μεταξύ σύμφωνα με το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε τρία στάδια μέχρι το τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016,
Το πρώτο είναι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστική Συστήματος), το δεύτερο η δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και η διαδικασία αποκρατικοποίησής της και το τρίτο η αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας.
1. Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ
Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί εντός του 2013 και προβλέπει την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας) και η δεύτερη εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014 και περιλαμβάνει τη συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον ως άνω επενδυτή ενός επιπλέον ποσοστού, τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει στην τελική τους έκβαση να εξασφαλίσουν ότι το ελληνικό κράτος θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία.
Εξ αρχής θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους δεσμευτικές προσφορές που θα καλύπτουν και τις δύο φάσεις της διαδικασίας. Οι λεπτομέρειες επιδέχονται τροποποιήσεων – προσαρμογών κατόπιν συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς όμως μεταβολή του τελικού στόχου που είναι η ολοκλήρωση του διαχωρισμού (unbundling) το 2ο τρίμηνο του 2014.
2. Νέα καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρισμού
Στο δεύτερο στάδιο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια βιώσιμη, ανταγωνιστική νέα εταιρεία, στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ καθετοποιημένα, και σε ό,τι αφορά τις παραγωγικές μονάδες αλλά και τις εμπορικές δραστηριότητες. Το τίμημα για τη νέα εταιρεία θα επιτευχθεί μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διεξαχθεί με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ.
Η νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ. Συνεπώς το παραγωγικό μίγμα που θα απευθύνεται σε αντίστοιχη πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, θα αντικατοπτρίζουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την από-επένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ. Επίσης, θα περιέχει προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η ΔΕΗ, για την τροφοδοσία των αντίστοιχων σταθμών.
Γενικά προβλέπεται ότι η νέα εταιρεία θα διαθέτει μίγμα υφιστάμενου και νέου παραγωγικού δυναμικού (30% της ΔΕΗ) παραγωγικών μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία του αντίστοιχου παραγωγικού δυναμικού, υδροηλεκτρικών σταθμών και μονάδων φυσικού αερίου. Το ακριβές δυναμικό που θα αποτελέσει την παραγωγική βάση της νέας εταιρείας θα καθοριστεί κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, με βάση κατάλογο παγίων της ΔΕΗ ο οποίος τεθεί υπ' όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τέλος Μαΐου 2013.
Όπως προβλέπεται ήδη, η απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς θα συνδεθεί άμεσα με την αντίστοιχη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή και της οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία, και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ (π.χ. λογιστήριο, μηχανογράφηση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες).
Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.
3. Αποκρατικοποίηση μητρικής
Το τελευταίο στάδιο αφορά στη διάθεση των μετοχών που θα αντιπροσωπεύουν το 17% της ΔΕΗ που διαθέτει σήμερα το δημόσιο, και η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.
Μετά από την ολοκλήρωσή της το Δημόσιο θα κατέχει ποσοστό 34% στην Επιχείρηση.
Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρία.
Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας.
Διαβάστε επίσης:
- Ναυτιλία, τράπεζες, τουρισμός και αγροτικά στη βαλίτσα του πρωθυπουργού για την Κίνα
- Διχάζει λιμάνι του Νότου στο Τυμπάκι
- BLUE STAR PATMOS: Βραβεύτηκε για τον σχεδιασμό του και την αισθητική του
- BBC: «Το φυσικό αέριο της Μεσογείου μπορεί να αλλάξει τις στρατηγικές ισορροπίες»
- Ανεργία και φτώχεια φέρνουν την υπέρταση - 2 εκατ. πάσχουν στην Ελλάδα
- Η Third Point μπήκε στον Πρίνο
- Έκλεισε νέα δουλειά στην Αλγερία η ΜΕΤΚΑ, πάνω από 92 εκατ. ευρώ το τίμημα
- Μέρκελ: 6 εκατ. εργαζόμενοι λιγότεροι στη Γερμανία μέσα σε 12 χρόνια
- Ασφαλείς οι καταθέσεις έως 100.000 λέει το Ecofin
- H «κακή» Λαϊκή μέτοχος με 20% στην Τράπεζα Κύπρου
- Βολές Στάινμπρουκ κατά Μέρκελ
- ΑΚΕΛ: Πρόταση για απεμπλοκή από το μνημόνιο στον Ν. Αναστασιάδη και στα κόμματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr