Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "ΑΤΑ", τη συμφωνία θα υπογράψουν ο νέος υπουργός Οικονομίας Φλόριον Μίμα και ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας του έργου ΤΑΡ Κγέτιλ Τούνγκλαντ. Η συμφωνία υποδοχής (HGA) καθορίζει τις παραμέτρους της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας ΤΑΡ και της αλβανικής κυβέρνησης στη διαδικασία εξέλιξης του έργου του αγωγού στην αλβανική επικράτεια.
Εξάλλου, όπως είχε ανακοινωθεί, πρόσφατα, από την εταιρεία του έργου, η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης αδειών, των τεχνικών πρότυπων και των πρότυπων ασφαλείας.
Επιπλέον, η εταιρεία του έργου του αγωγού θα διαθέσει τεχνική στήριξη στην ανάπτυξη της αλβανικής αγοράς φυσικού αερίου. Το έργο του αγωγού ΤΑΡ μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Αλβανία ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα κυρίως στους τομείς των μεταφορών, των επικοινωνιών, του εμπορίου και της παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών. Επίσης, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των υποδομών μεταφορών, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Επίσης, προστίθεται ότι, ο αγωγός ΤΑΡ θα αποτελέσει τον βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της αλβανικής αγοράς φυσικού αερίου, καθώς θα παράσχει τις βασικές υποδομές που θα επιτρέψουν στη χώρα να συνδεθεί με τα αντίστοιχα περιφερειακά δίκτυα.
Ο αγωγός ΤΑΡ σχεδιάστηκε να μεταφέρει φυσικό αέριο από το τεράστιο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας στην νότια Ιταλία και από εκεί στις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού διαμορφώνεται, βάσει του σχεδιασμού στα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αρχικά και μπορεί να επεκταθεί στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Πρόκειται για έργο που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr