Όπως εξηγεί η JP Morgan, τα EBITDA της ΔΕΗ ανήλθαν στα 477 εκατ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεών της για 501 εκατ. ευρώ, λόγω της υψηλής ζήτησης, την οποία η επιχείρηση αναγκάστηκε να καλύψει ακόμα και με ζημιογόνους τρόπους (εισαγωγές, αγορές από τα ΕΛΠΕ, πετρελαϊκή παραγωγή).
Περαιτέρω, οι αναλυτές επισημαίνουν πως τα έξοδα μισθοδοσίας αυξήθηκαν και πάλι με ρυθμούς διπλάσιους του πληθωρισμού, παρά τη μείωση του προσωπικού, αποδεικνύοντας πως η διοίκηση δεν διαθέτει τον έλεγχο μίας από τις σημαντικότερες μεταβλητές κόστους της επιχείρησης.
Και παρότι σε ετήσια βάση, τα μεγέθη ευνοούνται από το γεγονός ότι το 2006 δεν υπήρξε έλλειμμα στα δικαιώματα εκπομπής άνθρακα, όπως έγινε το 2005, από το 2007, η JP Morgan εκτιμά πως αυτό θα αλλάξει. Μάλιστα, το έλλειμμα αναμένεται στους 2 εκατ. τόνους.
Ως μοναδικός λόγος για τον οποίο αποφεύχθηκε η περαιτέρω απογοήτευση από τα κέρδη, εντοπίζεται η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 26%, παρά την αύξηση του χρέους. Όμως, στο επόμενο διάστημα, και με σημαντικές αναχρηματοδοτήσεις δανείων να αναμένονται τα επόμενα τρία χρόνια, η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα δεχθεί πλήγμα από την αύξηση των επιτοκίων.
Οι αναλυτές της JP Morgan αναμένουν την τηλεδιάσκεψη, για λεπτομέρειες στη στρατηγική επέκτασης και την πρόοδο του προγράμματος Ηρακλής. Εν τω μεταξύ, διατηρούν πρόβλεψη για πορεία κατώτερη της αγοράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr