Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει απελπιστικά στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί άδειες παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές για περίπου 4.500 MW, κατά κύριο λόγο για αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διασυνδεδεμένο σύστημα της ΔΕΗ σήμερα διαθέτει περίπου 10.800 MW, δηλαδή εάν οι άδειες για ΑΠΕ είχαν υλοποιηθεί, θα είχαμε επιπλέον δυναμικότητα μισής ΔΕΗ.
Ηδη, από τις άδειες παραγωγής, έχουν εξασφαλιστείάδειες εγκατάστασηςγια δυναμικότητα 1.400 MW. Μάλιστα παρατηρούνται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών, κινήσεις εξαγορών, συγχωνεύσεων αλλα και εξαγοράς αδειών που ήδη έχουν δοθεί για αιολικά και παραμένουν ανεκμετάλλευτες.
Η αγορά των αιλοικών πάρκων ήταν πριν απο 2 χρόνια σε πρωτογενή φάση στη χώρα μας, δηλαδή δεν υπήρχαν ιδιαίτερες επενδύσεις, γιαυτόοι προοπτικές ανάπτυξης ήταν σημαντικές. Ετσισημειώθηκε προσέλκυση ξένων επενδυτών που εντόπισαν το «κενό» : η ισπανική Iberdrolaπου εξαγόρασε τον Ρόκα,η γαλλική EdF (η «ΔΕΗ της Γαλλίας»), ηE2 Energie απο τη Δανία, η γερμανική Umwelkontorκαι η ισπανική CESA έχουν πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας και επενδύουν σε αιολικά πάρκα. Η επένδυση σε αιολικά είναι σχετικά φθηνή, αν και σκοντάφτει σε γραφειοκρατία και τοπικές αντιδράσεις (που πολλές φορές δεν είναι τόσο αθώες) σε αντίθεση με την κατασκευή μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που είναι χρονοβόρος και «ακριβή» οικονομικά. Ετσι, μεγάλοΙ και εξειδικευμένοΙ αλλοδαποί και έλληνες ασχολήθηκαν κυρίως με τα αιολικά πάρκα, αφού άλλωστε υπάρχει διασφαλισμένη αγορά της παραγόμενης ενέργειας απο τη ΔΕΗ μέσω ΔΕΣΜΗΕ.Μέχρι σήμερα η τιμή με την οποία ο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αγόραζε ηλεκτρικό ρεύμα από μονάδες ΑΠΕ είναι συνδεδεμένη με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μετην απελευθέρωση της αγοράς, η τιμή απεξαρτάται και γίνεται σταθερή καιθα προσαυξάνεται μάλισταμε αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.
Οι ξένοι που επενδύουν στα αιολικά
Ο ισπανικός όμιλος Iberdrola είναι απο τους μεγαλύτερουςστην παραγωγή αιολικής ενέργειας παγκοσμίως και εξαγόρασε πρόσφατα το 49,9% της εισηγμένης «Ρόκας» πουκατέχει το 40% της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας σε αιολικά πάρκα με188,5 MW. Οι ισπανοί εκπόνησαν επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο προβλέπει την τετραετία 2005-2008 την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικού δυναμικού 420 MW, για τα οποία θα επενδυθούν κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ. Σύντομα η ελληνο-ισπανική εταιρεία θα επεκταθείσε Βουλγαρία καιΡουμανία όπου ήδη κάνει έρευνα αγοράς.
Η EDF, η «γαλλική ΔΕΗ» εκτός απο την σημαντική τεχνογνωσίασε θερμοπυρηνικέςαλλα και συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, έχει επεκταθεί και στα αιολικά εδω και μία δεκαετία. Στην Ελλάδα έχει αποκτήσει άδειες για 100 MW, έχει καταθέσει αιτήσεις για άλλα 300 MW καιβρίσκεται σεδιαπραγματεύσεις για να αποκτήσει έτοιμες μονάδες δυναμικότητας 110 MW. Πάντως, οι Γάλλοιδιαπραγματεύονται και με αρκετούς άλλους «αδειούχους» αιολικών που δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει, για ναεξαγοράσουν τις άδειες.
Επίσης, ηισπανική CESA έχει προχωρήσει σε κοινή εταιρείαμε τη Spider Ενεργειακή, που ανήκει στη Μεταλλοβιομηχανική Spider, και έχει λάβει άδειες για τέσσερα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 75 MW.
ΗE2 Energie απο τη Δανία καιη γερμανική Umwelkontor έχουναποκτήσει από δύο άδειες αιολικών η κάθε μία και σκοπεύουν να τις επεκτείνουν.
Ποιοι Ελλνες επενδύουν
H Τέρνα Ενεργειακή, θυγατρική της εισηγμένης ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, ασχολείται διεξοδικά με όλες τις ενεργειακές μορφές. Εχει αποκτήσει άδεια για μεγάλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με πρωτη ύλη το φυσικό αέριο στη Βοιωτία, ολοκλήρωσε τέσσερα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 40 MW, ενώκατασκευάζει σημαντικά έργα αιολικής ενέργειας και μικρά υδροηλεκτρικά σε διάφορα σημεία της χώρας. Επίσης,η εταιρία σκοπεύει να ασχοληθεί μεανάπτυξη συστημάτων εκμετάλλευσης βιομάζας και ερευνά την αγορά.
ΗΕΛ.ΤΕΧ. Ενεργειακή, θυγατρική της εισηγμένης Ακτωρ -Ελληνική Τεχνοδομική στράφηκε σεαυτόνομη ανάπτυξη στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Σήμερ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr