Οι υπάλληλοι των Βρυξελλών θα ζητήσουν πληροφορίες από την κυβέρνηση σχετικά με την πορεία εφαρμογής στην Ελλάδα τόσο της 2ης Κοινοτικής Οδηγίας για τον νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της Διανομής και Μεταφοράς από τη ΔΕΗ - μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει κάτι - όσο και για να την ενημερώσουν σχετικά με την αυστηρότερη 3η Οδηγία, που προβλέπει ακόμη και ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των πάλαι ποτέ ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην ενέργεια.
Eχει γίνει μόνο λογιστικός διαχωρισμός
Κάτω από τη πίεση του ισχυρού συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ, και παρ' ότι η χώρα μας ήδη βρίσκεται ενώπιον παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα, το μόνο που έχει ολοκληρωθεί στη ΔΕΗ είναι... ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της. Για το νομικό διαχωρισμό, δηλαδή τον αποχωρισμό από την καθετοποιημένη επιχείρηση, των δραστηριοτήτων της Διανομής και της Μεταφοράς (δίκτυα), με αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους, και την ένταξη τους σε δύο θυγατρικές, που θα είναι - σύμφωνα με την πρόταση της ίδιας της επιχείρησης - κατά 100% της ΔΕΗ, δεν έχει γίνει κανένα βήμα. Κυρίως υπό το φόβο των αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ.
Δεδομένου όμως ότι η σχετική οδηγία που εντάσσεται στο περίφημο 3ο πακέτο της Ενέργειας (2009/72/ΕΚ) ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά η Ελλάδα ακόμη δεν έχει συμμορφωθεί με το 2ο πακέτο της οδηγίας του 2003 (2003/54/ΕΚ), θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει σαφείς απαντήσεις στους κοινοτικούς για το τι θα κάνει και πότε.
Εδώ και ένα 6μηνο η πρώτη επιστολή
Οι πιέσεις της Κομισιόν αναμένεται να ενταθούν για έναν ακόμη λόγο: Η ενέργεια έχει εισαχθεί ως ειδικό κεφάλαιο με δεσμευτικές προβλέψεις για κράτη-μέλη στη Συνθήκη της Λισαβόνας, δηλαδή το Σύνταγμα της Ε.Ε.
Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν εστάλη στην Αθήνα προ εξαμήνου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι απαντητική επιστολή της προηγούμενης κυβέρνησης έχει κριθεί ως μη ικανοποιητική.
Το θέμα βρίσκεται στην κορυφή και της ατζέντας του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, ο οποίος ωστόσο δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του. Από την πλευρά του ο αρμόδιος για τα ενεργειακά υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, πιθανόν να επιχειρήσει να κερδίσει παράταση από τις Βρυξέλλες, παραθέτοντας ωστόσο συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας η ΔΕΗ.
Τι εναλλακτικές έχει η ΔΕΗ
Η πιο ήπια εναλλακτική που έχει ΅προστά της η ∆ΕΗ είναι η δημιουργία διαφορετικών θυγατρικών εταιρειών για τα δίκτυα Διανο΅ής και Μεταφοράς, χωριστές από τις δραστηριότητες παραγωγής, ε΅πορίας και των λιγνιτών. Με βάση την οδηγία 2009/72/ΕΚ που ισχύει από τις 13 Ιουλίου φέτος, εάν δεν εφαρ΅οστεί το ήπιο «σπάσι΅ο», τότε θα υπάρξει αναγκαστική δημιουργία ξεχωριστών εταιρειών ΅ε εκχώρηση των δικτύων. Ακό΅η ό΅ως και στην περίπτωση της δημιουργίας θυγατρικών, υπάρχουν αυστηρές προβλέψεις για την αποτροπή εικονικών αλλαγών (π.χ. αφαίρεση της λειτουργίας της η΅ερήσιας αγοράς).
Η ερώτηση Ποδηματά
Δεν είναι τυχαία πάντως η προ ολίγων εβδομάδων απάντηση του επιτρόπου Πίλμπαγκς σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κυρίας Αννυς Ποδηματά για τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
«Η Ελλάδα δεν έχει καν προχωρήσει με το διαχωρισμό του Διαχειριστή Δικτύου (Συστήματος) Διανομής. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία παράβασης», ανέφερε ο επίτροπος.
Επιπλέον, έθεσε θέμα απελευθέρωσης των τιμολογίων που σήμερα καθορίζονται με απόφαση της κυβέρνησης. «Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται από την κυβέρνηση και η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία παράβασης» ανέφερε στην απάντησή του.
«Μονοπώλιο ακόμη η ΔΕΗ στη λιανική»
Το άλλο ζήτημα που θέτει στην απάντησή του ο επίτροπος Πίλμπαγκς αφορά στο μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά αναφέροντας ότι «σε επίπεδο λιανικής πώλησης δεν υπάρχει άλλος προμηθευτής πέραν της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή θα επικοινωνήσει
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr