Το έργο, όταν θα ολοκληρωθεί αναμένεται αφενός να ρίξει κατακόρυφα το κόστος ηλεκτρισμού των νησιών - τα οποία σήμερα τροφοδοτούνται μέσω αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών - αφετέρου να επιτρέψει την κατασκευή περισσότερων αιολικών πάρκων.
Σήμερα στα νησιά λειτουργούν μόνο 18 μικρά αυτόνομα συστήματα έως 10MW, 10 μέσου μεγέθους συστήματα από 10 έως 100MW και 2 μεγάλα αυτόνομα συστήματα άνω των 100MW.
Για να καταστούν βιώσιμες περισσότερες τέτοιες επενδύσεις, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να διοχετεύεται η πλεονάζουσα ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα. Αιτήσεις για την υλοποίηση μεγάλων αιολικών σε νησιά έχουν υποβληθεί από τον όμιλο Μυτιληναίου (ΝΔ Αιγαίο 800MW), τον όμιλο Κοπελούζου (Κυκλάδες 400MW) και από την Ρόκας Iberdrola (ΒΔ Αιγαίο).
Με άλλα λόγια η διασύνδεση θα ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ που υπάρχει στις Κυκλάδες, καθώς θα καταστούν βιώσιμες οι σχετικές επενδύσεις.
Οι επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες σήμερα
Ποια είναι σήμερα η κατάσταση των ΑΠΕ στην περιφέρεια του Ν. Αιγαίου; Υπάρχουν 25 αιολικά πάρκα με άδεια λειτουργίας ισχύος 41,1MW και 16 φ/β με ισχύ 0,2 MW, 9 αιολικά πάρκα ισχύος 36,4MW με άδεια εγκατάστασης, 2 αιολικά πάρκα με έγκριση περιβαλλοντικών όρων ισχύος 6,3MW, 7 πάρκα ισχύος 22,5 MW με προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση, 57 αιολικά ισχύος 186,2MW και 16 φωτοβολταϊκά 0,2MW με άδεια παραγωγής και 171 αιολικά ισχύος 2214,7, 1 βιομάζας 0,5MW, 5 γεωθερμικά 327,5MW και 10 φ/β 2,8MW.
Η ανακοίνωση της εταιρείας
Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι:
- Ολοκληρώθηκε, την περασμένη εβδομάδα, η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης
- Το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου, ενέκρινε την προώθηση του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή της διασύνδεσης των Κυκλάδων και αποφάσισε να προσκαλέσει την ΡΑΕ και τον ΔΕΣΜΗΕ να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την επιλογή των τεχνολογιών που θα περιληφθούν στα καταρχήν τεύχη της διακήρυξης.
Το έργο της Διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι ένα έργο προϋπολογισμένης δαπάνης 350 εκατ. ευρώ, με το οποίο εξασφαλίζεται:
- Η επαρκής και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο και Μύκονο.
- Η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.
- Η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στα νησιά λόγω της κατάργησης ή της θέσης σε ψυχρή εφεδρεία των αυτόνομων σταθμών παραγωγής.
- Η δυνατότητα μελλοντικής αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της Μήλου, καθώς και η απορρόφηση ενδεχόμενης αιολικής ενέργειας.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr