Και αυτό διότι με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, η συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ - που έχει το ρόλο του διαχειριστή του εγχώριου δικτύου, κάτι ανάλογο με τον ΔΕΣΜΗΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας -δεν μπορεί να υπερβεί το 49%, και μάλιστα χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στο μάνατζμεντ. Για το θέμα έχουν ενημερώσει σχετικά το υπ. Οικονομίας οι τέσσερις τράπεζες που έχουν αναλάβει ρόλο συμβούλου στο θέμα Alpha Bank, Deutsche Bank, Rothschild και UBS.
Επιπλέον, τα μέλη του διοικητικό συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ, παρότι είναι θυγατρική εταιρία της ΔΕΠΑ, βάσει νόμου ορίζονται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απ ευθείας από το Δημόσιο. Η δέσμευση αυτή μάλιστα θα ακολουθεί τον ΔΕΣΦΑ ακόμη και στην περίπτωση που αποσχιστεί πλήρως από τη ΔΕΠΑ και γίνει εντελώς ανεξάρτητος, σενάριο που έχει εξεταστεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.
Τα παραπάνω βέβαια, δε σημαίνουν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού της ΔΕΠΑ, με διαχωρισμένο το ΔΕΣΦΑ. Γι αυτό και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο «πακέτο» παραμένει ελκυστικό για τους επίδοξους μνηστήρες, οι οποίοι εκτός από την επένδυση σε μια κερδοφόρα εταιρεία, με σημαντικές προοπτικές, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την όλη διαδικασία στο πλαίσιο και της ανάπτυξης από το ΔΕΣΦΑ των νέων αγωγών αερίου (ITGI, SouthStream, Ελληνοβουλγαρικός).
Τα εμπόδια φυσικά δε σταματούν εδώ. Τα ΕΛΠΕ έχουν λόγο στις εξελίξεις καθώς ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ, εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές έχουν ήδη διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομίας - Οικονομικών ότι η όποια λύση πρέπει να έχει τη συγκατάθεσή τους.
Η οψιόν της ΔΕΗ
’λλη σοβαρή εκκρεμότητα είναι το τι θα γίνει με την οψιόν της ΔΕΗ για την εξαγορά του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ. Το Δημόσιο έχει «παγώσει» το ζήτημα, αλλά αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ πολύ δύσκολα θα προχωρήσει. Το Δημόσιο δεν έχει αφήσει να διαφανεί -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ότι εξετάζει την εξαγορά της οψιόν, προτιμώντας να καλύπτεται πίσω από το επιχείρημα ότι οι Βρυξέλλες θα μπλοκάρουν την εξαγορά, λόγω της κυρίαρχης θέσης της ΔΕΗ στην ενεργειακή αγορά και της περαιτέρω ενίσχυσής της με την απόκτηση του 30% της ΔΕΠΑ.
Σύγκρουση συμφερόντων
Ένα τελευταίο ζήτημα, αφορά το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ του όποιου ξένου επενδυτή ενδιαφερθεί και των ιδιωτικών εταιρειών που συμμετέχουν, στις θυγατρικές της ΔΕΠΑ, (τις Εταιρείες Παροχής Αερίου), δηλαδή : των Cinergy - Shell στην ΕΠΑ Αττικής και της Ιtalgas (η οποία πλέον έχει περάσει στην Εni) στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Τέλος, αναφορικά με την αποτίμηση της ΔΕΠΑ, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις φτάνει στα 2,5 δισ. Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Κέρδη 2008
Με το Δημόσιο να κατέχει ποσοστό 65% και τον όμιλο τον Ελληνικών Πετρελαίων το 35%, ο όμιλος της ΔΕΠΑ το 2008 αύξησε κατά 40,3% τον τζίρο και κατά 52,8% την καθαρή κερδοφορία του.
Πρόκειται για την καλύτερη χρονιά της ιστορίας της, γεγονός που δικαιολογεί και το momentum της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή με τη διάθεση μετοχικού ποσοστού. Η «ελκυστική νύφη» ΔΕΠΑ λοιπόν, αύξησε το τζίρο της από 1,072 δισ. ευρώ το 2007 σε 1,505 δισ. ευρώ το 2008, ενώ τα καθαρά κέρδη από 78,796 εκατ. ευρώ το 2007, εκτινάχθηκαν στα 120,450 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα που διατέθηκε στους μετόχους είναι 2,57 ευρώ (περίπου 19 εκατ. για το Δημόσιο).
Aγνωστο το τι θα γίνει
Δεν είναι πάντως λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα «πάει» για το 2010 και όχι για το 2009, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Και εκτιμούν μάλιστα ότι είναι τόσες οι δυσκολίες, ώστε το εγχείρημα θα ματαιωθεί, και τελικώς η κυβέρνηση θα επαναφέρει το αρχικό πλάνο, της εισαγωγής της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο, όταν και όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν
Ο Ενε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr