Αυτές συμπλήρωσαν σχεδόν ένα χρόνο που αγοράζουν ακριβότερα το ρεύμα γιατί πολύ απλά αυξήθηκε η τιμή του στην Ελλάδα (όχι μόνο στη βαριά βιομηχανία αλλά και στους οικιακούς χρήστες). Το ίδιο διάστημα η διεθνής τιμή πετρελαίου που αποτελεί βασικό στοιχείο του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ έχει υποχωρήσει.
Φτάσαμε στο σημείο η ΔΕΗ να πουλάει ρεύμα 63 ευρώ την MWH όταν η οριακή τιμή του συστήματος (η οποία υπολογίζεται από το υψηλότερο κόστος παραγωγής μεταξύ των παραγωγών ρεύματος) είναι κατά μέσο όρο 41,75 ευρώ (Ιούνιος 2009).
Αυτό το μειονέκτημα της βιομηχανίας γίνεται χειρότερο όταν συγκριθεί το κόστος αγοράς ρεύματος με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Τότε μεταφράζεται σε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Οι βαριές βιομηχανίες στην Ευρώπη αγοράζουν ρεύμα περί τα 37,14 ευρώ (σύμφωνα με το περιοδικό Metal Bulletin Research), δηλαδή σε χαμηλότερη τιμή από το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα!
Και το ελληνικό παράδοξο δείχνει το μεγαλείο του εάν συγκριθεί με πρωτοβουλίες που γίνονται αλλού: την ίδια περίπου χρονική στιγμή στην Κύπρο ανέστειλαν την προγραμματισμένη αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 3% στους οικιακούς πελάτες λόγω κρίσης και στη Γερμανία επιδότησαν τη βιομηχανία μέσω αγοράς ρύπων από το κράτος.
Χρ. Ι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr