Αντί λοιπόν να μειώσει τα τιμολόγια ρεύματος, ως έχει υποχρέωση, διαχειριζόμενη ένα κοινωνικό αγαθό εξ ονόματος της πολιτείας, συνεχίζει την προπαγάνδα για τους ιδιώτες παραγωγούς, απολαμβάνει τεράστια κέρδη - από τα οποία επωφελούνται, τόσο η διοίκηση που «μείωσε» με γενναιότητα τους μισθούς της αλλά τους σύνδεσε με τα κέρδη- όσο και οι συνδικαλιστές, που σε αυτή την περίπτωση δε μιλούν για την καταφανή κοινωνική αδικία. Επιπλέον, οι ιδιώτες παραγωγοί δεν μπορούν να μπουν στην αγορά και επωφελούνται εισαγωγείς, από τους οποίους μαντέψτε ποιος είναι ο μεγαλύτερος: Φυσικά η ΔΕΗ. Ας δούμε λοιπόν πως προκύπτουν κυρίως τα υψηλά κέρδη που διαμηνύεται από παντού ότι θα έχει το 2009.
Νεός υπολογισμός της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ)
Από 1-1-2009 ισχύει ο νέος υπολογισμός της ΟΤΣ. Θα έπρεπε λοιπόν να εφαρμοστούν τα νέα Εγχειρίδια, που είχε υποχρέωση να εκδώσει ο ΔΕΣΜΗΕ σύμφωνα με τον Κώδικα για την Ημερήσια Αγορά, τα οποία θα συνυπολόγιζαν την 24ωρη βελτιστοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος αλλά και τις απαιτούμενες εφεδρείες, με αποτέλεσμα τη μείωση της ΟΤΣ.
Τέθηκε άμεσα λοιπόν σε ισχύς μονομερώς από τη ΔΕΗ ο ηλεκτρονικός τρόπος υπολογισμού προτού εγκριθούν τα Εγχειρίδια, τα οποία βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση στην αγορά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σημειώνεται επίσης ότι οι δυο μονάδες ιδιωτών (ΕΛ.ΠΕ. και της Endesa Hellas) δεν λειτουργούν λόγω σοβαρών βλαβών και επομένως η ΔΕΗ διαμορφώνει προσφορές δίχως ουσιαστικό ανταγωνισμό. Επιπλέον, η ΔΕΗ υπολογίζει τις ανέξοδες για αυτήν εφεδρείες των υδάτινων πόρων, δηλώνοντας όλη την υδροηλεκτρική παραγωγή ως υποχρεωτικά νερά, με μηδενική τιμή προσφοράς στο Σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο η ΟΤΣ.
Σήμερα, το κόστος παραγωγής της MWh είναι στα 60 ευρώ, όταν η ΟΤΣ διαμορφώνεται περίπου 55 ευρώ τη MWh, με βάση το τιμολόγιο της ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο. Δηλαδή είμαστε κάτω από το κόστος παραγωγής όταν και η τιμή του εισαγόμενου ρεύματος από τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα τη Βουλγαρία φθάνει τα 80 ευρώ τη MWh.Θυμίζουμε ότι οι εισαγωγές ρεύματος δεν συμμετέχουν στη διαμόρφωση της ΟΤΣ και μπαίνουν στο Σύστημα με μηδενική τιμή. Εάν διαμορφωνόταν πραγματική τιμή για την ΟΤΣ υπολογιζόμενη με το κόστος παραγωγής, αυτή θα έπρεπε να είναι μεταξύ 70-80 ευρώ ανά MWh. Έτσι, η ΔΕΗ πετυχαίνει να
- κερδίζει 20 ευρώ ανά MWh στα τελικά τιμολόγια ρεύματος,
- να επιδοτεί τους... Βούλγαρους εξαγωγείς ρεύματος
- να βοηθά τον εαυτό της ως εισαγωγέα
- να υποδαυλίζει την ανάπτυξη των ιδιωτών
Ρήτρα καυσίμων
Ο αναγνώστης εύκολα επίσης διερωτάται πλέον γιατί δεν νοιάζεται η Διοίκηση της ΔΕΗ για τη ρήτρα καυσίμων. Ο λόγος είναι ότι με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς και τις τιμές που ισχύουν στα καύσιμα θα έπρεπε να μειώσει τα τιμολόγια σε όλους τους καταναλωτές και κυρίως στους οικιακούς. Από την άλλη πλευρά ο Διαχειριστής του Συστήματος( ΔΕΣΜΗΕ) έχει καταλήξει να παίζει διακοσμητικό μόνο ρόλο αφού δεν έχει καμία επιρροή, ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση, ώστε να συμμορφωθεί ο κυρίαρχος της αγοράς ηλεκτρισμού ΔΕΗ και να ισχύσει το αυτονόητο: Σύνδεση των τιμολογίων λιανικής προς την χονδρεμπορική αγορά, μέσω της διαμόρφωσης των τιμολογίων ανάλογα προς τις αλλαγές της ΟΤΣ.
Κυβερνητική απάθεια
Με δεδομένη τη θέση που βρίσκεται σήμερα το κύρος της χώρας μας, η κυβέρνηση δέχεται άλλο ένα πλήγμα, καθώς το Υπουργείο φαίνεται να κωφεύει και να ανέχεται την ολοκληρωτική καταστρατήγηση όρων και κανόνων και τελικά της αγοράς από το Μονοπώλιο ΔΕΗ. Ίσως η παρέμβαση για άλλη μια φορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λύσει το θέμα. Το ζητούμενο είναι βέβαια πόσο ακόμα σε αυτή τη χώρα θα αντιδρούμε εκ των υστέρων και αφού μας έχουν τραβήξει το αυτί...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr