Στην ομιλία του στο 32 Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα έπρεπε από πολύ νωρίτερα να είχε επενδύσει σε νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τεχνικού εκσυγχρονισμού των δικτύων της και να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα διαχειριστικών και διοικητικών αλλαγών.
Παραθέτοντας τα βασικά μέρη του Επιχειρησιακού Σχεδίου, επισήμανε ότι κύριος στόχος είναι «η υλοποίηση ενός μοναδικού στα χρονικά της χώραςφιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος, απολύτως απαραίτητου για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης».
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι καλές μέρες του λιγνίτη είναι πίσω μας με την έννοια της επίγνωσης ότι τα λιγνιτικά κοιτάσματα δεν είναι ανεξάντλητα.
- οφείλουν να δίνουν λύσεις σε ένα πρόβλημα με τρεις παραμέτρους:
- Επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού σε ηλεκτρική ισχύ και ενέργεια
-Παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές
-Σεβασμό στο περιβάλλον.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί ποτέ στη χώρα μας.
Προς τούτο, η εξεύρεση και η εξοικονόμηση των απαιτούμενων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Όπως έχουμε τονίσει, τρεις είναι οι πηγές από τις οποίες θα αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια:
Η κερδοφορία της Επιχείρησης, για την οποία, με τις προβλεπόμενες μέσες τιμές πετρελαίου Brent στα 55/bbl δολάρια και την συνεπακόλουθη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς επίσης και την ισοτιμία $/ στο 1,25, δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές.
Με βάση τον εγκεκριμένο από το Διοικητικό Συμβούλιο προϋπολογισμό για το 2009, φαίνεται ότι με αυτές τις προϋποθέσεις θα εξασφαλίσουμε κέρδη προ φόρων 531 εκατ. ευρώ Φυσικά, όπως γνωρίζουμε, η Εταιρία είναι εκτεθειμένη, μεταξύ άλλων, σε κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταβολές της ισοτιμίας $/ και των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και δικαιωμάτων CO2, οι οποίοι κίνδυνοι μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση των αποτελεσμάτων από τα μεγέθη του προϋπολογισμού.
Δεύτερη πηγή χρηματοδότησης του επενδυτικού μας προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πόρων και η μείωση των δαπανών της Επιχείρησης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, ώστε η ΔΕΗ μέχρι το 2014 να λειτουργεί με 500 εκατομμύρια κόστος λιγότερο ετησίως, (σε τιμές 2008).
Είναι απαραίτητο τόσο η Διοίκηση όσο και όλοι οι Εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στην πιο δύσκολη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και η παγκόσμια οικονομία, να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες.
Τρίτη πηγή χρηματοδότησης είναι ο δανεισμός από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Όμως στην παρούσα διεθνή οικονομική συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από σημαντική έλλειψη ρευστότητας, η δυνατότητα χρηματοδοτήσεως του επενδυτικού προγράμματος μέσω δανεισμού έχει περιοριστεί και σε περίπτωση που αυτή επιτευχθεί, θα έχει σημαντικά αυξημένο κόστος για την Επιχείρηση σε σχέση με το πολύ πρόσφατο παρελθόν.
Γι αυτό, η κερδοφορία και η χρηματοδότηση από εξοικονόμηση εσωτερικών πόρων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να έχει η ΔΕΗ την ικανότητα ενός μικρότερου αλλά και οικονομικότερου δανεισμού.
Βασική μας επιδίωξη είναι ο συντελεστής απόδοσης των απασχολούμενων κεφαλαίων της Επιχείρησης να είναι περίπου 10%, προκειμένου η ΔΕΗ να είναι σε θέση με επιτυχία και αυτάρκεια να εξυπηρετεί τα σχέδια δράσης της και υλοποίησης των επενδύσεων, ενώ παράλληλα να παρέχει ρεύμα με επάρκεια, με χαμηλές τιμέςκαι με σεβασμό στο περιβάλλον.
Εάν το 2009, για παράδειγμα, επιτυγχάναμε αυτόν το στόχο, τα κέρδη προ φόρων θα έπρεπε να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο Ευρώ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr