Κύριος σκοπός της επίσκεψης των εκπροσώπων του Beijing Housing Fund Management Centre είναι η ανταλλαγή απόψεων με κτηματομεσίτες από την Ελλάδα, η συζήτηση της εμπειρίας τους στον τομέα της αγοράς ακινήτων καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου στον κτηματομεσιτικό κλάδο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα αναπτυχθούν και από τις δύο πλευρές ζητήματα που αφορούν την κρίση της αγοράς στον τομέα του real estate και θα διερευνηθούν τρόποι αντιμετώπισής της καθώς η ραγδαία εξέλιξη στην οικοδόμηση των αστικών κέντρων, ειδικότερα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει επιφέρει κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κίνα.
Στοιχεία αναφέρουν ότι πάνω από 20.000 Κινέζοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα εκ των οποίων το 60% κατοικοεδρεύει στη πρωτεύουσα. Μέγεθος, που σύμφωνα με το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο αυξάνεται κάθε χρόνο επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μία δραστήρια επιχειρηματική κοινότητα στη χώρα με βασικό αντικείμενο ενασχόλησης τους τομείς ένδυσης και υπόδησης. Σύμφωνα με στέλεχος εισηγμένης εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων, στην καρδιά της πόλης και συγκεκριμένα στο ύψος των οδών Αθηνάς, Ευριπίδου και Κουμουνδούρου 4 στα 10 καταστήματα έχουν νοικιαστεί από Ασιάτες και μάλιστα με μισθώματα δεκαετούς διάρκειας και άνω.
Ανάλογη εμφανίζεται να είναι η διείσδυσή τους και στην συμπρωτεύουσα. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι σήμερα πάνω από 3.000 Κινέζοι δηλώνουν κάτοικοι Θεσσαλονίκης και λειτουργούν περισσότερες από 150 επιχειρήσεις. Το ύψος του ετήσιου τζίρου των κινέζικων καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αρχίζει από 400.000 ευρώ, ενώ σε δυο τρεις περιπτώσεις ιδιαίτερα μεγάλων καταστημάτων αγγίζει ή ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ.
Μολονότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τα έσοδα που πραγματοποιούν οι κινεζικές εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα εκτιμάται ότι αυτά ανέρχονται στο 1δις. ευρώ.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr