Τα ερωτήματα αυτά διατύπωνε έκπληκτο ένα από τα παλαιότερα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία ενέκρινε «κουτσουρεμένο» το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας για την περίοδο 2009-2014. Σημειώνεται πως σήμερα ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2009 - 2014 εγκρίθηκε σήμερα από το Διοικητικό της Συμβούλιο και η παρουσίασή του στην επενδυτική κοινότητα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Νοεμβρίου και ώρα 17:30 στο ξενοδοχείο Ledra Marriott.
Και όσο «κουτσουρεμένο» είναι το καινούργιο business plan, άλλο τόσο «ψαλιδισμένα» είναι τα φτερά του προέδρου της Τάκη Αθανασόπουλου. Με τις προτάσεις του για τις αυξήσεις στα τιμολόγια (35% σωρευτικά στην 6ετία) διαφώνησαν τα 7 από τα 11 μέλη του Δ.Σ., γι αυτό και αναγκάστηκε να τις πάρει πίσω. Υπέρ τάχθηκαν μόνο ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Νίκος Χατζηαργυρίου, ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Γιώργος Μαρινίδης και ο ίδιος ο κ. Αθανασόπουλος.
Δεν είναι σίγουρα η πρώτη φορά στη 2ετή μέχρι τώρα θητεία του στη ΔΕΗ που ο τελευταίος υποχρεώνεται να ανακρούσει πρύμνα (θυμίζουμε περίπτωση RWE, διαχωρισμός της εταιρείας σε θυγατρικές, κ.ά.)
Είναι όμως η πρώτη φορά που συναντά τόσο καθολική αντίδραση για ένα τόσο στρατηγικής σημασία θέμα της ΔΕΗ, εντός του Δ.Σ.
Και αν η στάση του εκπροσώπου της ΠΑΣΚΕ, Γιάννη Τσαρούχα και του εκπροσώπου της ΟΚΕ, Γιάννη Παναγόπουλο που καταψήφισαν το business plan ήταν αναμενόμενη, σίγουρα κανείς δεν περίμενε ένα τόσο μαζικό «άδειασμα» από τα υπόλοιπα 5 μέλη που διαφώνησαν με τον πρόεδρο.
Κάποια από τα μέλη αυτά εκπροσωπούν παραγωγικές τάξεις όπως τον εμπορικό κόσμο και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και πρόσκεινται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ άλλα κατέχουν θέσεις γενικού γραμματέα σε υπουργείο, και διοικητή οργανισμού.
Δεν είπαν δηλαδή «όχι» στις προτάσεις Αθανασόπουλου επειδή αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. Αλλά επειδή εν μέσω κρίσης στην οικονομία, και με τη ΔΕΗ να έχει δεχθεί μόλις προ ολίγων ημερών «πυρά» ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης για την επιβολή της ρήτρας καυσίμου από τον Ιανουάριο, πολλά μέλη του Δ.Σ. θεώρησαν εντελώς άκαιρη τη προαναγγελία και νέων αυξήσεων.
Το ίδιο έκρινε προφανώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας που λίγο νωρίτερα δήλωνε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλες αυξήσεις.
Απουσίαζαν από τη συνεδρίαση...
- Μάλιστα τα τέσσερα από τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ, οι κ.κ. Παναγής Καρέλας (πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών), Κωσταντίνος Μίχαλος (πρόεδρος ΕΒΕΑ), Γιώργος Μέργος (διοικητής του ΙΚΑ) και Σπύρος Ευσταθόπουλος (γ.γ. υπουργείου Τουρισμού), απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.
- Απουσία που ερμηνεύτηκε από κάποιους, και όχι άδικα, ως στάση δυσφορίας απέναντι στις προτάσεις και τους χειρισμούς Αθανασόπουλου.
- Είχαν ωστόσο εξουσιοδοτήσει τους παρόντες στο Δ.Σ. να ψηφίσουν υπέρ του business plan, εφόσον θα γίνονταν δεκτοί (όπως και έγινε) οι όροι τους για αναθεώρηση των αρχικών προτάσεων σχετικά με τις αυξήσεις. Ο πρόεδρος αποδέχθηκε την πρότασή τους να να φέρει προς έγκριση νέα πρόταση με το "ρυθμό της μεσοσταθμικής αυξησης των τιμολογίων κατά την περίοδο 2009-2014".
- Εναντίον, τάχθηκε και ο έτερος εκπρόσωπος της μειοψηφίας Μιχάλης Κορτέσης, ο οποίος και κατέθεσε την πρόταση, την οποία εν συνεχεία υιοθέτησε το Δ.Σ, να εξετασθεί η δυνατότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, για να εξευρεθούν πόροι που θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Κάθε ημέρα που περνάει ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος μένει όλο και πιο μόνος στη ΔΕΗ...
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr