Κατά τον κ. Αθανασόπουλο, η μόνη διέξοδος για τη ΔΕΗ από το οικονομικό της αδιέξοδο, είναι η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και συγκεκριμένα ο καθορισμός μιας μεταβατικής περιόδου μεταξύ 3 και 5 ετών, στη διάρκεια της οποίας θα ανασταλεί η εφαρμογή του Κώδικα Συναλλαγών, που θα αντικατασταθούν με απλούστερους κανόνες λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς.
Οι θέσεις αυτές του κ. Αθανασόπουλου, έχουν προκαλέσει την άμεση αντίδραση των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά, αλλά και των εταιρειών εκείνων που σχεδιάζουν τη δημιουργία νέων μονάδων.
Σχετικές επιστολές κατέφθασαν στα γραφείο του κ. Φώλια και μέσω αυτών οι ιδιώτες επενδυτές προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου θα σημάνει ακόμη και προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως υποστηρίζουν οι ιδιώτες, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή, η συνεχής αλλαγή του πλαισίου βάσει του οποίου σχεδιάζουν τις επενδύσεις τους. Και υπενθυμίζουν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ, ότι η τελευταία αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος, είχε γίνει μετά από αίτημα της ίδιας της ΔΕΗ, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειές της, από το προϋπάρχον σύστημα, το οποίο η επιχείρηση θεωρούσε καταστροφικό για την ίδια...
Γρίφος για το ΥΠΑΝ
Με βάση τα παραπάνω, η ηγεσία του ΥΠΑΝ καλείται να επιλύσει μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, αφού το εγχείρημα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και της δραστηριοποίησης ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή, βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπο με το δίλημμα : μια ζημιογόνος ΔΕΗ ή τυχόν νέες δικαστικές εμπλοκές στην Ε.Ε.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr