Αμυντική βιομηχανία
Επίσης, με βάση τον κ. Μυτιληναίο, η Metlen επεκτείνει την παρουσία της στην αμυντική βιομηχανία με ένα δεύτερο εργοστάσιο στο Βόλο αλλά και το σχεδιασμό άλλων δύο το προσεχές διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του 2024 η Metlen ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής προηγμένων μεταλλικών κατασκευών με στόχο τη διεύρυνση της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων και την εκμετάλλευση όλων των πιθανών συνεργειών με την υπάρχουσα μονάδα στη Ν. Ιωνία του Βόλου. Και η δεύτερη μονάδα, όπως και η πρώτη, υπάγονται στον κλάδο Μετάλλων της Metlen.
Το πρώτο εργοστάσιο αυτό, με το Brand Name METKA-Βόλου, ιδρύθηκε το 1963, με σκοπό την παραγωγή ελαφρών μεταλλικών κατασκευών. Στην πορεία ανέπτυξε μεγάλη εξειδίκευση σε ιδιαίτερα απαιτητικές μεταλλικές εφαρμογές και σε βαριές ή/και σύνθετες μεταλλικές κατασκευές με υψηλά ποιοτικά δεδομένα, έχοντας πλέον εδώ και δύο δεκαετίες αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό για το 100% της παράγωγής του.
Το κόστος της επένδυσης έχει προϋπολογιστεί στα €60 εκατ., η δε παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2ο εξάμηνο του 2026.
Δεδομένης της επέκτασης της δραστηριότητας της Εταιρείας στην περιοχή του Βόλου, θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν από την τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω επένδυση θα απαιτηθούν συνολικά περίπου 250 νέοι εργαζόμενοι. Το σύνολο των εργαζομένων και για τις δύο μονάδες του Βόλου αναμένεται να ανέλθει συνολικά στους 600.
«Απαντάμε δια έργων»
Στο φόντο αυτών των κινήσεων και ερωτηθείς εάν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις στη χώρα, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε πως «εμείς απαντάμε δια έργων. Έχουμε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη τρεις από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα. Αν εξαιρέσουμε τον Ελληνικό Χρυσό, δεν ξέρω αν υπάρχουν μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα. Και αυτές περιλαμβάνουν και μεταλλευτική δραστηριότητα και καινοτόμο Γάλλιο, και ανάκτηση μετάλλων το οποίο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και αμυντική βιομηχανία στον Βόλο. Στον Βόλο έχουμε ένα εργοστάσιο. Παλιά η δραστηριότητα αυτή ήταν αποκλεισμένη από τραπεζική χρηματοδότηση. Τώρα έρχεται η EIB και σου προσφέρει… Ξεκινήσαμε δεύτερο εργοστάσιο και έχουμε στα σκαριά άλλα δύο εργοστάσιο στον Βόλο. Άρα εγώ απαντώ δια έργων», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Χρυσός, μια επένδυση, που, ήδη, προσεγγίζει τα 5 δισεκ. ευρώ στη γειτονική Χαλκιδική αποτελεί σημείο αναφοράς του μεταλλευτικού κλάδου στην ΕΕ, ειδικά καθώς αναμένεται το μεταλλείο των Σκουριών να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα για την ασφάλεια τροφοδοσίας της ΕΕ σε χαλκό. Υπενθυμίζεται ότι η Metlen δια του κλάδου των κατασκευών της είχε ενδιαφερθεί για να συμμετάσχει ως υπεργολάβος στα χωματουργικά έργα που τρέχουν στην περιοχή των Σκουριών, έργα, όμως, που ανέλαβε η εταιρεία Γαία.
Η Σίνδος
Σε σχέση όμως με τη μονάδα στη Σίνδο, που θα παράγει και χαλκό και ψευδάργυρο (ψευδάργυρο παράγει και το μεταλλείο της Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός), ο κ. Μυτιληναίος είπε πως πρόκειται για επένδυση 30 εκατ. ευρώ και στην περίπτωση που «πετύχει» θα είναι «game changer» ανοίγοντας το δρόμο για μία ακόμα μεγαλύτερη επένδυση.
Πρόσφατα, δε, σε ανάρτησή του το LinkedIn, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο φόντο και της Ευρωπαϊκής Πράξης της ΕΕ για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες υπογράμμισε, ότι η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών: «Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάιο του 2024, τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών, με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό για αυτά τα υλικά, ξεκινώντας από την εγχώρια εξόρυξη και παραγωγή αλλά και διαφοροποιημένες εισαγωγές», ανέφερε ο επικεφαλής της Metlen υπενθυμίζοντας ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες μεταξύ των οποίων αντιμόνιο, γερμάνιο, βωξίτης, γάλλιο και πολλές άλλες. «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να ορίσει απτά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να παίξει τον ρόλο παρόχου κρίσιμων πρώτων υλών, παραλείποντας να παρουσιάσει σταθερά εργαλεία ή κίνητρα παρόμοια με τον IRA (σ.σ. ο αμερικανικός νόμος ενάντια στον πληθωρισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κίνητρα για πρώτες ύλες και ενέργεια)» υπογραμμίζει και καταλήγει: «Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο συζητήσεων, αναμένουμε άμεσα ουσιαστική δράση.»
Σημειώνεται ότι η Metlen έχει ένα πλάνο επένδυσης 350 εκ. ευρώ για τον βωξίτη, το γάλλιο και το αλουμίνιο. Το έχει ήδη υποβάλλει στο Ταμείο Καινοτομίας και αν και η εταιρεία είναι έτοιμη να το χρηματοδοτήσει όπως έχει πει στο παρελθόν «θα ήθελε να δει την υποστήριξη της Ευρώπης». Όπως έγραψαν πρόσφατα και οι Sunday Times, η METLEN βρίσκεται στη διαδικασία χρήσης των εγκαταστάσεών της για την παραγωγή γαλλίου, ένα παραπροϊόν του βωξίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ημιαγωγών και ηλιακών κυψελών. Η ΕΕ πρότεινε στη METLEN να ξεκινήσει την παραγωγή γαλλίου, όταν η Κίνα, η οποία κυριαρχεί στο εμπόριο πολλών σπάνιων γαιών, διέκοψε τις εξαγωγές της πέρυσι.
Οι προοπτικές της Σίνδου
Να σημειωθεί, πάντως, ότι στη Σίνδο, όπως έχει γίνει γνωστό μονάδα θα είναι πιλοτική, καθώς θα επιχειρήσει, στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, να αξιοποιεί βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενή υλικά , για να παράξει τα άκρως χρήσιμα αυτά μέταλλα, τον χαλκό και τον ψευδάργυρο, καθώς ήδη ειδικά στη συγκεκριμένη (βιομηχανική) περιοχή, είναι άφθονα.
Σημειώνεται πως η τεχνολογία και η μέθοδος επεξεργασίας που θα εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη μονάδα, έχει εξελιχθεί από το φορέα του έργου και αποτελεί βιομηχανική ιδιοκτησία. Η δραστηριότητα θα μπορεί να παραλαμβάνει 12.000 tn/ έτος υλικών προς επεξεργασία από διάφορες πηγές, και η ημερήσια δυναμικότητά της ως προς την εισερχόμενη πρώτη ύλη για επεξεργασία θα είναι 48,00 tn/ ημέρα. Η δραστηριότητα θα λειτουργεί 24 ώρες/24ωρο και 250 ημέρες/έτος.
Η μονάδα έχει ήδη κατασκευαστεί στη Σίνδο και έχει συνολικό εμβαδό 19.232,16 m2, ενώ το πεδίο δραστηριότητας είναι στα όρια της ΒΙΠΕ, έφερε συζητήσεις περιβαλλοντικών θεμάτων με την τοπική κοινότητα, όλους τους τελευταίους μήνες. Βέβαια, οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της Metlen σε περιοχές όπως ο Άγιος Νικόλαος στη Βοιωτία απετέλεσαν εχέγγυο για την προώθηση της όλης υπόθεσης.
Να σημειωθεί, ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας περιλαμβάνουν: • Κεντρικό μεταλλικό κτίριο εγκατάστασης. • Χώρος αποθήκευσης υγρών αναλωσίμων. • Λεβητοστάσιο. • Γεφυροπλάστιγγα. • Υπαίθριοι χώροι. • Περιβάλλον χώρος.
Τέλος, η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας της Metlen ανέρχεται σε 774,65 kW (κινητήρια), από τα οποία 611,40 kW είναι για την παραγωγική διαδικασία, 93,45kW είναι ο εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος (αντιρρυπαντικός εξοπλισμός και ΜΕΥΑ) και 70,00 kW είναι ο φωτισμός και τα service των κτιρίων και της εγκατάστασης και 3.720 kW (θερμική) για την παραγωγική διαδικασία (ατμολέβητας).
Ενεργειακό και μηνύματα
Σε ό,τι αφορά τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του υπ. Ανάπτυξης για το νέο παραγωγικό μοντέλο ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για «θετικά πολιτικά μηνύματα, τα οποία θα κριθούν στην πράξη».
Για το κομβικό, πάντως, θέμα της Βιομηχανίας, το κόστος ενεργειακό, ο ίδιος έκανε λόγο για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Εμφανίστηκε δε απαισιόδοξος για την προοπτική υιοθέτησης από την Κομισιόν, της πρότασης Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για δημιουργία μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους περιφερειακών ενεργειακών κρίσεων.
Μιλώντας, συγκεκριμένα, σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της Metlen είπε ότι το ενεργειακό πρόβλημα είναι πάρα πολύ σύνθετο. . Αναφερόμενος στην πρόταση που υποβλήθηκε στην Κομισιόν εκτίμησε ότι δεν θα προχωρήσει καθώς όπως είπε οι Βρυξέλλες λειτουργούν σαν αργοκίνητο καράβι, ενώ εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε νέα άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι η ελληνική πρόταση που έχει ήδη τεθεί στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ αφορά στην υιοθέτηση μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όλων των τεχνολογιών, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περιόδους περιφερειακών κρίσεων. Και τα έσοδα του μηχανισμού θα διατίθενται για την μείωση του ενεργειακού κόστους του συνόλου των καταναλωτών.
Πρόκειται για ένα αντίστοιχο μηχανισμό με αυτόν που εφαρμόστηκε από την Ελλάδα κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Την ίδια ώρα ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε ερώτημα για τις μεγάλες αποκλίσεις τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις σκανδιναβικές χώρες να είναι χαμηλότερες από την εγχώρια αγορά περισσότερο από 750% ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι οι χώρες αυτές έχουν μεγάλη παραγωγή υδροηλεκτρικών και δεν μπορεί να συγκριθεί η αγορά. Σημείωσε δε ότι είναι άλλο η χονδρεμπορική αγορά και άλλο η λιανική αναφέροντας ότι η Protergia (θυγατρική της Metlen) έχει κρατήσει για πέντε μήνες σταθερές τις τιμές για τους καταναλωτές και δεν έχει φανεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών που καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr