Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, η Λουκία Σαράντη πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι "η συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τι ρόλο έχει η βιομηχανία μέσα σε αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η βιομηχανία μπορεί να υπάρχει στην Ελλάδα αλλά ακόμη δεν έχει μεγάλο ρόλο στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο να το συζητάμε. Οι αλλαγές είναι καταιγιστικές και πρέπει να πάρουμε άμεσα αποφάσεις".
Τόνισε επίσης, ότι η χώρα είναι φιλομεταρρυθμιστική. Η κυβέρνηση κάνει σημαντικά βήματα και ακούει την επιχειρηματικότητα, όμως πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα.
Έτσι για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών όπως τα ελλείμματα σε προσωπικό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος ανέλαβε πρωτοβουλία για να αναδείξει ελλείμματα ειδικά στα ζητήματα Επαγγελματικής ‘Ερευνας και Κατάρτισης (ΕΚΚ)
Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε μελέτη που έγινε σε συνεργασία με το ΙΝΣΒΕ, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και της Deloitte και παρουσιάστηκε την εβδομάδα που πέρασε.
Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει υστέρηση. Συγκεκριμένα υπολείπεται η Ελλάδα έναντι των άλλων χωρών της Ευρώπης στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΚΚ), με μόλις 12% των επιχειρήσεων να επενδύουν σε τέτοια προγράμματα, έναντι 40% που είναι ο μ.ο. στην ΕΕ.
Πάντως η μελέτη που εκπόνησε η Deloitte σε συνεργασία με το ΙΝΣΒΕ εστιάζει συνολικά στο θέμα της αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της μείωσης του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.
Μάλιστα η μελέτη κατέληξε σε 13 συγκεκριμένες προτάσεις και στη διαπίστωση ότι απαιτούνται κίνητρα και αλλαγή κουλτούρας στην προσέλκυση από τη βιομηχανία νέων, άξιων στελεχών αλλά και ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης πριν λίγες μέρες, η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, υπάρχει πρόθεση για ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας προσέλκυσης εργαζομένων από τρίτες χώρες, στο μοντέλο της υπάρχουσας πλατφόρμας για εργάτες γης.
Πρωτοβουλίες και αποτελέσματα
Παράμετρος λύσης του ζητήματος ελλείψεων είναι οι μετανάστες, αν και σε άλλους κλάδους, όπως ο τουρισμός όσοι και όσες χαράσσουν πολιτική εστιάζουν περισσότερο στην ανάπτυξης ισχυρών δομών εκπαίδευσης αλλά και βελτίωση των όρων απασχολισιμότητας. Συγκεκριμένα η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα για την ανακατεύθυνση πόρων του ΤΑΑ, ερωτηθείσα σχετικά με τις μετακλήσεις εργαζομένων και την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό σημείωσε ότι η βελτίωση της τουριστικής εκπαίδευσης, η απόλυτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και η διεύρυνση της σεζόν και των υπεραξιών που δίνει ο κλάδος θα φέρουν ικανούς εργαζόμενους προς κάλυψη των κενών θέσεων. Ουσιαστικά προέταξε δομικές κινήσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων σε ανθρώπινο δυναμικού του κλάδου του τουρισμού αφήνοντας τις μετακλήσεις να “παίζουν” ρόλο συμπληρωματικό.
Τα στοιχεία
Σημειώνεται ότι με βάση όσα στοιχεία παρέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην στην εκδήλωση του ΣΒΕ και της Deloitte, μέχρι σήμερα έχουν νομιμοποιηθεί ως εργαζόμενοι στην Ελλάδα 14.000 πολίτες τρίτων χωρών, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί. Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη η χώρα διαθέτει:
-720.000 νόμιμους μετανάστες
-50.000 πρόσφυγες
-27.000 Ουκρανούς με προσωρινή προστασία
-800.000 συνολικά ο νόμιμος μεταναστευτικός πληθυσμός.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό απασχολισιμότητας αυτού του πληθυσμού είναι υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο, πάνω από 60%. Οπότε σε αυτό το εργατικό δυναμικό επικεντρώνεται η σχεδιαζόμενη εθνική στρατηγική ένταξης.
Εντωμεταξύ, μέσω του νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις ευρωεκλογές, προωθούνται πρωτοβουλίες, όπως η ενίσχυση των προξενείων με προσωπικό και η επέκταση της άδειας διαμονής από 3 σε 5 χρόνια.
Ο κ. Καιρίδης, ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την ερχόμενη εβδομάδα το πρώτο Ψηφιακό Κέντρο Λήψης Βιομετρικών Στοιχείων, μια συνεργασία με την Cosmote, που προβλέπει την ανάπτυξη 4 τέτοιων Κέντρων. Ας σημειωθεί ότι σήμερα τα ραντεβού σε εκκρεμότητα για λήψη βιομετρικών στοιχείων είναι 200.000.
Πέραν των μεταναστών και λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη έλλειψη εργαζομένων σε περιζήτητες ομάδες, όπως π.χ. οι άνδρες ηλικίας 25-45 ετών, επιχειρείται και στην Ελλάδα η αξιοποίηση και κινητροδότηση άλλων δημογραφικών ομάδων.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην παρουσίαση της μελέτης Deloitte-ΣΒΕ η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, τέτοιες δημογραφικές ομάδες είναι ενδεικτικά:
-Οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι, οι οποίοι από 26.000, μετά την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης, σε ένα μήνα, έχουν αυξηθεί σε 61.000. Προφανώς κάποιοι ήδη εργάζονταν αλλά δεν το δήλωναν
-Οι γυναίκες, που αντιστοιχούν στο 50% του πληθυσμού και ενισχύονται, όπως με το επίδομα μητρότητας που επεκτάθηκε σε νέους κλάδους όπως οι εργαζόμενες αγρότισσες
Δύο άλλες ομάδες για τις οποίες σχεδιάζονται κίνητρα είναι οι νέοι που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης και εκτός αγοράς εργασίας και τα άτομα με αναπηρία που αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού.
Συμπερασματικά, υπάρχουν σημαντικά κονδύλια για τη χώρα και η ανάγκη απορρόφησης είναι μεγάλη, οπότε σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις που θα απαντήσουν στις ανάγκες της αγοράς και της βιομηχανίας ειδικότερα. Αυτό είναι και το "παράθυρο ευκαιρίας" (ΤΑΑ, ΕΣΠΑ, ΠΔΑΜ), για την αναβάθμιση των δομών της ΕΕΚ και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων.
Οι 5 στρατηγικοί στόχοι στου ΣΒΕ και οι 9+4 προτάσεις
Σημειώνεται ότι οι στρατηγικοί στόχοι του ΣΒΕ σε σχέση με το όλο ζήτημα συνοψίζονται σε:
-Αύξηση της αποτελεσματικότητας των κονδυλίων που διατίθενται για την ΕΕΚ και ενίσχυση της διαφάνειας στην αξιοποίησή τους.
-Αύξηση των κονδυλίων για εξειδικευμένα στη βιομηχανία προγράμματα ΕΕΚ, κατά αναλογία, τουλάχιστον, της συνεισφοράς της στο ΑΕΠ.
-Βελτίωση της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας και ευθυγράμμιση της ΕΕΚ με τις ανάγκες της βιομηχανίας.
-Ενεργοποίηση των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ΕΕΚ στη βιομηχανία.
-Ενίσχυση της ελκυστικότητας της βιομηχανίας ως εργοδότη
Οι 13 προτάσεις της Deloitte παρουσιάστηκαν χθες μαζί με βασικά σημεία της μελέτης από τα στελέχη της Deloitte, Βασίλη Καφάτο, Partner, Growth Leader και Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου, Consulting Strategy Partner, της Deloitte Ελλάδος. Οι προτάσεις επιμερίζονται σε 9 που αφορούν πρωτοβουλίες που δυνητικά πρέπει να αναλάβει το δημόσιο και 4 που αφορούν την ίδια τη βιομηχανία και συνοψίζονται ως εξής:
Για τον δημόσιο τομέα
1-Ανάπτυξη ολοκληρωμένου Πλάνου Δράσης για την ΕΕΚ στη βιομηχανία και αύξηση των σχετικών κονδυλίων.
2-Ανάπτυξη νέων προγραμμάτων ΕΕΚ για την βιομηχανία στις δομές τυπικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΕΣΚ και ΣΑΕΚ).
3-Αναβάθμιση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών.
4-Αναβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για την βιομηχανία.
5-Ενδυνάμωση και επέκταση των θεσμών της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης.
6-Καταγραφή των γνώσεων και δεξιοτήτων ανθρώπων που βρίσκεται εκτός απασχόλησης και διασύνδεση με τις ανάγκες της βιομηχανίας.
7-Αναβάθμιση των μηχανισμών αξιολόγησης της ΕΕΚ στην βιομηχανία.
8-Δημιουργία μηχανισμού ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων.
9-Δημιουργία μηχανισμού επικαιροποίησης των ειδικοτήτων και επαγγελματικών αντικειμένων του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ).
Για τη βιομηχανία
10-Πιο ουσιαστική και ενεργή δραστηριοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις προσπάθειες ενίσχυσης της ΕΕΚ στη βιομηχανία.
11-Επενδύσεις και δράσεις ενίσχυσης των τμημάτων HR των ελληνικών βιομηχανιών.
12-Δράσεις ενίσχυσης της ελκυστικότητας της βιομηχανίας ως εργοδότη και προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού στην βιομηχανία.
13-Δράσεις ενημέρωσης για την ελκυστικότητα και την κοινωνική αποδοχή των τεχνικών επαγγελμάτων και της ΕΕΚ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr