Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία απο την έρευνα του ΙΟΒΕ (ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ) προκύπτει ότι:
α) Το ήδη αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ενισχύθηκε στις -23 (από -12) μονάδες τον Οκτώβριο με το 32% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 9% να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται θετικό και ενισχύεται ήπια στις +7 (από +4) μονάδες, με το 28% (από 22%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 22% ( από 17%) μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύεται ήπια στις +4 μονάδες, με το 18% (από 15%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν μικτές τάσεις: οι θετικές προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν στις +8 (από +3) μονάδες ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ενισχύθηκαν ελαφρά (-34 από -29 μονάδες).
ε) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 4,6 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να εξασθενεί στο 76,3%, από 76,8% τον Ιούλιο.
στ) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση ισοσκελίστηκε από τις -3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης να ενισχύεται στο 9% (από 6%), αλλά και ένα 9% να αναμένει εκ νέου μείωσή της.
ζ) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών υποχώρησε οριακά, με το 10% από 13% τον προηγούμενο μήνα, να αναμένει αύξηση τους.
η) Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 35% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, το 29% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 11% την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και το 7% άλλους συγκυριακούς λόγους.
θ) Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων εξασθένισαν έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την αγορά της ΕΕ (+1απο +11 μον. ο δείκτης), υποχώρησαν ελαφρά ως προς τις λοιπές αγορές (+3 από +11 μον. το ισοζύγιο), ενώ ως προς την εγχώρια αγορά εξασθένισαν σημαντικά (+11 μον. ο δείκτης από +22 μον.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον παραμένει, αλλά ηπιότερη, καθώς στην ερώτηση που αφορά στην ευκολία πρόβλεψης της μελλοντικής ανάπτυξης της επιχείρησης, τον Οκτώβριο το 56% των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι αυτή μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, έναντι 63% τον Σεπτέμβριο.
Σε επίπεδο βασικών τομέων, ο δείκτης προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά υποχώρησε ελαφρά στις 94,8 μονάδες (από 96,2 μον.). Σημειώθηκε μικρή βελτίωση στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες, ενώ παράλληλα οι ήπια αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες εντάθηκαν και τα αποθέματα κλιμακώθηκαν ήπια.
Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 114,7 μονάδες. Η διατήρηση του δείκτη οφείλεται στις ήπια θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες με τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ήπια και τις παραγγελίες να εξασθενούν σημαντικά.
Αισθητή επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 93,9 (από 101,7) μονάδες, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να εντείνονται ελαφρά, την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να εξασθενεί ήπια και τα αποθέματα να κινούνται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr