Όπως σημειώνεται στο δελτίο, «τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών καθώς και η τουριστική περίοδος φαίνεται να δημιούργησαν θετικές προσδοκίες στο οικονομικό κλίμα. Ωστόσο, οι προγραμματικές δηλώσεις αλλά και οι ουσιαστικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα της οικονομίας θα καθορίσουν το οικονομικό πλαίσιο στη χώρα το επόμενο διάστημα».
Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,5% τον Μάιο σε σχέση με ένα έτος πριν, στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 1,8% σε ΕΕ27.
Επίσης, καταγράφονται μικτές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας τον Μάιο. Ειδικότερα, υποχώρηση για ηλεκτρικό ρεύμα (4,8%) και ορυχεία - λατομεία (3,4%), αλλά άνοδος για μεταποίηση (2,9%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, αύξηση σημειώθηκε σε φάρμακα (25%) και τρόφιμα (4,8%), αλλά μείωση για βασικά μέταλλα (5,7%)
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 110,1 μονάδες, έναντι 108,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 104,2 μονάδων ένα έτος πριν. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ενίσχυσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες, με τις Κατασκευές και το Λιανικό να υποχωρούν
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -31,0 μονάδες (από -34,5 μον. τον προηγούμενο μήνα), σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-52,5 μονάδες).
Αναλυτικά:
- Νέα υποχώρηση της ανεργίας και τον Μάιο (y-o-y), στο 10,8% από 12,6% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
- Μικρή άνοδος οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο, λόγω βελτίωσης σε όλους τους τομείς πλην του Λιανικού εμπορίου. Ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
- Βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 108,6 μονάδες τον Ιούνιο, από 105,1 μον. τον Μάιο.
- Οριακή υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Ενίσχυση 1,5% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι εξασθένισης 1,8% στην ΕΕ27. Άνοδος για την εγχώρια Μεταποίηση 2,9% (y-o-y).
- Οριακή αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 0,4% τον Απρίλιο (y-o-y). Μείωση εμπορικού ελλείμματος στα €3 δισ., από €3,5 δισ. ένα έτος πριν.
- Αύξηση πάγιων επενδύσεων στο α’ τρίμ. του 2023 (8,2%, από +14,8% το δ’ τρίμ. του 2022), έναντι ανόδου 13,4% πέρυσι. Προήλθε κυρίως από άνοδο στις κατασκευές. Μικρότερη ενίσχυση στις λοιπές επενδύσεις, υποχώρηση για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τον εξοπλισμό τεχνολογίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr