Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 107,4 μονάδες (από 100,4 μον. τον Δεκέμβριο 2022) στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων επτά μηνών, επίπεδο, όμως, χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (116,8 μον.).
Ακόμα, το ΙΟΒΕ αναφέρει πως η σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων περιορίζει την απαισιοδοξία, με τις τιμές ωστόσο σε βασικές
κατηγορίες αγαθών να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ σημειώθηκε:
- Οριακή βελτίωση του ισοζυγίου για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση. Έντονη μείωση του ισοζυγίου για τα αποθέματα.
- Άνοδος για τα Καταναλωτικά και τα Ενδιάμεσα αγαθά, λόγω κυρίως των προβλέψεων για την παραγωγή. Ηπιότερη αύξηση του δείκτη για τα Κεφαλαιουχικά, λόγω αποκλιμάκωσης των αποθεμάτων.
«Η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις αλλά και για το ενεργειακό ζήτημα διατηρείται, ενώ με την προεκλογική περίοδο μπορεί να αναμένεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας» αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Μεταξύ άλλων, όπως συμπληρώνει, «οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής ενισχύθηκαν στους 5,8 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να εξασθενεί στο 74,2% τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (από 76,6% τον Δεκέμβριο 2022)».
Τέλος, το ΙΟΒΕ τονίζει ότι καταγράφθηκαν μικτές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας στο σύνολο του 2022.
Ειδικότερα, μείωση για Ορυχεία (-7,5% από αύξηση 3,5% το 2021), και Ηλεκτρικό ρεύμα (-3,9% από άνοδο 16,2%). Βελτίωση για τη Μεταποίηση, 4,2% από 9% ένα έτος πριν. Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος σημειώθηκε στα Τρόφιμα (4,0% από 4,2% το 2021), στα Φάρμακα (9,5% από 14,3%) και στα Βασικά Μέταλλα (4,4% από 1,0%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr