Ο κ. Μυτιληναίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης στη βιομηχανία μετάλλων της Ευρώπης. “Από τον Σεπτέμβριο του 2021 η Ε.Ε. παρατηρεί την περικοπή και διακοπή λειτουργίας του 50% της παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου και ψευδαργύρου λόγω της ενεργειακής κρίσης - σε ορισμένες περιπτώσεις απειλώντας την επιβίωση ολόκληρων εγκαταστάσεων. Οι μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας είναι μέχρι στιγμής συγκρατημένες. Όμως, ορισμένα προσωρινά κλεισίματα θα γίνουν μόνιμα εάν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν σύντομα. Η Ε.Ε. παρήγαγε 2 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου το 2021, όμως η προβλεπόμενη παραγωγή για φέτος θα είναι κάτω από 1 εκατομμύριο… Οι εισαγωγές αλουμινίου προς αντικατάσταση της ευρωπαϊκής παραγωγής έχουν προσθέσει 6 έως 12 εκατομμύρια τόνους ετήσιων εκπομπών CO2. Έτσι, αυτοκτονούμε ως ήπειρος αν κλείσουμε τις βιομηχανίες μας και μεταφέρουμε την παραγωγή αλλού”.
Ο κ. Μυτιληναίος δεν έκρυψε ότι καταγράφονται περιπτώσεις με λουκέτα εργοστασίων στην Ευρώπη, με παράλληλη μετακίνηση της παραγωγής σε τρίτες χώρες. Έδωσε, δε, ως παράδειγμα την κίνηση του γερμανικού χημικού κολοσσού BASF να συρρικνωθεί σε μόνιμη βάση στην Ευρώπη και να επικεντρωθεί στην επέκταση στην Κίνα.
“Επρόκειτο για απόλυτο σοκ για τη βιομηχανία μετάλλων που οφειλόταν στο κόστος των κανονισμών για την ενέργεια και τους ρύπους, οι οποίοι στην Ευρώπη είναι μακράν οι αυστηρότεροι παγκοσμίως” είπε, προσθέτοντας ότι “βρισκόμαστε σε πολύ μειονεκτική θέση σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Κινέζους”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr