Όπως επισημαίνεται, παρά τη σημαντική υποχώρηση δραστηριότητας σε όλους τους βασικούς κλάδους της οικονομίας το β’ τρίμηνο του έτους, η εξασθένηση του δείκτη δραστηριότητας στη μεταποίηση καταγράφηκε μικρότερη του μέσου όρου, σε μια ένδειξη της ασθενέστερης επίδρασης της υγειονομικής κρίσης στον τομέα.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η βιομηχανία έδειξε αντοχές και προσαρμοστικότητα στην κρίση. Ενδειτικά, το ΙΟΒΕ παραθέτει στοιχεία που καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας, όπως η ήπια υποχώρηση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Αύγουστο (85,6 μονάδες από 88,2 τον Ιούλιο). Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 7,2% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο και μείωση 4,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, αλλά σημαντικά μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου (-11,3%).
Παράλληλα, καταγράφηκε ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούνιο (εξαιρουμένων πετρελαιοειδών) κατά +6,3% (σε ετήσια βάση), με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση εμπορικού ελλείμματος στα 1,9 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Όπως τονίζει το ΙΟΒΕ στο δελτίο του, την ώρα που καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση οικονομικής δραστηριότητας το β’ τρίμηνο, συνολικά (-25,1%) –με τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων του τουρισμού και εστίασης(σχεδόν -80%), η μείωση στη μεταποίηση ήταν μικρότερη του μέσου όρου (-21,6%).
Νέες βιομηχανικές πράσινες επενδύσεις θέτουν τις βάσεις για ανάπτυξη και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας. Οι υποδομές και το περιβάλλον απαιτούν σημαντικές επενδύσεις, πολλές εκ των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με όρους που θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα. Λόγω του εν δυνάμει μεγέθους και του υψηλού πολλαπλασιαστή τους, οι επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές θα μπορούσαν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr