Ουσιαστικά η επένδυση αποτελεί ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει με επάρκεια βιομηχανική παραγωγή. Μάλιστα ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του ομίλου Viohalco, τόνισε ότι η νέα γραμμή παραγωγής θα επηρεάσει θετικά και την οικονομία της χώρας. Ενώ δείχνει ότι η βιομηχανία στη Ελλάδα είναι ζωντανή και επενδύει στη παραγωγή απαιτητικών διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών.
Όπως ανέφερε η ΕΛΒΑΛ προχωρά συνεχώς σε επανεπένδυση των κερδών της,. Μάλιστα το επενδυτικό της πρόγραμμα ξεπέρασε τα τελευταία δέκα χρόνια τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή την περίοδο αυτή διπλασιάστηκε και οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 35%. Με την αύξηση της παραγωγής, η εταιρεία έχει προγραμματίσει και σημαντικές επενδύσεις στην ανακύκλωση του αλουμινίου. «Ολοκληρώνοντας τον κύκλο αυτών των επενδύσεων θα έχουμε δημιουργήσει περίπου 400 νέες θέσεις εργασίας» τόνισε
Σημειώνεται ότι η επένδυση ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ και πλέον επιτρέπει στην ΕΛΒΑΛ να αναλαμβάνει ιδιαιτέρως απαιτητικά έργα παγκοσμίως, σε τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, κατασκευές, yachting, τρόφιμα και πολλά άλλα.
Αφορά την εγκατάσταση ενός τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου και υποστηρικτικού μηχανλογικού εξοπλισμού. Το θερμό αυτό έλαστρο Tandem είναι ένα από τα 20 στον κόσμο, κι ένα από τα 4 στην Ευρώπη. Όμως η μονάδα της ΕΛΒΑΛ είναι η πλέον σύγχρονη στην Γηραιά Ήπειρο ενώ είναι η δεύτερη στην Ευρώπη από πλευράς δυνατότητας όγκου παραγωγής.
Όπως αναφέρεται το τετραπλό θερμό έλαστρο Tandem, βελτιώνει τη μεταλλουργική διαδικασία για προϊόντα με ακόμα καλύτερα μηχανικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενισχύει την παραγωγικότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα του εργοστασίου και μειώνει το κόστος παραγωγής.
Μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΒΑΛ Λάμπρος Βαρούχας, σημείωσε μέσω αυτής της επένδυσης η παραγωγικότητα ανεβαίνει στους 400 χιλ. τόνους ετησίως, από 300 χιλ. που είναι σήμερα, με την προοπτική μέσα στην επόμενη πενταετία να φτάσει στο 1 εκατ. τόνους.
Με το νέο θερμό έλαστρο TANDEM, το εύρος της θερμής έλασης θα κυμαίνεται από 1.8 mm έως 12.7 mm σε πάχος και μέχρι 2.6 m σε πλάτος, και θα εξασφαλίσει τη θέση της ΕΛΒΑΛ ως ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς φύλλων αλουμινίου μεγάλου πλάτους στην Ευρώπη.
Επίσης με τη νέα αυτή παραγωγική υποδομή μειώνεται η ειδική κατανάλωση ενέργειας και το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα, αυξάνεται η δυναμικότητα ανακύκλωσης σκραπ αλουμινίου.
Για την εγκατάσταση του συστήματος TANDEM απαιτήθηκε συνολική εγκατεστημένη ισχύς 33MW. Επίσης, για την κατασκευή του εργοστασίου, χρειάστηκαν 5.700 τόνοι συνολικό βάρος εξοπλισμού, 23 χιλ. σωληνώσεις, 260 χιλ. καλωδιώσεις, 21.000 κυβικά μπετόν και 5.500 τόνοι χάλυβα χρησιμοποιήθηκαν για το κτίριο που το στεγάζει. Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης ήταν 34 μήνες, καθώς τον Ιούλιο του 2017 υπεγράφη η συμφωνία για την εγκατάσταση με τη γερμανική εταιρεία SMS Group GmbH.
Το Δεκέμβριο του 2017 υπεγράφη η δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, ενώ το Φεβρουάριο του 2018 ξεκίνησε το συμβόλαιο αγοράς του TANDEM. Τον Απρίλιο του 2018 έγινε η έναρξη των οικοδομικών εργασιών (πάσσαλοι αντιστήριξης εκσκαφών), το Μάιο του 2019 η παραλαβή των πρώτων μηχανών/εξοπλισμού, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση και εγκατάσταση και ακολούθησαν οι δομικές και οι ρυθμίσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr