Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Η Ζάμπια έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, τα τελευταία χρόνια. Η οικονομία της χώρας βασίζεται στην Βιομηχανία Εξόρυξης Χαλκού. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιδιώκει τη διαφοροποίηση της οικονομίας με την ανάπτυξη της γεωργίας, του τουρισμού, της εξόρυξης πολύτιμων λίθων και της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Η Τανζανία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής. Ο ρυθμός ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία βρίσκεται, κατά μέσο όρο, στο 7,0%. Διαθέτει άφθονους φυσικούς πόρους και είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Αφρική. Επιπλέον, βρίσκεται σε γεωστρατηγική θέση, παρέχοντας πύλη εξόδου σε έξι από τις χερσαίες χώρες της Ανατολικής, Νότιας και Κεντρικής Αφρικής.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη δυναμική διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασίες σε τομείς όπως, ο αγροτικός, ο φαρμακευτικός, ο κατασκευαστικός, o ενεργειακός, ο μηχανολογικός εξοπλισμός αλλά και ο τομέας των περιβαλλοντικών υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο της αποστολής, διοργανώθηκαν Επιχειρηματικά Φόρα σε Λουσάκα και Νταρ ες Σαλάμ, σε συνεργασία με την εταιρεία Cable Kings Limited, την εταιρεία Knauf Gypsum Tanzania Ltd, την Ελληνική Κοινότητα της Τανζανίας, τη Συνομοσπονδία Βιομηχανιών της Τανζανίας, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ζάμπια και τα Προξενεία μας στις χώρες αυτές.
Οι ελληνικές εταιρείες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες B2B συναντήσεις και στις δύο χώρες, με ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και επίσημους φορείς προώθησης της επιχειρηματικότητας.
Κατά τη διάρκεια των Φόρα, ο ΣΕΒ υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας με τη Συνομοσπονδία Βιομηχανιών της Τανζανίας και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ζάμπια.
Μετά τις επισκέψεις στις δύο χώρες, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, υπογράμμισε τη θετική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, την οποία ο ΣΕΒ θα συνεχίζει να ενισχύει με τις επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώνει, σε συνεργασία με άλλους φορείς και το Υπουργείο Εξωτερικών. Πρόσθεσε, ότι «και οι δύο χώρες βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους. Αυτό σημαίνει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε δύο αγορές με προοπτικές στους τομείς των κατασκευών, των οικοδομικών υλικών, των τροφίμων, των φαρμάκων και των υπηρεσιών».
Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις 11 ακόλουθες, ελληνικές επιχειρήσεις:
- ARCHIRODON (Κατασκευαστική εταιρεία)
- DRAKOS POLEMIS DP PUMPS (Παραγωγή ενέργειας – Υποδομές – Βιομηχανικές Εφαρμογές – Κατασκευές - Ναυπηγεία)
- ELEA CRETA - PELOPOS NISSOS - SPARTAN TREASURE (Τρόφιμα)
- GRANTEX S.A. (Βιομηχανία Φρένων)
- INTERMED S.A. PHARMACEUTICAL LABORATORIES (Φαρμακοβιομηχανία)
- KREOSYS Ltd (Ζωοτροφές - Πτηνοτροφές - Ιχθυοτροφές)
- PHARMEX S.A. (Φαρμακευτική Εταιρεία)
- STEELMET S.A. (Μεταλλουργία)
- ΤΕΜΑΚ S.A. (Επεξεργασία Νερού)
- UNIPHARMA S.A. PHARMACEUTICAL LABORATORIES (Φαρμακοβιομηχανία)
- YIOTIS S.A. (Τρόφιμα)
Ο ΣΕΒ, μέσα από τις δράσεις εξωστρέφειας που διοργανώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της εξωστρέφειας και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επιδίωξή τους να διεθνοποιηθούν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr