Μολονότι οι ρυθμοί αύξησης και των δύο μεταβλητών εξασθένησαν, παρέμειναν, ωστόσο, σταθεροί και αισθητά υψηλότεροι από τις αντίστοιχες μέσες τιμές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Οι προσδοκίες ως προς το επόμενο έτος περιορίστηκαν εξίσου, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κυμάνθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Οι τιμές χρέωσης μειώνονται για πρώτη φορά μέσα στο 2018
Εν τω μεταξύ, οι τιμές εισροών εξακολούθησαν να αυξάνονται με δριμύ ρυθμό. Παρά την πρόσθετη πίεση στα περιθώρια κέρδους, οι κατασκευαστές μείωσαν τις τιμές χρέωσης ως αποτέλεσμα του αυξημένου ανταγωνισμού.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 53.1 μονάδες τον Οκτώβριο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 53.6 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε τη βραδύτερη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, η οποία ήταν ωστόσο σημαντική.
Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής καταγράφει χαμηλό έξι μηνών
Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής παρέμεινε σημαντικός τον Οκτώβριο, παρότι ασθενέστερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο που καταγράφηκε στο ξεκίνημα του έτους. Μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι η απόκτηση νέων πελατών και η επέκταση σε νέες αγορές οδήγησε στην πρόσφατη βελτίωση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε αισθητά πάνω από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, παρότι εξασθένησε σε χαμηλό έξι μηνών.
Σε δεύτερο χαμηλό κατά τη διάρκεια ενός έτους oι νέες εργασίες
Παρομοίως, οι νέες εργασίες που έλαβαν οι εταιρείες, οι οποίες εξετάζονται, αυξήθηκαν με σχετικά σταθερό ρυθμό, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο ανάπτυξης σε 15 μήνες. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία απέδωσαν την αύξηση στη μεγαλύτερη ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού, καθώς οι νέες παραγγελίες εξωτερικού αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό.
Ο αυξημένος ανταγωνισμός από τις αγορές του εξωτερικού οδήγησε τις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στη μείωση των τιμών χρέωσης τον Οκτώβριο. Η μείωση των τιμών εργοστασίου ήταν η πρώτη που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2017, παρότι, σε γενικές γραμμές, ήταν μόλις οριακή. Η μείωση των τιμών εκροών συνέβη παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν δριμεία αύξηση της επιβάρυνσης κόστους, λόγω των υψηλότερων τιμών πρώτων υλών και καυσίμων. Η πίεση ήταν επίσης εμφανής στην αλυσίδα προμηθειών, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σε σημαντικό βαθμό.
Η σταθερή αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ώθησε τις εταιρείες στο να αυξήσουν την αγοραστική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, καθώς οι αγορές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Η αύξηση των αγορών εισροών ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμα μείωσης των αποθεμάτων προμηθειών, η τρίτη που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές κατέγραψαν ελαφρώς μεγαλύτερη πίεση στο εργατικό δυναμικό, καθώς ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών συρρικνώθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο. Οι ελληνικές εταιρείες αύξησαν επίσης τον αριθμό εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, λόγω της συνεχούς αύξησης των νέων εργασιών.
Τέλος, τα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησαν καταγράφοντας χαμηλό 13 μηνών. Αν και σε επίπεδο υψηλότερο από την τάση που επικρατεί στην ιστορία της έρευνας, οι εταιρείες ήταν λιγότερο αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με τη μελλοντική παραγωγή. Η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως και ο ισχυρότερος ανταγωνισμός αναφέρθηκαν συχνά ως παράγοντες που προκαλούν ανησυχία.
H Siân Jones στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε:
«Ως αποτέλεσμα των ευρύτερων τάσεων που είδαμε στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, τα στοιχεία του Οκτωβρίου υπέδειξαν σταθερή, αλλά ασθενέστερη βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρότι υποχώρησε από τις υψηλές τιμές που είδαμε στις αρχές του 2018.
Καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες υπέδειξαν ακόμα μία σημαντική μηνιαία αύξηση της απασχόλησης στον μεταποιητικό τομέα, ενισχύοντας έτσι την εγχώρια ζήτηση. Επιπλέον, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν έντονος και ένας από τους ταχύτερους που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.
Ωστόσο, οι παραγωγοί αγαθών ήταν λιγότερο αισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές για τα επίπεδα παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Οι εταιρείες κατέγραψαν την πρώτη μηνιαία μείωση των τιμών εκροών από τον Δεκέμβριο του 2017 και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε χαμηλό 13 μηνών, ως αποτέλεσμα του εντονότερου ανταγωνισμού και της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr