Έτσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αθανάσιο Σαββάκη θα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με προϋπόθεση της μείωση του μη μισθολογικού κόστους. «Να πάνε τα χρήματα στο εργαζόμενο» τόνισε σημειώνοντας ότι με βάση και μελέτες που έχουν γίνει, υπάρχει μεγάλος πολλαπλασιαστής για την οικονομία από μια τέτοια, ενώ οι όποιες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτονται από την αύξηση της απασχόλησης μέσα από την τόνωση της ενεργούς ζήτησης. Υπενθύμισε δε ότι το πρώτο αίτημα για θέσπιση κατώτατου μισθού τέθηκε από το Σύνδεσμο της Μακεδονίας στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα σε μια προσπάθεια να μπει τέλος σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της χρήσης παιδικής και γυναικείας εργασίας από μονάδες Κλωστοϋφαντουργίας της Νάουσας.
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΒΕΕ Γιάννης Σταύρου επισήμανε για το θέμα ότι τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού, εδικά για την περιφέρεια, όπου και ο ΣΒΒΕ έχει έντονη αναφορά, δημιουργεί προϋποθέσεις άμεσου θετικού κύματος ανάπτυξης. Στην Περιφέρεια κάθε βιομηχανική μονάδα ή επιχείρηση έχει μεγάλη διασύνδεση με την τοπική οικονομία και κοινωνία, τόνισε ο κ. Σταύρου και σημείωσε ότι κάθε θετικό ή και αρνητικό νέο έχει άμεσο και γρήγορο αντίκτυπο πολύ περισσότερο από ό,τι συμβαίνει στο κέντρο.
Χρειάζεται Υπουργείο Βιομηχανίας
Πέρα από τον κατώτατο μισθό ο κ. Σαββάκης υπογράμμισε τη σημασία επανίδρυσης του υπουργείου Βιομηχανίας, ώστε να υπάρξει ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. «Θα έλθει μια επανάσταση. Θα έλθει μια σύγκλιση των ψηφιακών δεδομένων με όλους τους τομείς παραγωγής. Αν χάσουμε τώρα το τραίνο το χάνουμε για πάντα» σημείωσε ο κ. Σαββάκης υπογραμμίζοντας την ανάγκη κεντρικού συντονισμού για τον κλάδο μέσα από ένα υπουργείο Βιομηχανίας.
Παίρνοντας αποστάσεις από τα όσα αναφέρθηκαν για κόντρα με τον ΣΕΒ ο κ. Σαββάκης σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν διαφορές» ούτε είναι σε αντιπαράθεση. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ σημείωσε μάλιστα ότι φιλοδοξία του Συνδέσμου της Β. Ελλάδος είναι να κάνει εξειδικεύσεις μετέχοντας στον κοινωνικό διάλογο για θέματα βιομηχανίας και μεταποίησης. «Η μικρομεσαία βιομηχανία, η εξωστρεφής βιομηχανία έχει άλλες προτεραιότητες» σημείωσε, οριοθετώντας ένα όραμα ανάδειξης της βιομηχανίας και της μεταποίησης ως ένα βασικό κι ακμάζοντα πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, όπως τόνισε ο κ. Σαββάκης. Σημείωσε μάλιστα θα υπάρξουν επαφές με περιφερειακούς συνδέσμους για την ενδυνάμωση της θέσης του ΣΒΕΕ και για την προώθηση των βιομηχανικών θεμάτων, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες. Τάχθηκε, δε, υπέρ της δημιουργίας μιας τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης για τη βιομηχανία.
Δεν υπάρχει κόντρα με τον ΣΕΒ
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με την πρόσφατη αναφορά του κ. Φέσσα ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διχάσει τον επιχειρηματικό κόσμο, ο κ. Σαββάκης σημείωσε ότι ο ΣΒΕΕ δεν έχει να χωρίσει κάτι με τον ΣΕΒ. «Διχασμός μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση που κάποιος σηκώσει το γάντι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι το αίτημα του συνδέσμου για να αναγνωριστεί ως κοινωνικός εταίρος, έχει διατυπωθεί εδώ και 40 χρόνια.
Αναγκαία η λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ
Παρεμβαίνοντας το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι η μη λύση του θέματος «κόστισε τρομερά στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδα». Όπως είπε χάθηκε ευκαιρία για ανάπτυξη σχέσεων και τόνωση της παρουσίας της χώρας εκεί. «Δεν μπορεί να μπορούν Αυστριακοί και Γερμανοί να έχουν ειδικά στα αγροδιατροφικά προϊόντα παρουσία κι εμείς 30 χλμ από τα σύνορα να μην μπορούμε» είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, δε, ότι πολλές επιχειρήσεις που ήθελαν να κάνουν εξαγωγές στη γειτονική χώρα, το έκαναν μέσω Αλβανίας ή Βουλγαρίας αυξάνοντας κατά πολύ τα κόστη τους και ταυτόχρονα.
Παράλληλα ο κ. Σαββάκης έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις (περίπου 4.000) που έχουν την εταιρική τους ταυτότητα ή στα προϊόντα τους τον όρο «Μακεδονία» να κατοχυρώσουν διεθνώς τα σήματά τους και τις επωνυμίες τους αξιοποιώντας τη δωρεάν νομική συνδρομή που παρέχει ο ΣΒΒΕ. Όπως είπε θα πρέπει να το κάνουν στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Αλικάντε της Ισπανίας (EUIPO) που αφορά τη δραστηριότητα εντός των χωρών της ΕΕ ή αν αφορά διεθνείς δραστηριότητες στο γραφείο WIPO της Γενεύης. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος ανέρχεται στις 2.000 ευρώ και στη δεύτερη στις 8.000 ευρώ ανά επωνυμία. Μάλιστα κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ σήεμρα αναφέρθηκε ότι καμία εταιρία από την Ελλάδα δεν έχει κάνει τέτοιες ενέργειες. Αντίθετα από τα Σκόπια έχουν κινηθεί 2 φίρμες. Βέβαια πολλές επιχειρήσεις, με χαρακτηριστικές όσες παράγουν το «πιπεράκι Μακεδονίας» στη Γερμανία, έχουν προσφύγει σε κατά τόπους αγορές στα δικαστήρια για να διασφαλίσουν τις επωνυμίες τους.
Πάντως ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις στα Βαλκάνια των Ελληνικών επιχειρήσεων, έστω κι αν τα προβλήματα με τις τράπεζες παραμένουν. Γι’ αυτό ο ΣΒΒΕ έχει συστήσει ένα δίκτυο με συνδέσμους Ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την υποστήριξη εξωστρεφών επιχειρηματιών. Τόνισε δε ό τι η Θεσσαλονίκη λόγω θέσης και δικτύων όπως και ιστορικά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση του Reporter.gr, τόνισε ότι εσχάτως παρατηρείται τάση επιστροφής παραγωγικών μονάδων από την Τουρκία.
Τέλος αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης στη Β. Ελλάδα παραδέχτηκε ότι αποτελεί σε σχέση με το παρελθόν προτεραιότητα. Όπως τόνισε ακόμη και μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο η μέριμνα για τη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερη τώρα τόνισε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr