Πιο συγκεκριμένα εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάδειξη των περιοχών των περιφερειακών ενοτήτων της Ελληνικής Επικράτειας, όπου καθίσταται απαραίτητη η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων. Μέσα από τη διαδικασία της μελέτης καταγράφηκαν 415 θεσμοθετημένες περιοχές με βιομηχανικές χρήσεις συνολικής έκτασης 238.390 στρεμμάτων ενώ ακόμα αναδείχθηκαν 181 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις συνολικής έκτασης 298.924 στρεμμάτων. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, σχεδιάζεται και υλοποιείται μεγάλη παρέμβαση για τη θεσμοθέτηση βιομηχανικών χρήσεων σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, με προτεραιότητα την εξυγίανση των περιοχών της Βοιωτίας, της Δυτικής Αττικής και του Καλοχωρίου του νόμου Θεσσαλονίκης.
Ειδικά για τα Οινόφυτα, όπου σε εκτός σχεδίου περιοχής παράγεται 35 % του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας στόχος είναι να διευθετηθεί χωροταξικά όλη αυτή η ζώνη και να μπουν σε σχέδιο 11.000 στρέμματα επιπλέον. Μαζί με αυτήν την παρέμβαση σχεδιάζονται και άλλες ύψους 200 εκατ. με επιδότηση από το ΕΣΠΑ για τη δημιουργία υποδομών. Γιαυτό έχει υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία με την Περιφέρεια, τον Δήμο Τανάγρας και τους επιχειρηματικούς φορείς.
Παράλληλα, σε άλλες δύο βασικές βιομηχανικές ζώνες της χώρας το Καλοχώρι και τον Ασπρόπυργο είναι σε προχωρημένη φάση η διαμόρφωση πλαισίου για την τακτοποίηση χρόνιων εκκρεμοτήτων. Πιο συγκεκριμένα σε φάση της αποτύπωσης - καταγραφής βρίσκεται η βιομηχανική συγκέντρωση στο Καλοχώρι, έκτασης 11.000 στρεμμάτων ενώ για τον Ασπρόπυργο επίκειται η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης. Στην περιοχή του Ασπροπύργου επίσης γίνονται ενέργειες προκειμένου να νομιμοποιηθεί και να μετατραπεί σε οργανωμένο πάρκο logistics η συγκέντρωση εταιριών του κλάδου σε έκταση βορείως της Αττικής οδού.
Fast truck άδεις για βιομηχανικές επενδύσεις
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, εργάστηκα κυρίως για την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία μιας «σύγχρονης» σε νοοτροπία και εργαλεία δημόσιας διοίκησης που θα προάγει την επιχειρηματική καινοτομία». Αυτό τόνισε ο κ. Ζαφείρης, που μετά από τρία χρόνια στη θέση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας αποχωρεί, σημειώνοντας ότι σε όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε να συμβάλλει ώστε η βιομηχανία να μπει στο επίκεντρο της ασκούμενης πολιτικής.
Έτσι, πέρα από τις χωροθετήσεις ΒΙΠΕ και τη λύση χρόνιων εκκρεμοτήτων ο κ. Ζαφείρης ανακοίνωσε ότι το fast truck μοντέλο για τις αδειοδοτήσεις στρατηγικών επενδύσεων θα εφαρμοστεί και στη βιομηχανία, που μέχρι στιγμής είχε μείνει απ΄ έξω από αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα σχετική ρύθμιση αναμένεται να μπει σε νομοσχέδιο με το οποίο θα πραγματοποιηθεί συνολική παρέμβαση στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.
Πιο συγκεκριμένα με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ΓΓΒ, οι αιτήσεις για τις στρατηγικές βιομηχανικές επενδύσεις θα υποβάλλονται στη γραμματεία η οποία θα έρχεται σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου και θα αναλαμβάνει την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών.
Τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μιας βιομηχανικής επένδυσης ως στρατηγικής σημασίας θα περιλαμβάνουν, εκτός από το ύψος της, την προστιθέμενη αξία, τις θέσεις εργασίας, την σημασία της συνολικά για τη χώρα κ.α. Μάλιστα για τη διευκόλυνση των επενδυτών, εξετάζεται η ίδρυση γραφείου πολεοδομίας εντός της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Στόχος είναι να μειωθεί σε λιγότερο από ένα έτος (έναντι 5 – 10 τώρα) ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση μιας μεγάλης βιομηχανικής επένδυσης.
Υπουργείο βιομηχανίας
Ο κ. Ζαφείρης επιπλέον τόνισε ότι το 2016, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης, ανακόπηκε η φθίνουσα πορεία της μεταποίησης σημειώνοντας αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας κατά 2,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ενώ το 2017 η συνεισφορά της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της μεταποίησης στην ελληνική οικονομία για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία ανήλθε σε διψήφιο νούμερο (10,2%). Θετικές ενδείξεις ανάκαμψης της βιομηχανικής παραγωγής αποτυπώνονται και στο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για τα έτη 2016-2017 ενώ οι βιομηχανικές επενδύσεις το 2016 ως μερίδιο των συνολικών επενδύσεων αυξήθηκαν στο 20,2% από 10,4% το 2010.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη σε εφαρμογή της ρεαλιστικής, μεσο –μακροπρόθεσμης βιομηχανικής πολιτικής της κυβέρνησης με κεντρικό όραμα μια σύγχρονη ελληνική βιομηχανία με εξωστρεφή προσανατολισμό που θα παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας υιοθετήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας μια σειρά από πολιτικές που συνίσταται στους κάτωθι άξονες:
- Δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων
- Χωροθέτηση της βιομηχανίας σε οργανωμένους υποδοχείς
- Σύζευξη παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας και σύνδεση μικρών / ΜμΕ και μεγάλων επιχειρήσεων σε παραγωγικά δίκτυα κατά μήκος αλυσίδων αξίας
- Εστίαση σε επιλεγμένα κλαδικά οικοσυστήματα αυξημένης προστιθέμενης αξίας ή δυναμικής για την ελληνική οικονομία
- Μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων
Πάντως ο ίδιος αφήνοντας μια παρακαταθήκη τόνισε ότι είναι αναγκαίο να συσταθεί και πάλι υπουργείο βιομηχανίας ώστε ένας κλάδος με μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ να βρει την κατάλληλη υποδοχή σε επίπεδο δημόσιας υπηρεσίας στον κρατικό μηχανισμό.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr