Η επίμαχη αυτοψία έγινε το Δεκέμβριο του 2007 από κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, το οποίο πραγματοποίησε έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ο έλεγχος ο οποίος διενεργήθηκε από την "Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος" (Ε.Υ.Ε.Π.), αφορούσε κυρίως στη διαχείριση των αποβλήτων της ΕΑΒ, στο πλαίσιο των ελέγχων της Ε.Υ.Ε.Π. στην περιοχή της Βοιωτίας, λόγω του προβλήματος της ρύπανσης των υδάτων του ποταμού Ασωπού με εξασθενές χρώμιο.
Κατά την έκθεση έλεγχου, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως ότι η διαχείριση της παραγόμενης ιλύος από τη μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων (χρωμιούχων, κυανιούχων, όξινων/αλκαλικών κ.ά.) των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ, δεν γινόταν σύμφωνα με τη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και την ισχύουσα νομοθεσία για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, και ότι η διαχείριση των λουτρών επιμεταλλώσεων δεν γινόταν σύμφωνα με τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους.
Στην ΕΑΒ επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ και η ΕΑΒ προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που επέβαλε το εν λόγω πρόστιμο, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή του είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης των διοικουμένων και της νομιμότητας) και παράνομη.
Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, η ΕΑΒ έχασε τη δικαστική μάχη και άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ε΄ Τμήμα με την υπ΄ αρίθμ. 104/2018 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της ΕΑΒ και επικύρωσε το πρόστιμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr