Η συνάντηση στην Αθήνα και ο συγκεκριμένος κύκλος συζητήσεων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (BECC), έγινε στο πλαίσιο της φετινής Γενικής Συνέλευσης μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού στο πλαίσιο και των υποχρεώσεών του ΣΒΑΠ στον θεσμικό ρόλο ως αντιπροέδρου του BECC.
Οι φετινές εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Συνδέσμων προσέλαβαν, εκτός του θεσμικού χαρακτήρα και διαστάσεις οικονομικού γεγονότος καθώς, στο περιθώριο των καταστατικών υποχρεώσεων, πραγματοποιήθηκε και κύκλος ομιλιών συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων με εξειδικευμένο αντικείμενο «Την οικονομία της Ελλάδος, τις προοπτικές της και οι προϋποθέσεις για ένα επενδυτικό σοκ».
Προς το σκοπό αυτό το αντικείμενο των διαβουλεύσεων χωρίσθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος με κλειστές εργασίες της Γενικής Συνέλευσης σε θέματα προβληματισμού και γύρω από τον στόχο βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ευρώπη με επιδίωξη την αύξηση της συμμετοχής στο ΑΕΠ από το 15% στο 20%.
Στο δεύτερο μέρος, με επίκεντρο την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της συμβολής της βιομηχανίας.
Προς την κατεύθυνση με την κεντρική εισήγηση του προέδρου, κ. Δημήτρη Μαθιού έγιναν τοποθετήσεις αναλύσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με επίκεντρο τις δυνατότητες συμμετοχής του Πειραιά στην οικονομική ανάπτυξη, του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (BECC) και παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλειου Κορκίδη.
Τους ομιλητές χαιρέτησε ο πρόεδρος του BECC κ. Jean-Louis Schilansky ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στις ομιλίες των δύο υπουργών μεταφέροντας αισιόδοξα μηνύματα για την Ελλάδα για την οποία υπογράμμισε ότι συντρέχουν όλοι οι θετικοί λόγοι για ανάκαμψη και επανεκκίνηση υψηλών ρυθμών στις επενδύσεις.
Ο κ. Δημήτρης Μαθιός
Με αισιοδοξία για την οικονομία μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, κ. Δημήτρης Μαθιός υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη γενικής κινητοποίησης για να γίνουν πραγματοποιήσιμοι φιλόδοξοι, παραγωγικοί, επενδυτικοί και εξαγωγικοί στόχοι.
Η οικονομία, τόνισε ο κ. Μαθιός, έχει ήδη αρχίσει να πραγματοποιεί μια στροφή προς τομείς παραγωγής με εξαγωγικό προσανατολισμό αφού:
- το μερίδιο των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο ΑΕΠ αυξήθηκε από 19% το 2009 σε 30,2% το 2016, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης να προέρχεται από τις εξαγωγές αγαθών. Σύμφωνα με την Eurostat, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών σε πραγματικούς όρους αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με το 2009, έναντι 42% για τη ζώνη του ευρώ και 47% για τη Γερμανία, την ατμομηχανή των εξαγωγών της Ευρώπης.
- η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται και η ανάπτυξη επιταχύνεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τις θετικές επιδράσεις που είχε στην εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα.
- μετά την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο.
- Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε εξαιρετικά καλές επιδόσεις τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου
"Λόγω του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων στην ελληνική βιομηχανία, μια βιομηχανική πολιτική πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια προσέγγιση βασισμένη σε σχετικά μικρές αλυσίδες αξίας, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν επιχειρήσεις και τεχνολογίες από διαφορετικούς τομείς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων συγκεκριμένων παγκοσμιοποιημένων αγορών".
Αυτό υπογράμμισε, αναφερόμενος στη βιομηχανική και επενδυτική πολιτική της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και πρόσθεσε:
-Οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί δραματικά και ο λόγος είναι η εμπιστοσύνη στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η αναγνώριση των μοναδικών επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρονται, μετά από μια μακρά περίοδο από-επένδυσης".
-Αυτό οφείλεται στην επικέντρωση της κυβέρνησης στην νέα Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, η οποία υιοθετείται σταδιακά ως πυξίδα για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου" το οποίο "βασίζεται στη δημιουργία ενός ευπρόσδεκτου περιβάλλοντος για επενδύσεις και προώθησης των εξαγωγών για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη με επίκεντρο το υψηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό της χώρας.
Κλείνοντας ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε πως "οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες που μπορούν να καλύψουν αυτά τα κενά στην ελληνική βιομηχανία, γνωρίζουν ήδη, ότι υπάρχει ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον που προσφέρει πολλές επικερδείς ευκαιρίες".
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλειος .Κορκίδης
Παρεμβαίνοντας στις συζητήσεις στην συνάντηση των Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης τόνισε μεταξύ άλλων «Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας να φιλοξενούμε σήμερα, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών και για το λόγο αυτό εκφράζω παράλληλα τις ευχαριστίες μας προς το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς για την πρωτοβουλία της ανάληψης της φετινής της διοργάνωσης. Είναι επίσης τιμή μας να έχουμε, επίσημο προσκεκλημένο και ομιλητή, τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου, η παρουσία του οποίου επιβεβαιώνει τον σημαίνοντα ρόλο που αποδίδεται και πράγματι διαδραματίζουν οι επιχειρηματικές ενώσεις, στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Δίνοντας γενικότερα το στίγμα της παρούσας οικονομικής συγκυρίας στη χώρα μας, θεωρώ πως η σημερινή Γενική Συνέλευση δίνει ένα πρόσφορο έδαφος, ένα κατάλληλο βήμα ώστε να ακουστεί η φωνή του επιχειρηματικού κόσμου, να προωθήσει, αλλά και να εισπράξει ιδέες και απόψεις, να ενθαρρύνει και να ενισχύσει την συνεργασία και τη δικτύωση, να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης, των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, που αυτές κυριότερα αποτελούν τη μείζονα κινητήρια δύναμη ανάπτυξης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr