Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για την ανάγκη εξομάλυνσης των συνθηκών λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών, επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Θεσσαλία και αναβάθμιση του ρόλου των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών.
Ταυτόχρονα ο ΣΕΒ επισημαίνει την ανάγκη για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και της αναβάθμισης στο λιμάνι του Βόλου και του αεροδρομίου στην Αγχίαλο.
Σε στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ, αναφέρεται στον ρόλο που παίζουν οι βιομηχανικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις στην περιοχή, παρά την αποβιομηχάνιση που υπέστη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η μεταποίηση συμβάλλει στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε ποσοστό περίπου 13,26%.Συνυπολογίζοντας τους κλάδους της ενέργειας, της διαχείρισης αποβλήτων και των ορυχείων, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 15,8% για το έτος 2014.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το έτος 2008, στην έναρξη της κρίσης, στη Θεσσαλία υπήρχαν 61 Τοπικές Μονάδες Παραγωγής Τροφίμων, από τις οποίες παρήχθησαν πωληθέντα προϊόντα συνολικής αξίας 586 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας το 9,17% της αξίας των πωλήσεων του κλάδου σε επίπεδο χώρας. Μετά από 7 χρόνια κρίσης, το έτος 2015, οι μονάδες αριθμούσαν τις 113 και παρήγαγαν πωληθέντα προϊόντα συνολικής αξίας 1,014 δισ. ευρώ, συμμετέχοντας κατά 52,51% στην αξία πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων της Περιφέρειας και σχεδόν κατά 13% στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου σε επίπεδο χώρας.
217 θεσσαλικές επιχειρήσεις, το 2015, παράγουν και πωλούν βιομηχανικά προϊόντα αξίας 2 δισ. ευρώ, συμμετέχοντας σε ποσοστό 5,6% επί της συνολικής αξίας των πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων της χώρας.
Σε ότι αφορά τη Στερεά Ελλάδα η μεταποίηση συμβάλλει στην δημιουργία της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά 26,27%, όταν σε επίπεδο χώρας το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 9,5%, για το έτος 2014.
Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 33%, αν συνυπολογιστούν και τα στοιχεία των κλάδων της ενέργειας, της διαχείρισης αποβλήτων και των ορυχείων. Με προϊόντα που παράγονται από 469 επιχειρήσεις, η Περιφέρεια, συμμετέχει με περίπου 5,4 δισ. ευρώ για το έτος 2015 στη συνολική αξία των πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων της χώρας, δηλαδή με ποσοστό 15,68%.
Ο κύριος παραγωγικός κλάδος είναι τα Βασικά Μέταλλα, με αξία 2,3 δισ. ευρώ το έτος 2015, συμμετέχοντας κατά 42,65% στην αξία πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων της Περιφέρειας και κατά 69,58% στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου σε επίπεδο χώρας.
Ακολουθεί η Βιομηχανία Τροφίμων με 1,045 δισ. ευρώ, ποσοστό 19,32% στην αξία πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων της Περιφέρειας και 13,36% στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου σε επίπεδο χώρας, ο κλάδος των χημικών ουσιών και προϊόντων, η κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες κλπ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr