Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας απαιτεί εθνική συνεννόηση
Μιλώντας για τις τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένουμε την επόμενη πενταετία, ο Γ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι ανοίγεται ένας συναρπαστικός κόσμος, θέτοντας παράλληλα ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη εθνικής συνεννόησης ώστε η χώρα να μην χάσει το τρένο της ψηφιακής ανάπτυξης. Ο τεχνικός συντηρητισμός πρέπει να ξεπεραστεί για να βγει η χώρα από την τελευταία θέση της ψηφιακής σύγκλισης, όπου βρίσκεται σήμερα, τόνισε ο Γ. Στεφανόπουλος, παραθέτοντας στοιχεία βάσει της Ψηφιακής Ατζέντας 2020, που κατατάσσουν τη χώρα τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε υπηρεσίες Β2Β. Ο ίδιος προτείνει να γίνει συνολική συζήτηση για την πραγμάτωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προσφέρουν οι τηλεπικοινωνίες και ψηφιακές τεχνολογίες και θα αφορά μεταξύ άλλων στο φορολογικό, τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και την δυνατότητά της να λειτουργεί με «ρυθμούς επαναστατικούς» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προϋπόθεση η αναβάθμιση δικτύων
Τα σύγχρονα δίκτυα εντάσσουν τον καταναλωτή στον διασυνδεδεμένο κόσμο, παρέχοντάς του ανεξάντλητες δυνατότητες στην επικοινωνία και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Συνεπώς, τα παλαιά δίκτυα πρέπει να συγκλίνουν σε ενιαίες υποδομές σταθερής, κινητής, πρόσβασης στο δίκτυο, πρόσβασης στα δεδομένα με νέο τρόπο, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ, θίγοντας το καίριο ζήτημα της αναβάθμισης των δικτύων.
Υπολογίζεται ότι «θα πρέπει να επενδυθούν 250 εκατομμύρια κάθε χρόνο για να αγκαλιάσουν τα δίκτυα τις νέες τεχνικές εφευρέσεις», εξήγησε στην ομιλία του. Το 2015, οι επενδύσεις του κλάδου σε δίκτυα αυξήθηκαν κατά 20%, κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο κλάδος καταγράφει πτώση των εσόδων του κατά 56%, ενώ οι τιμές στην κινητή τηλεφωνία είναι ανάμεσα στις πέντε χαμηλότερες στην ΕΕ, ανέφερε ο Γ. Στεφανόπουλος.
Οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις ανακόπτουν τις νέες επενδύσεις
Τις νέες επενδύσεις ωστόσο υποσκάπτουν σημαντικές καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και αδράνεια στην επίλυση ζητημάτων, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα λίμα εσωστρέφειας και έλλειψης εμπιστοσύνης, τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος αναφερόμενος στο ΥΠΟΜΕΔΙ. Τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα νοικοκυριά και η οικονομία από την αναβάθμιση των δικτύων και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών είναι γιγάντια, όμως απαιτείται ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο και μία ενιαία ψηφιακή στρατηγική. Θέλοντας να δώσει ένα χειροπιαστό παράδειγμα, ο κ. Στεφανόπουλος μίλησε για τον μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκεί όπου οι πολίτες μπορούν να βιώσουν στην πράξη τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. «Η διαχείριση των πόλεων θα αλλάξει δραματικά» εξήγησε «μέσα από τη βελτίωση των μεταφορών και των logistics». Η συμβολή του κλάδου στο νέα αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα θα παρουσιαστεί στο συνέδριο του ΣΕΒ τον Μάιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr