Όπως, για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα μεγάλα δανειακά βάρη από προηγούμενους πιστωτές της βιομηχανίας, διάφορα νομικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα που αφορούν στα μεταλλευτικά δικαιώματα, π.χ. για ορισμένες παραχωρήσεις που λήγουν έως το 2026 και πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις από το ΥΠΕΝ για ανανέωσή τους.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα κληθούν οι 3 ενδιαφερόμενοι επενδυτές (Mytilineos, κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings και Commodity & Mining Insight Irland) για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.
Τα χρονικά περιθώρια για τη ΛΑΡΚΟ, είναι αρκετά πιεστικά, με δεδομένο κατʼ αρχάς ότι εκκρεμεί η υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη νικελοβιομηχανία, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία παραμένουν προς ανάκτηση από το Δημόσιο όσο δεν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί.
Μάλιστα στα τέλη Ιανουαρίου, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει κατ' αποκοπή ποσό ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, διότι δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις. Την ίδια στιγμή, όσο παρατείνονται οι διαγωνισμοί, χρειάζονται ολοένα περισσότερες κρατικές «ενέσεις», ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η βιομηχανία.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr