H βασική εκκρεμότητα είναι το μέλλον των 1.080 εργαζομένων. Με βάση τη διαδικασία εκκαθάρισης της βιομηχανίας δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για επαναπρόσληψη τους από το νέο επενδυτή. Ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά σχέδιο μετάταξης μέρους του προσωπικού που ενδεχομένως η νέα διοίκηση της ΛΑΡΚΟ δεν θα θελήσει να διατηρήσει στις θέσεις εργασίας. Πηγές θέλουν για την κυβέρνηση αλλά και τους επενδυτές το θέμα της τύχης των εργαζομένων να είναι κομβικής σημασίας. Τόσο για κοινωνικούς λόγους όσο και για να μην προκληθούν αντιδράσεις που θα παρακωλύσουν το έργο του νέου ιδιοκτήτη.
Η δεύτερη βασική αιτία είναι ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τους διεκδικητές ( Mytilineos, Γεκ Τέρνα – AD Holdings AG και Commodity & Mining Insight Ireland Limited) να μελετήσουν τα νέα δεδομένα στις υποθέσεις - αγκάθια των εργαζομένων και των περιβαλλοντικών όρων και να προετοιμάσουν τις δεσμευτικές προτάσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το περιβαλλοντικό, το υπουργείο ΠΕΝ φέρεται να έχει ετοιμάσει το σχέδιο της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης να λειτουργήσει το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Οι ίδιες πηγές θέλουν το σχέδιο της ΑΕΠΟ να ανεβαίνει σύντομα στο VDR προκειμένου οι υποψήφιοι επενδυτές να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.
Τα δύσκολα συνδέονται με το εργοστάσιο της Λάρυμνας και συγκεκριμένα τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη συμμόρφωσή του με την περιβαλλοντική νομοθεσία και την αντικατάσταση του παλιού μηχανικού εξοπλισμού. Πρόκειται για επενδύσεις που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που το μοντέλο παραγωγής συνεχίσει να είναι αυτό της πυρομεταλλουργίας. Για την αλλαγή του στο μοντέλο της υδρομεταλλουργίας, οι επενδύσεις φτάνουν μέχρι και τα 700 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr