Η ΛΑΡΚΟ, ελέγχεται σε ποσοστό 55% από το ελληνικό δημόσιο, ωστόσο, οφείλει περί τα 280 εκατ. ευρώ σε απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΗ, η οποία επίσης είναι μέτοχος της εταιρείας με μειοψηφικό, όμως, μερίδιο.
Προσπάθειες να μην κοπεί το ρεύμα
Η γενική οδηγία της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ είναι να διακόψει την παροχή του ρεύματος σε μεγαλο- οφειλέτες και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν να συμβεί αυτό τουλάχιστον στη ΛΑΡΚΟ, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου στο πρακτορείο Reuters, σε καθεστώς ανωνυμίας.
«Αναζητούμε μία λύση, ώστε να μην κοπεί το ρεύμα» τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, είχε συζητήσεις για το θέμα με τις διοικήσεις της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ, που απασχολεί περί τους 1.000 εργαζομένους. Οι δύο εταιρείες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε το Φεβρουάριο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει κρατικές ενισχύσεις ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, που έχουν δοθεί στην ΛΑΡΚΟ.
Σταθάκης: Σε τρεις άξονες η προσπάθεια διάσωσης της ΛΑΡΚΟ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές ενότητες Φθιώτιδας, Ευβοίας, Καστοριάς και Βοιωτίας, καθώς και με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, αναζητώντας τρόπους αντιμετώπισης του άμεσου κινδύνου διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου.
Καθώς η πορεία της τιμής του νικελίου υπήρξε χειρότερη των προβλέψεων, η εταιρεία καταγράφει ζημιές και συσσωρεύει νέες οφειλές προς τη ΔΕΗ, που δικαιούται να προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησης.
Μετά τις συναντήσεις και το διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ο Υπουργός δήλωσε: «Διαμεσολαβούμε ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. Η λύση που προσπαθούμε να προωθήσουμε, από την πλευρά του Υπουργείου, κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ. Δεύτερον, η ΛΑΡΚΟ να προσαρμόσει το επίπεδο παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα που υπαγορεύουν οι χαμηλές τιμές του νικελίου, να μεταβιβάσει πρόσθετες χρηματοροές της στη ΔΕΗ και να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους. Τρίτον, η ΔΕΗ να αποδεχθεί οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης να μετατεθούν για την έναρξη του νέου έτους».
ΔΕΗ: Τελευταία ευκαιρία για την Λάρκο
H ΔΕΗ αποδέχεται τη μετάθεση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου 2019, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την εξεύρεση λύσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επίσης, τονίζεται ότι προϋπόθεση για τη σύναψη νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, η οποία θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΔΕΗ, είναι α) η δημιουργία προϋποθέσεων και θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ για την καταναλισκόμενη ενέργεια και β) η εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της ΛΑΡΚΟ έναντι της ΔΕΗ και η άμεση εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τις οφειλές που συσσωρεύθηκαν στο πλαίσιο της από 21.06.2017 σύμβασης.
Η ΔΕΗ θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Σε διαφορετική περίπτωση η παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος, καταλήγει η ανακοίνωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr