Global Steel, η παγκόσμια υπερδύναμη στο χώρο του χάλυβα που βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων διεθνών ΜΜΕ, εξαιτίας της ύψους $26.9δις περιπετειώδους εξαγοράς της Arcelor. Η Global Steel ή όπως είναι ευρύτεραγνωστή, Mittal (από το επώνυμο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη) μπήκε στον κόσμο του χάλυβα το 1952 στην μακρινή Καλκούτα, έτος ίδρυσης της πρώτης εργοστασιακής της μονάδας, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μια νέα προηγμένη μονάδα παραγωγής χάλυβα έπαιρνε σάρκα και οστά στην πόλη Βιζάγκ.
Ο Suma Das Sarma, γενικός διευθυντής και υπεύθυνος επικοινωνιακής στρατηγικής του ομίλου μιλά για τα μελλοντικά σχέδια του ομίλου, 54 χρόνια μετά το πρώτο εργοστάσιο στη χώρα του Γάγγη.
Η Global Steel, των πρωτοσέλιδων είναι παρούσα (μονάδες παραγωγής) σε 7 χώρες (Ινδία, Νιγηρία, Λιβύη, Ζιμπάμπουε, Φιλιππίνες, Βοσνία και Βουλγαρία), ενώ, η ετήσια παραγωγή της ανέρχεται σε 15εκ τόνους.Την ίδια στιγμή, διαθέτει γραφεία σε νευραλγικά σημεία ανά τον πλανήτη: Πεκίνο, Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, το Ντύσελντορφ, το Χιούστον, το Ντουμπάι και Μόσχα.
Ταυτόχρονα, τα μελλοντικά βήματα του ομίλου μοιάζει να τον φέρνουν στηνΕυρώπη, και τα Βαλκάνια, ενώ, η «καυτή» πολιτικά και οικονομικά Μέση Ανατολή φαίνεται ότι αποτελεί περιοχή τεράστιου ενδιαφέροντος για τους Ινδούς μεγιστάνες.
Η Ελλάδα, στο σταυροδρόμι ΕΕ-Βαλκανίων και Ανατολής δε λείπει από τη λίστα, καθώς η μέγα-εταιρία των 28.350 εργαζομένων, διερευνά γνωστές ή και-άγνωστες ευκαιρίες, ο κ. Sarma, ωστόσο, απέφυγε, με μαεστρία να αποκαλύψει την εταιρία ή τον όμιλο που αποτελεί το «αντικείμενο του επενδυτικού πόθου».
Ενώ, στη Χερσόνησο του Αίμου, «η Global Steel έχει αποκτήσει το 51% μονάδας παραγωγής στο Lucovac της Βοσνίας. Στη Βουλγαρία, είμαστε παρόντες από το 2005, χρονιά εξαγοράς της Kremikovtzi Corp. Αμέσως μετά την εξαγορά, εφαρμόσαμε σχέδιο ριζικού εκσυγχρονισμού του εργοστασίου, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Σκοπός μας η παραγωγή 2εκ τόνων ετησίως. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι η Kremikovtzi Corp συνεισφέρει σημαντικά στη βουλγαρική οικονομία, συμβάλλοντας με 2% στο ΑΕΠ της χώρας.»
Η Βουλγαρία και η Βοσνία, όμως, είναι μόνο η αρχή, Σερβία, το ΠΓΔΜ εντάσσονται στα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας. Ταυτόχρονα, η Ανατολική & Κεντρική Ευρώπη ειδικά η Τσεχία, ξεδιπλώνονται στον επενδυτικό χάρτη.
Επιπλέον, ο όμιλος προγραμματίζει να διπλασιάσει τη δυνατότητα παραγωγήςσε όλες τις μονάδες στην ευρύτερη περιοχή. Ο διπλασιασμός της παραγωγής, ωστόσο, δεν είναι αρκετός για να ικανοποιήσει τις επενδυτικές ορέξεις του ομίλου. Αντίθετα, Βόρεια Αφρική, και η ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής, αποτελούν καίριας σημασίας στόχους.
Ειδικά, η Μέση Ανατολή, με προτεραιότητα τις: Αίγυπτο, Ιορδανία, Συρία, όπου δρομολογούνται σειρά προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης και η ενέργεια-κυρίως το φυσικό αέριο- είναι φθηνή, η GlobalSteel επιδιώκει την ίδρυση νέων εταιριών.
Στο μεταξύ, το αυξανόμενο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για Ινδία και Κίνα, οδήγησε τη Mittal να αυξήσει περαιτέρω την παρουσία της στην Ινδία, μια και όπως υπογραμμίζει ο κ. Sarma"το διεθνές κεφάλαιο συρρέει σε Κίνα και Ινδία" και προσθέτει "... οι δύο χώρες, εκτός των τεράστιων επενδυτικών οριζόντων που προσφέρουν, συνδυάζουν χαμηλό κόστος παραγωγής με φθηνό αλλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό».
Πίσω στην Ευρώπη, εκτός Βαλκανικής, όπως αποκαλύπτει ο κ. Sarma, η εταιρία ενδιαφέρεται για τις εκτός ΕΕ χώρες, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονται ή «κρύβονται» οι ευκαιρίες.Επιπλέον, η ζώνη χωρών CIS (πρώην σοβιετικές δημοκρατίες) είναι εντός της σφαίρας ενδιαφερόντων του ομίλου.
Παράλληλα, η εταιρία ετοιμαζόταν το 2005, να εισέλθει στην τουρκική αγορά εξαγοράζοντας μονάδα στην περιοχή της Σμύρνης τελικά το σχέδιο παρουσίας στη γειτονική χώρα εγκαταλείφθηκε. Ο λόγος δεν έγινε γνωστός.
ΠΑΥΛΙΝΑ ΠΡΩΤΑΙΟΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr