Ωστόσο τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου σε επίπεδο EBITDA ήταν θετικά (1 εκατ. ευρώ) αν και μειωμένα σε σχέση με αυτά του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου που ήταν 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 0,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με ζημιές ύψους 0,1 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2008. Τα παραπάνω αποτελέσματα επιβάρυναν συναλλαγματικές ζημιές της θυγατρικής SIDMA ROMANIA κατά 0,4 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο Εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ ΑΕ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε σε 88 εκατ. ευρώ, έναντι 184 εκατ. ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 52%. Τα αποτελέσματα μετά φόρων, μετά την επίδραση της απαίτησης της αναβαλλόμενης φορολογίας, παρουσίασαν ζημιές ύψους 9,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με κέρδη ύψους 6,0 εκατ. ευρώ ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν ζημιές ύψους 8,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με κέρδη ύψους 12,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε επίπεδο εταιρείας, το τρίτο τρίμηνο παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένο με μείωση των ζημιών μετά φόρων κατά 80% (από ζημιές 0,8 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε ζημιές 0,15 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2009). Σε επίπεδο EBITDA το τρίτο τρίμηνο παρουσίασε κέρδη 0,7 εκατ. ευρώ αν και μειωμένα κατά 25% σε σχέση με τα κέρδη 1,0 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008.
Στα θετικά των πρώτων εννέα μηνών καταγράφονται η δραστική μείωση του δανεισμού σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008 κατά 16 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου και 15 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας. Ο καθαρός δανεισμός σε επίπεδο Εταιρείας διαμορφώθηκε στα 66 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 18%, ενώ σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε στα 97 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 14% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008. Επιπλέον, οι λειτουργικές ταμειακές ροές, τόσο σε επίπεδο Ομίλου όσο και Εταιρείας, διαμορφώθηκαν στα 20 εκατ. ευρώ και 18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τέλος, στα θετικά καταγράφεται και η ενίσχυση της παρουσίας της ΣΙΔΜΑ στο εξωτερικό, με το ποσοστό των πωλήσεων του Ομίλου σε αγορές εκτός Ελλάδας να ανέρχεται το πρώτο εννεάμηνο του 2009 στο 27% επί του συνόλου σε σχέση με 22% το πρώτο εννεάμηνο του 2008.
Η νευρικότητα στις τιμές του χάλυβα παραμένει. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σχετική άνοδος των διεθνών τιμών. Την άνοδο αυτή βοηθάει το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αποθεμάτων που διατηρούν πλέον τα κέντρα επεξεργασίας και οι καταναλωτές χάλυβα. Είναι άγνωστο ακόμα αν θα έχει μεγάλη διάρκεια.
Το 2009 εξελίσσεται στη δυσκολότερη χρονιά του χάλυβα της τελευταίας εικοσαετίας. Η ύφεση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία επηρεάζει έντονα την Ευρώπη. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται να μειωθεί το 2009 κατά 4% περίπου και η πτώση στην κατανάλωση του χάλυβα είναι εντυπωσιακή. Η Ελληνική αγορά πλήττεται κατά τον ίδιο βαθμό και η φαινομενική κατανάλωση μειώθηκε στα διάφορα χαλυβουργικά προϊόντα από 30% έως 40% περίπου σε σχέση με το 2008.
Η ΣΙΔΜΑ, σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, έλαβε σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της δραματικής πτώσης της αγοράς. Τα κυριότερα από αυτά είναι η δραστική μείωση των αποθεμάτων κατά 42% περίπου από την αρχή του χρόνου, η περικοπή των γενικών εξόδων κατά 2 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με πέρυσι και η μείωση του δανεισμού κατά 15 εκατ. ευρώ περίπου σε επίπεδο μητρικής. Συγχρόνως συνεχίστηκε η πάγια πολιτική της σφικτής παρακολούθησης των απαιτήσεων, σε ένα περιβάλλον που η ταμειακή δυσκολία της αγοράς είναι εμφανής. Αποτέλεσμα αυτών των μέτρων ήταν το τρίτο τρίμηνο η εταιρεία να περάσει σε θετικό μικτό κέρδος μετά από 9 μήνες αρνητικών αποτελεσμάτων. Το γεγονός αυτό βοήθησε επίσης η άνοδος των τιμών, την αντίστοιχη περίοδο, με ανάλογη αύξηση της ζήτησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr