Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2009 σε ευρώ 482,8 εκατ. έναντι ευρώ 938,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008 σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 48,5%. Η κάμψη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνολικού όγκου πωλήσεων κατά 30% αλλά και στις μειωμένες τιμές των μετάλλων έναντι του περσινού εννιαμήνου.
Οι τιμές του χαλκού και του ψευδαργύρου, μετά την κατάρρευση τους στο τέλος του 2008, ακολούθησαν έντονα ανοδικές πορείες κατά το εννιάμηνο του 2009, παραμένοντας όμως σε σημαντικά χαμηλότερα μέσα επίπεδα σε σχέση με το εννιάμηνο του 2008. Έτσι, η μέση τιμή του χαλκού σε ευρώ κατά το εννιάμηνο του 2009 διαμορφώθηκε σε ευρώ 3.388 ανά τόνο μειωμένη κατά 35,2% έναντι ευρώ 5.228 ανά τόνο το εννιάμηνο του 2008. Επίσης, η μέση τιμή του ψευδαργύρου σημείωσε μείωση της τάξης του 22,4% και διαμορφώθηκε σε ευρώ 1.071 ανά τόνο έναντι ευρώ 1.380 ανά τόνο την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Σε επίπεδο όγκων το εννιάμηνο του 2009, οι πωλήσεις καλωδίων αποτέλεσαν το 41% των συνολικών πωλήσεων, οι πωλήσεις σωλήνων το 26%, τα προϊόντα έλασης το 19%, οι λάμες χαλκού το 7% και οι ράβδοι ορείχαλκου το 7%.
Tα ενοποιημένα μικτά κέρδη σημείωσαν πτώση κατά 50,4% και ανήλθαν σε ευρώ 19,1 εκατ. έναντι ευρώ 38,5 εκατ. το εννιάμηνο του 2008. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το εννιάμηνο του 2009 σε ευρώ 12,3 εκατ. έναντι ευρώ 28,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι σημειώνοντας πτώση κατά 56,8%, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε ζημιές ευρώ 6,9 εκατ. έναντι κερδών ευρώ 10,5 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η πτώση αυτή των αποτελεσμάτων οφείλεται τόσο στη συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, όπου κατευθύνεται ένα μεγάλο κομμάτι των προϊόντων μας (χαλκοσωλήνες για ύδρευση και θέρμανση, προϊόντα επικάλυψης στεγών, καλώδια), όσο και στη σημαντική μείωση της ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα χαλκού. Επιπλέον, η ανοδική πορεία της τιμής του χαλκού, και κυρίως η υψηλή μεταβλητότητα που εμφανίστηκε σε αυτή, ενέτεινε την αβεβαιότητα στην αγορά, με αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση.
Καθώς οι τιμές κατεργασίας ήταν ήδη σε χαμηλά επίπεδα, διατηρήθηκαν κατά κανόνα σταθερές παρά τη μείωση της ζήτησης και τον αυξημένο ανταγωνισμό. Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη διαχείριση του κόστους παραγωγής μέσω βελτιστοποίησης και αναδιοργάνωσης των παραγωγικών διαδικασιών. Πέραν των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ο Όμιλος ΧΑΛΚΟΡ εφάρμοσε μέτρα περιορισμού των δαπανών στα έξοδα διοίκησης και διάθεσης με αποτέλεσμα τη μείωσή τους κατά 5,5% και την εξοικονόμηση ευρώ 1,7 εκατ. Η έμφαση στη μείωση του κόστους συνεχίζεται και αναμένουμε ο ρυθμός μείωσης των λειτουργικών εξόδων που επιτεύχθηκε στο εννιάμηνο να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Μέσω της καλύτερης διαχείρισης των αποθεμάτων και του κεφαλαίου κίνησης πετύχαμε θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες (ευρώ 25,8 εκατ.) κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2009. Επίσης, τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε ευρώ 12,8 εκατ., μειωμένα κατά ευρώ 14,6 εκατ. (ή 53,1%) ως αποτέλεσμα της πτώσης των επιτοκίων και της μείωσης του καθαρού δανεισμού του Ομίλου, καθώς αυτός ανήλθε το εννιάμηνο του 2009 σε ευρώ 417 εκατ. σε σχέση με ευρώ 586 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008.
Μέσα στο δύσκολο αυτό μακροοικονομικό περιβάλλον, ο Όμιλος συνεχίζει να εφαρμόζει το στρατηγικό του σχεδιασμό που συνίσταται στη βελτίωση του κόστους παραγωγής, στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας υποκείμενων σε μικρή ή καθόλου υποκατάσταση καθώς και στην ενίσχυση της δραστηριότητάς του εκτός Ελλάδας, σε νέες αγορές που δε δραστηριοποιούνταν έως τώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr