Οι επενδύσεις σε αυτά τα αεροδρόμια θα συγκεκριμενοποιηθούν τους επόμενους τρεις μήνες περίπου ωστόσο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Όπως, συγκεκριμένα, ανέφερε, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Γιώργος Βήλος Γενικός Διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στη Fraport Greece, η εταιρεία μελετά τις τάσεις στα αεροδρόμια και εκτιμάται ότι στα τέσσερα προαναφερόμενα αεροδρόμια θα προχωρήσει σε επέκταση των τερματικών σταθμών. Οι επενδύσεις αυτές προστίθενται στα 50 εκατ. ευρώ που διαθέτει κάθε χρόνο η Fraport για την βελτίωση των υποδομών σε όλα τα αεροδρόμια, ενώ ήδη υλοποιεί επιπλέον επενδυτικά προγράμματα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων όλων των επενδυτικών σχεδίων ο συνολικός επενδυτικός «λογαριασμός» στην επόμενη 5ετία ανεβαίνει στα 600 εκατ. ευρώ.
Ήδη, το σχετικό «σήμα» για το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας συνεχίζει δυναμικά είχε δώσει o Αλεξάντερ Τσινέλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο πλαίσιο του πρόσφατου 7ου Athens Investment Forum (AIF). «Εστιάζουμε σε τέσσερα αεροδρόμια. Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος της εξαιρετικής επιτυχίας που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τουρισμό τα τελευταία 10-15 χρόνια. Από τότε που ξεκινήσαμε να λειτουργούμε, έχουμε αυξήσει τη δυναμικότητά μας κατά 42%, έχουμε φτάσει στην ανώτατη δυναμικότητά μας».
«Τα αεροδρόμια στα οποία θέλουμε να εστιάσουμε και να επενδύσουμε περαιτέρω είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κως και η Κέρκυρα. Σε αυτά τα αεροδρόμια θέλουμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χώρων για τις αποσκευές, των check in, της διαχείρισης επιβατών κ.λπ.», επεσήμανε στο AIF o Αλεξάντερ Τσινέλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Όπως τόνισε, κάθε χρόνο η εταιρεία πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 50 - 60 εκατ. ευρώ στις υποδομές των αεροδρομίων, «γιατί η ανανέωσή τους δεν τελειώνει ποτέ». Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, η Fraport Greece έχει σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των αεροδιαδρόμων κάποιων εκ των αεροδρομίων που διαχειρίζεται. Μέρος του προγράμματος θα καλυφθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Επενδύουμε συνεχώς σε εξοπλισμό και νέες υπηρεσίες και προσπαθούμε να είμαστε ένας κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης», επεσήμανε ο Αλ. Τσινέλ, εστιάζοντας στην ανάγκη βελτίωσης των δημόσιων υποδομών.
«Βλέπουμε ότι γίνονται επενδύσεις από όλους τους συνεργάτες μας, από τους παράγοντες του τομέα του τουρισμού και αναμένουμε να δούμε και την αντίστοιχη επένδυση και στις δημόσιες υποδομές. Χρειαζόμαστε καλύτερους δρόμους, καλύτερη αποχέτευση, καλύτερη ύδρευση, καλύτερα δίκτυα γενικά. Όλα όσα χαρακτηρίζονται ως δημόσιες υποδομές πρέπει να εκσυγχρονιστούν από τον δημόσιο τομέα, έτσι ώστε ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων δικτύων να ακολουθήσει τις δικές μας επενδύσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία από το 2017 μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει ήδη επενδύσεις, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος).
Παράλληλα η εταιρεία, όπως ανέφερε ο ο κ. Βήλος από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ, και συγκεκριμένα από το πάνελ «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Από τη Θεωρία στην Πράξη», βάζει σε πρώτο πλάνο την βιωσιμότητα, με την σχετική στρατηγική της για το 2030 να περιλαμβάνει συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους. Στόχος της Fraport είναι να έχει φτάσει στην αποανθρακοποίηση έως το 2045 με τους ενδιάμεσους σταθμούς να περιλαμβάνουν την μείωση κατά 42% των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030 και κατά 80% έως το 2040.
Σε αυτό το πλαίσιο προχωρά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα απαλλαγής από τον άνθρακα το οποίο προβλέπει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα αεροδρόμια. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και ο σχετικός διαγωνισμός και την ενεργειακή διαχείριση των τερματικών σταθμών ενώ τα σχέδια περιλαμβάνουν και τον εξηλεκτρισμό των οχημάτων που χρησιμοποιούνται.
Νέο ρεκόρ επιβατών
Παράλληλα η Fraport Greece επιδιώκει την συνεχή ενίσχυση της επιβατικής κίνησης αλλά και τη στήριξη της αναπτυξιακής πορείας της Ελληνικής περιφέρειας. Γιαυτό και σε σε συνεργασία με άλλους φορείς του κλάδου, όπως η Marketing Greece προωθεί και τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας με στόχο την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών, την προσαύξηση των δρομολογίων και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας.
Ήδη, δε, τα αποτελέσματα φαίνονται καθώς η Fraport Greece κλείνει τη χρόνια με νέο ρεκόρ επιβατών, στα 36,5 εκατ. αυξημένους κατά 6% σε σύγκριση με πέρυσι ενώ το ενδεκάμηνο του 2024 έφτασε τους 35,22 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας άνοδο 6,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπου ήδη αποτέλεσε έτος σταθμό για την Fraport.
Αξιοσημείωτο είναι το ότι η εταιρεία στηρίζει την προσπάθεια για διεύρυνση της σεζόν., Έτσι, το Νοέμβριο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια 876.317 επιβάτες, αυξημένους κατά 11,6% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Συγκεκριμένα στο εσωτερικό διακινήθηκαν 502.933 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 4,4%. Πιο εντυπωσιακή ωστόσο ήταν η αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης η οποία έφτασε το 23,2%.
Το Νοέμβριο, όπως προκύπτει, οι επιβάτες έφτασαν τις 876 χιλιάδες, έναντι 784 χιλιάδων τον αντίστοιχο μήνα του 2023, με την αύξηση να φτάνει το 11,6%. Την ίδια ώρα οι εγχώριες αφίξεις ήταν 502 χιλιάδες (+4,4%), με κύριους προορισμούς από τα αερδοδόμια της Fraport Greece την Αθληνα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και τη Ρόδο.
Στο σύνολο των 11 μηνών, τα αεροδρόμια της Fraport στη χώρα μας διακίνησαν τους 11 μήνες του χρόνου 35,2 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 6,4% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023. Εξ αυτών, τα 27,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν διεθνείς πτήσεις. Μέχρι σήμερα, από τη μέρα ανάληψης της ευθύνης λειτουργίας τους, τα αεροδρόμια της Fraport Greece έχουν ήδη υποδεχθεί περίπου 211,7 εκατομμύρια επιβάτες!
Υπενθυμίζεται ότι η Fraport διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Ακτίου, Χανίων, Κέρκυρας, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης και Σκιάθου.
Γερμανοί, δε, είναι εκείνοι που κατά κύριο λόγο ήλθαν το Νοέμβριο.
Τα αεροδρόμια
Στα ενδιαφέροντα σημεία από τα στοιχεία της κίνησης το Νοέμβριο είναι ότι υπάρχει άνοδος 27100,0% στις διεθνείς αφίξεις επιβατών στην Κεφαλονιά. Από 2 το 2023 έφτασαν τους 544. Στο Άκτιο η αύξηση είναι στο 546,2%, με 1.693 αφίξεις το 2024 από 262 το 2023. Την ίδια ώρα, άνοδος στις διεθνείς αφίξεις, το Νοέμβριο, καταγράφηκε, με 9,3%, στα Χανιά, με 12.355 αφίξεις από 11.304. Στη Ζάκυνθο η αύξηση είναι 355,4% με 1.644 αφίξεις τον περασμένο μήνα, από 361 το Νοέμβριο του 2023.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr