«Η από καιρό αναμενόμενη έναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας στις 30 Σεπτεμβρίου θα συμβάλει στην ενίσχυση του καθεστώτος της Ελλάδας ως εξέχοντος κόμβου εμπορικών μεταφορών και ελκυστικού προορισμού για τους Κινέζους τουρίστες», είχε δηλώσει ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Ξιαολί σε συνέντευξη που είχε γίνει πριν ένα μήνα στην Κινεζική Πρεσβεία . Από την πλευρά του ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, δρ Γιάννη Παράσχης, δήλωσε πως «είμαστε ενθουσιασμένοι και καλωσορίζουμε τις απευθείας αυτές πτήσεις και έχουμε σημαντικές προσδοκίες από την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ελλάδας».
Η Air China θα συνδέει δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και το Σάββατο μετ’ επιστροφής χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, τις δύο πρωτεύουσες κι εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ρεύματος τουριστών από την πλέον μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Σύμφωνα με όσα είχε πει ο γενικός διευθυντής της θυγατρικής της Air China στην Αθήνα, Κιάο Σουβέν, στη συνέντευξη τύπου στην Κινεζική πρεσβεία «ηΚίνα και η Ελλάδα έχουν καλές σχέσεις και η κινεζική κυβέρνηση και η ελληνική κυβέρνηση έχουν εδραιώσει αυτήν τη σχέση, ώστε να φέρουν περισσότερους Κινέζους επισκέπτες στην Ελλάδα». «Θέλουμε επίσης να φέρουμε περισσότερους Ελληνες στην Κίνα. Αυτός είναι ο στόχος μας», προσέθεσε.
Πάντως η Air China, πραγματοποιεί από το 2011 δρομολόγια Πεκίνο-Αθήνα με ενδιάμεση όμως στάση στο Μόναχο χωρίς αλλαγή αεροσκάφους. Το 2015 υπολογίζεται πως μετέφερε από την Αθήνα περισσότερους από 20 χιλιάδες επιβάτες και ακόμα περισσότερους πέρυσι.
Μέσα σε μία μόλις τριετία ή πενταετία, ο αριθμός των Κινέζων τουριστών μπορεί να φτάσει το 1 – 1,5 εκατ., σύμφωνα με εκτιμήσεις Κινέζων αξιωματούχων ενώ εκτιμάται ότι φέτος στην Ελλάδα θα ταξιδέψουν 170.000 Κινέζοι, ποσοστό 10 – 15% υψηλότερο από πέρυσι. Καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται στη χώρα στο πλαίσιο ταξιδιού στην ΕΕ με πολλούς σταθμούς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο συνολικός αριθμός τους. «Από το 2010 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θεωρήσεων από Πεκίνο, Σαγκάη και Γκουαντζού έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί» καταγράφει ανάλυση του Ελληνο – Κινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι Κινέζοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα με Visa που έχει εκδοθεί για άλλη χώρα της Schengen (π.χ. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) στο πλαίσιο ενός τουριστικού «πακέτου» επίσκεψης δύο ή περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία θεωρήσεων (Visa) που έχει στη διάθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Complete Data On Short Stay Visas) τα τελευταία έξι χρόνια ο αριθμός των Κινέζων που επέλεξε να ταξιδέψει εντός Schengen αυξήθηκε πάνω από 4 εκατομμύρια, φτάνοντας στο τέλος του προηγούμενου έτους, τα 15.199.757.
Η Air China ιδρύθηκε το 1988 και διαθέτει στόλο άνω των 600 αεροσκαφών. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνει συνεχώς την παρουσία της στην Ευρώπη και σήμερα θεωρείται ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας μεταξύ Κίνας και Ευρώπης με περίπου 200 πτήσεις την εβδομάδα σε 20 δρομολόγια προς ευρωπαϊκές πόλεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr