Ειδικότερα, αναφερόμενος στον τρόπο που σχολιάστηκε από ορισμένους η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, με αναφορές περί «γκρίζου καπνού», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «πρέπει να είναι σαφές ότι το μήνυμα που στέλνουμε όλοι, και η Ελλάδα και οι θεσμικοί μας εταίροι στις αγορές, είναι μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας». «Αν ανακυκλωθεί η συζήτηση που υπήρχε έως τον Νοέμβριο» είπε ο κ. Βενιζέλος, θα είναι «εξαιρετικά βλαπτικό», όχι μόνο για την Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, «αλλά για τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και της ευρωζώνης».
Συνεπώς, τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα είναι σε δρόμο σταθερότητας, ότι έχει ξεπεράσει το πρόβλημα και έχει την καθαρή στήριξη των εταίρων της σε αυτό». Σημείωσε, επίσης, ότι αν αυτό είναι το μισό μήνυμα, «ολόκληρο το μήνυμα μπορεί να σταλεί, όταν έχουμε την πλήρη και απρόσκοπτη εκταμίευση των δόσεων».
«Δεν πρέπει, ούτε εμείς ούτε η ΔΗΜΑΡ να δημιουργούμε την εντύπωση ότι κάνουμε κάποιου είδους ενδοκυβερνητικού συνδικαλισμού» τόνισε και υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι η κυβέρνηση να οργανώνεται και να λειτουργεί «με τρόπο που δεν αφήνει περιθώριο να γίνεται αυτό». «Μας ενδιαφέρει η στρατηγική επιτυχία της χώρας και όχι ο πολιτικός συνδικαλισμός» πρόσθεσε και απηύθυνε το ερώτημα προς την αντιπολίτευση «εάν θέλει να πετύχουμε ως χώρα ή να αποτύχουμε για να στήσουν το χορό του λαϊκισμού και της δημαγωγίας». Διευκρίνισε δε, ότι δεν περιμένει απάντηση από την ηγεσία της αντιπολίτευσης, αλλά «να σκεφτεί ο πολίτης την ψήφο του».
«Η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα»
Παραπέμποντας στη θέση που έχει εκφράσει και στις επαφές που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας και ξένους ηγέτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε εκ νέου «καθαρά και με πολύ μεγάλη σαφήνεια» το μήνυμα ότι η χώρα δεν αντέχει οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, νέα δημοσιονομικά μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα και πως αυτό φαίνεται να γίνεται αντιληπτό από την πλευρά τους.
Σημείωσε ότι οι θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες είναι πολύ μεγάλες, η δημοσιονομική προσαρμογή εντυπωσιακή και ότι «κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες και Ελληνίδες κάτι παραπάνω από αυτό που υφίστανται».
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση του ότι τα «περιβόητα» λάθη του ΔΝΤ και των εταίρων δεν είναι τεχνικά, αλλά πολιτικά και ιδεολογικά και πως υπάρχει πολιτική σύγκρουση μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών πολιτικών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα έπρεπε να ξεκινήσει από τη ρήτρα βαθύτερης ύφεσης, κάτι που το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει από την αρχής της συγκρότησης της κυβέρνησης, για να δημιουργηθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο και, εν συνεχεία, να ληφθούν τα όποια δημοσιονομικά μέτρα στο πλαίσιο αυτό. «Επαναλαμβάνουμε το ίδιο τώρα, γιατί και τώρα μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσουν σε νέα μέτρα, αλλά πρέπει να απορροφηθούν, μέχρι το τέλος του προγράμματος προσαρμογής».
Ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στα βασικά θέματα των συζητήσεων με την τρόικα, τα οποία είναι:
Η άμεση, ταχύρυθμη και πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με εύλογο και διορατικό τρόπο, διότι αλλιώς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα έχουν τα έσοδα που χρειάζονται για να εκτελεστεί καλά ο προϋπολογισμός. Πρέπει, είπε, και στις δύο περιπτώσεις να έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό δόσεων και χωρίς τιμωρητική διάθεση.
Επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι «δεν κερδίζουν ούτε οι τράπεζες ούτε η κοινωνία από τα 'κόκκινα' δάνεια».
Όσον αφορά στο χαράτσι που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι από αυτό το δημόσιο αντλεί 2 δισ. ευρώ, ότι «σώσαμε όλη την υπόθεση» και πως πρέπει, όμως, να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα είναι καλύτερος, δικαιότερος και εξίσου αποτελεσματικός. Ζήτησε, παράλληλα, από όσους επέκριναν τότε το μέτρο αυτό και σήμερα σηκώνουν μαζί τα βάρη, να αναγνωρίσουν το λάθος τους.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν και να διασφαλιστεί η «ελληνικότητά» τους.
Επαναξιολόγηση του συστήματος για τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης.
Η αντιμετώπιση της ανεργίας, θέμα για το οποίο ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε στην τρόικα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη 500.000 θέσεων εργασίας και δημιουργίας 200.000 νέων θέσεων απασχόλησης, για τη στήριξη των 400.000 οικογενειών που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα. «Δεν μας φοβίζουν οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση» είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «εμείς θέλουμε αξιολόγηση δομών και προσωπικού, αξιοκρατία και κινητικότητα και να εφαρμοστεί ο ισχύων νόμος για το πειθαρχικό δίκαιο στον δημόσιο τομέα.
Όσον αφορά στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι εστάλησαν «πολύ καθαρά μηνύματα», ότι αποτέλεσε «νέα αφετηρία για τη χώρα», ότι η ανανέωση που υπήρξε δεν είναι μόνο βιολογική αλλά και πολιτική και πως το Κίνημα θέλει να εγκαθιδρύσει νέα σχέση εμπιστοσύνης. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι υποχρέωσή του να διασφαλίσει ίση αφετηρία για όλα τα νέα στελέχη.
Για τον ρόλο του γραμματέα, προτείνοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε ότι πρέπει να είναι «συντονιστής, μεταξύ ίσων μελών της ΚΠΕ, να διασφαλίζει τη σύνθεση και να εκφράζει την ανανέωση».
«Κάποιοι μίλησαν για 'ηχηρές απουσίες', οι οποίες εξετέθησαν πιστεύω και πολιτικά και ηθικά, στην ηχηρή παρουσία της κοινωνικής βάσης και την ηχηρή καθαρότητα των αποφάσεων του συνεδρίου» είπε. Αναφερόμενος τέλος, στη λειτουργία της κυβέρνησης, είπε ότι πρέπει να λειτουργεί ως κυβέρνηση «εθνικής συνέγερσης και όχι ως κυβέρνηση της ΝΔ με κάποιο 'άρωμα' ΠΑΣΟΚ ή ΔΗΜΑΡ». Επιπλέον, είπε ότι η πρότασή του για συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ είναι ειλικρινής, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι «το ΠΑΣΟΚ προχωρά και δεν περιμένει κανέναν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr