Η μείωση των αφίξεων το 9μηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα περιορίζεται στο 2,5%, ενώ αν από τις συνολικές αεροπορικές αφίξεις των υπό εξέταση αεροδρομίων αφαιρεθούν αυτές της Αθήνας, τότε το πρόσημο γίνεται θετικό (+0,4%). H Αθήνα αν και περιορίζει ελαφρώς τις απώλειες κατέχει το αρνητικό ρεκόρ με -12%, η Ρόδος κοντά στο -6%, η Κως -4,1%, η Ζάκυνθος -5%, η Καβάλα στο -15% και η Σάμος -8,5%. Ηράκλειο, Σαντορίνη και Άκτιο, έχουν οριακή μείωση
Στον αντίποδα Κεφαλονιά, Χανιά, Κέρκυρα, Μύκονος, Σκιάθος και Θεσσαλονίκη, κινούνται με θετικά πρόσημα, με αύξηση 13,4%, 8,9%, 7,3%, 5,7%, 4,3% και 7,4% με το τελευταίο της Θεσσαλονίκης να συνοδεύεται από την επισήμανση ότι στο «Μακεδονία» οι αφίξεις εξωτερικού δεν διαχωρίζονται μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών.
Όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, αν αφαιρεθεί η κίνηση της Αθήνας, το πρόσημο είναι οριακά θετικό στο 0,4%. Συνολικά στο εννεάμηνο, η διαφορά των αφίξεων είναι περίπου στις -260.000.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν για άλλη μια φορά την άμεση αναγκαιότητα η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της τιμολογιακής πολιτικής του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, της Αθήνας, που παρουσιάζει την σημαντικότερη κάμψη στην επιβατική του κίνηση, γεγονός που πιστοποιεί και την κατάρρευση του τουρισμού της Αττικής. Σημείο στο οποίο συμφωνούν τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείων Ανάπτυξης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, οι παράγοντες του τουρισμού, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδεικτική είναι η σημερινή αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα αλλά και ανακοίνωση του αρμοδίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Χανίων, Γ. Σταθάκη, που με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ ζητούν αναθεώρηση της σύμβασης της Hoectief με το δημόσιο για το ΔΑΑ, αλλά και η πρόσφατη επιστολή του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέαδη στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr