Την "παλέτα" επιλογών στις οποίες προσανατολίζεται η ΕΥΔΑΠ, εν όψει του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ζητημάτων λειψυδρίας παρουσίασε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης σε δημοσιογραφική ενημέρωση την Τρίτη (17/12).
Συνολικά, τα πλάνα εντάσσονται στο 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα της
ΕΥΔΑΠ, που ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ με την απορρόφηση το πρώτο εννεάμηνο του 2024 να ανέρχεται σε 38,1 εκατ. ευρώ.
Καντρικός άξονας, πάντως για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, είναι η σύνδεση του δικτύου με την λίμνη Κρεμαστών, κάτι που δίνει πιο ανταγωνιστική τιμή ανά κυβικό, καθώς δεν απαιτεί ενεργοβόρες αφαλατώσεις, ωστόσο, προϋποθέτει σημαντικά έργα. Συγκεκριμένα, το έργο κοστολογείται σε 535 εκατ. ευρώ που διανέμεται στα έργα α` φάσης (365 εκατ. ευρώ) και β` φάσης (170 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, απαιτείται, όπως είπε μελετητική ωριμότητα, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, με τον κ.Σαχίνη να εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανάδοχος ακόμα και μέσα στο 2025. Τα έργα εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τρία χρόνια, άρα χωρίς να υπολογίζονται καθυστερήσεις θα μπορούσε η λίμνη Κρεμαστών να συνδεθεί το 2029.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ.Σαχίνης απαιτούνται επενδύσεις περίπου 400 εκατ. ευρώ για επισκευές και νέες λύσεις όπως είναι οι μονάδες αφαλάτωσης.
Μια από αυτές που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι αυτή στην περιοχή Κύρα στην Ιτέα όπου το νερό είναι υφάλμυρο και το κόστος θα έφτανε μόνο στο 30% μιας παραδοσιακής μονάδας αφαλάτωσης που κοστολογείται από 0,85-1,15 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.
Εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας είναι και η μεταφορά νερού από τις εκβολές του Αχελώου με τάνκερ τα οποία θα μεταφέρονται στις περιοχές Άσπρα Σπίτια και Θίσβη και από εκεί θα μπορούν, με σχετική επεξεργασία, να διανέμονται στο δίκτυο, αλλά και πιθανές γεωτρήσεις υφάλμυρου νερού, σε περιοχές κοντά στο δίκτυο.
Όπως τόνισε ο κ, Σαχίνης η εταιρεία κινητοποιήθηκε σημαντικά το 2024 καθώς τα αποθέματα νερού μειώνονται χρονιά με τη χρονιά. Ενδεικτικό είναι πως στο τέλος του 2022 υπήρχαν διαθέσιμα 1.059.786.000 κ.μ, ένα χρόνο αργότερα μειώθηκαν σε 902.616.000 κ.μ και φέτος παρουσίασαν ακόμα μεγαλύτερη μείωση σε 610.860 κ.μ.
Σήμερα τα αποθέματα αρκούν για περίπου 4 χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ "αν δεν κάνουμε καμία ενέργεια και συνεχιστεί η κατάσταση μένουμε από νερό σε 4 χρόνια".
Ανακύκλωση
Παράλληλα τρέχει και το σχέδιο για την ανακύκλωση με χρήση νερού από την Ψυττάλεια. Ήδη, υπάρχει συμφωνία από πέρυσι με την Helleniq Energy για παροχή ανακυκλωμένου νερού, η οποία και βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης, μόλις ρυθμιστούν θέματα αγωγιμότητάς του. Δεδομένου ότι τα διυλιστήρια της εταιρείας καταναλώνουν το 1% του πόσιμου νερού, εκτιμάται ότι, με αυτή την κίνηση, η κατανάλωση θα πέσει στο μισό. Λύσεις ανακύκλωσης, που όμως απαιτούν ξεχωριστά δίκτυα, εξετάοζνται για την άρδευση και δη πάρκων όπως το Τρίτση και το Ελληνικό, αλλά και για καλλιέργειες, π.χ. στην Αν. Αττική.
Στην ανακύκλωση, άλλωστε στοχεύει η επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ για τα έργα Γ` φάσης της Ψυττάλειας. Όπως ανέφερε ο κ.Σαχίνης, με τα έργα η εταιρεία θα συμμορφωθεί με τις νέες οδηγίες για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων με 4βαθμια επεξεργασία. "Με το έργο θα δούμε ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας" είπε για το θέμα.
Παράλληλα με το έργο επιχειρείται η βέλτιστη αξιοποίηση του ανακτημένου νερού, και των προϊόντων της επεξεργασίας (βιολογικής ιλύος, βιοαερίου, βιομεθανίου, υδρογόνου, φωσφόρου, κλπ.) κυρίως για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης εξασφαλίζεται η συνεχόμενη λειτουργία των εγκαταστάσεων (business continuity) σε περίπτωση αδυναμίας, μέσω της ανάπτυξης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της
ΕΥΔΑΠ.
Τα έργα της ΕΥΔΑΠ στην Αν. Αττική
Στα σημαντικά έργα, επίσης, είναι αυτά πάντως που η ΕΥΔΑΠ για την κάλυψη της Ανατολικής Αττικής ύψους 958,7 εκατ. ευρώ. Σήμερα εκτελούνται έργα 300χλμ αγωγών που θα καλύψουν 234.500 κατοίκους και μέχρι το 2033 θα τρέξουν έργα 1.400 χλμ αγωγών που θα καλύψουν 410.500 κατοίκους.
Παράλληλα τρέχουν έργα 681,6 εκατ. ευρώ για δίκτυα ύδρευσης, 364,5 εκατ. ευρώ για άλλα έργα αποχέτευσης και επιπρόσθετα 103,8 εκατ. ευρώ για έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού.
Αναφορικά με την χρηματοδότηση ο κ.Σαχίνης ανέφερε πως θα επιδιωχθεί ένα χρηματοδοτρικό σχήμα με επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δανείων από την ΕΤΕπ. Πάντως προς το παρόν οι απορροφήσεις μένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα καθώς η εταιρεία θα πρέπει όπως είπε ο ίδιος, να φτάσει να απορροφά 225 εκατ. ευρώ ανά έτος και φέτος έφτασε περίπου τα 75 εκατ. ευρώ.
Τα υδρόμετρα
Σε σχέση με τα υδρόμετρα, όπως αναφέρθηκε, με 10-12 εταιρείες έχουν γίνει επαφές και το 2025 αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την σταδιακή αντικατάσταση των μετρητών με έξυπνους μετρητές που θα είναι ψηφιακοί. Το κόστος της επένδυσης τοποθετείται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να αντικαθίστανται 250.000 μετρητές ανά έτος.
Παράλληλα ο κ. Σαχίνης προανήγγειλε την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για το ΚΕΛ Ραφήνας τις επόμενες εβδομάδες και την έναρξη του διαγωνισμού για το ΚΕΛ Μαραθώνα. Το κάθε ένα από αυτά τα δύο έργα έχουν εκτιμώμενο κόστος 80 εκατ. ευρώ.
Η τιμή
Αναφορικά με την τιμή του νερού ο κ.Σαχίνης σημείωσε ότι γίνονται διαβουλεύσεις με τον ρυθμιστή (ΡΑΑΕΥ), έχουν υποβληθεί προτάσεις και αναμένεται πλέον να ληφθεί από την αρχή η απόφαση για την τιμή του νερού.
Γιώργος Αλεξάκης
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr