Στο πλαίσιο παρουσίασης που έκανε σε δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, μίλησε για τριπλασιασμό των επενδύσεων της εταιρείας, οι οποίες θα ανέλθουν συνολικά σε 1,85 δισ. ευρώ για το διάστημα 2023-2032. Όπως είπε, οι επενδύσεις αυτές είναι στρατηγικής σημασίας, αποσκοπούν στην ασφαλή παροχή καλής ποιότητας υπηρεσιών και στην ενίσχυση της μελλοντικής ρυθμιζόμενης περιουσιακής της βάσης. Συγκρίνοντας το παρελθόν με το σήμερα και αναφερόμενος στον τριπλασιασμό, ο κ. Σαχίνης σημείωσε πως την τριετία 2017-2019 η ΕΥΔΑΠ επένδυε 14-15 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ το 2023 οδεύει προς τα 47 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, για το 2024 προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 85 εκατ. ευρώ, με «αιχμή του δόρατος» την Ανατολική Αττική.
Σε ό,τι αφορά το 10ετές επενδυτικό πλάνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, περίπου 900 εκατ. ευρώ από τα 1,85 δισ. ευρώ (σ.σ. δηλαδή σχεδόν το 50% των επενδύσεων) αφορά σε έργα στην Ανατολική Αττική, το 90% εκ των οποίων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν 400 εκατ. ευρώ έχουν να κάνουν με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών και 200 εκατ. ευρώ με άλλα έργα αποχέτευσης. Περίπου 350 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα μετασχηματισμού, όπως έξυπνα δίκτυα και μετρητές, ενεργειακά έργα, καθώς και νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας.
Το 60% αυτών των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί μέσω διαφόρων επιχορηγήσεων, παρέχοντας μια αξιόπιστη υποστήριξη για το επενδυτικό σχέδιο. Περίπου 620 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ΕΥΔΑΠ, θα ενισχύσουν σημαντικά τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση και θα αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις μετοχικού κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι η ΕΥΔΑΠ παρουσιάζει ισχυρό ισολογισμό χωρίς μόχλευση με μετρητά ύψους 320 εκατ. ευρώ περίπου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στην Ανατολική Αττική ανέρχεται στα 978 εκατ. ευρώ, με το 52% εξ αυτών να βρίσκεται σε εξέλιξη και το 48% σε ωρίμανση. Από το προαναφερθέν ποσό του προϋπολογισμού, 485 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, 210 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ 283 εκατ. ευρώ έχουν μείνει σε φάση αναζήτησης χρηματοδότησης.
Τα δεδομένα με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο
Αφού ανανέωσε το αποκλειστικό της δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Περιφέρεια Αττικής για τα επόμενα 20 χρόνια (2020-2040), η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού και προετοιμάζεται για την εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή και περιβάλλον σταθερότητας και προβλεψιμότητας για τους καταναλωτές και τους επενδυτές της.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, το πλαίσιο με βάση τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση (RAB) θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ για την ΕΥΔΑΠ το 2024 και συγκεκριμένα στις αρχές του β’ εξαμήνου. Θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στα έσοδα και ανάκτηση ποσών, πρόσθεσε ο CEO της εταιρείας. Σε πρώτη φάση, η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τα Γενικά Σχέδια Υπηρεσιών Υδάτων (Γ.Σ.Υ.Π.) έως τις 31.12.2023 που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την «κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης, τη διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής και τα επίπεδα ανάκτησης κόστους». Το επιτρεπόμενο έσοδο θα υπολογίζεται βάσει της μεθοδολογίας RAB, δηλαδή επί του συνόλου των απασχολούμενων κεφαλαίων στη ρυθμιζόμενη δραστηριότητα. «Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο έχει ως στόχο την εξασφάλιση σταθερότητας και τη δυνατότητα πρόβλεψης των εσόδων», επανέλαβε ο κ. Σαχίνης.
Έξυπνες και πράσινες λύσεις
Ένας ακόμη στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι να διευκολύνει τον καταναλωτή με έξυπνες λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιεί πιλοτικά προγράμματα smart meters σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ στον Δήμο Π. Φαλήρου σε ζώνη δικτύου ύδρευσης 3.000 υδρομετρητών και στον Δήμο Πεντέλης για αξιολόγηση κάλυψης δικτύου σε περιοχές ιδιαίτερου γεωγραφικού και χωροταξικού χαρακτήρα. Εκτιμώμενα οφέλη αποτελούν η μείωση του λειτουργικού κόστους, η συντήρηση του δικτύου, η μετατροπή του σε δίκτυο σε πραγματικό χρόνο (near real time data) και η βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή. Η έναρξη υλοποίησης και λειτουργίας των προγραμμάτων υπολογίζεται για το 2026.
Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ μειώνει την εξάρτησή της από τους προμηθευτές ενέργειας μέσω της προόδου προς το zero carbon water, της ενεργειακής ανθεκτικότητας και της αξιολόγησης νέων τεχνολογιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα λύματα. Επενδύοντας σε πράσινες λύσεις, η εταιρεία σχεδιάζει την πλήρη εκμετάλλευση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων που παράγονται στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στον τομέα παραγωγής ενέργειας και πράσινων καυσίμων. Αξιοποιεί, επίσης, τις τεχνολογίες αιχμής για την διαχείριση παραγόμενης ιλύος (λάσπης) με την αναθεώρηση του τρόπου διαχείρισης της αφυδατωμένης ιλύος, καταργώντας ενεργοβόρες διαδικασίες που δαπανούν μεγάλο μέρος του παραγόμενου βιοαερίου, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και διοχέτευση αυτής στο δίκτυο και την παραγωγή πράσινων καυσίμων.
Η «νέα» ΕΥΔΑΠ μέσα από 6 «βήματα»
Η διοίκηση της εταιρείας προτείνει 6 στρατηγικές επιλογές για μια «νέα» ΕΥΔΑΠ η οποία θα συμβάλει στην οικονομία της χώρας. Ειδικότερα:
1. Συγχώνευση με άλλες εταιρείες νερού (σε εξέλιξη): Συγχώνευση και εξαγορά άλλων οργανισμών ύδρευσης – αποχέτευσης εκτός περιοχής αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ, αναλαμβάνοντας την απόκτηση τριών ΔΕΥΑ εκτός Αττικής
2. Συμβόλαια συντήρησης και λειτουργίας (σε σχεδιασμό): Παροχή υπηρεσιών Λειτουργίας και Συντήρησης για μονάδες επεξεργασίας νερού και Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων σε Δήμους της Περιφέρειας Αττικής αρχικά ακολουθούμενες από υφιστάμενες επιχειρήσεις ύδρευσης και Δήμους σε όλη την Ελλάδα
3. Κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία νέων πηγών υδροδότησης, π.χ. φράγματα και αρδευτικά έργα (σε σχεδιασμό): Νέα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προσφέροντας τη λειτουργία και συντήρηση σε 1-3 έργα ΣΔΙΤ μέχρι το 2028, με τη λειτουργία να ξεκινάει από το 2026
4. Εξαγορά καθετοποιημένων εταιρειών και εταιρειών εξοπλισμού (σε σχεδιασμό): Εξαγορά 3 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά του νερού μέχρι το 2028, το 2025 και 2026 αντίστοιχα
5. Υδροηλεκτρικά (σε εξέλιξη): Ανάπτυξη 7 μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (~0.7MW έκαστο) και 1 μικρής κλίμακας μονάδα pumped storage (~30MW) σε εγκαταστάσεις κατά μήκος του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος
6. Ηλιακή ενέργεια (σε εξέλιξη): Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ επί εδάφους και επί στέγης σε υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας και υδραγωγεία του εξωτερικού συστήματος ύδρευσης συνολικής ισχύος ~40MW
Καταληκτικά, ο κ. Σαχίνης δήλωσε πως όραμα της εταιρείας είναι η σημαντική επέκταση και αύξηση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, τα οποία συνδυαστικά αυξάνουν την αναμενόμενη αξία της ΕΥΔΑΠ. Όραμα είναι επίσης η αδιάλειπτη παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα από μια εταιρεία πρότυπο σε θέματα ESG και νερού μηδενικού άνθρακα.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr