Για τις μικρότερες υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια αλλά σε γενικές γραμμές το τραπεζικό σύστημα μπορεί να είναι πιο ασφαλές με αυτά τα μέτρα. Όμως το μέτρο που αναμένεται να στηρίξει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά μπορεί να αποτελέσει και δίκοπο μαχαίρι για το σύστημα είναι η αλλαγή αποτίμησης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Ουσιαστικά θα υπάρξει τροποποίηση των IAS και οι υποαξίες από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο ή δεν θα εγγράφονται στα κέρδη αλλά στην καθαρή θέση αν ρευστοποιηθούν ή στην αντίθετη περίπτωση που διακρατηθούν, δεν θα επηρεάζουν αποτελέσματα ή καθαρή θέση ανεξαρτήτως αν είναι ενταγμένα στα εμπορικά ή επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Βεβαίως το μέτρο αυτό είναι τελείως εκτός των αρχικών παραδοχών των IAS ωστόσο θα υπάρξουν τροποποιήσεις.
Βέβαια η λύση αυτή δεν αγγίζει την πηγή του προβλήματος δηλαδή τις αιτίες που δημιούργησαν τις υποαξίες και που αποτελεί ουσιαστικά ένα επικίνδυνο ναρκοπέδιο για τις τράπεζες. Τα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία είναι ταυτόσημα με αυτά που εξήγγειλε και η βρετανική κυβέρνησηείναι
1) Παροχή εγγυήσεων για την ρευστότητα των τραπεζών έως 15 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες θα εκδίδουν μεσοπρόθεσμα δάνεια τα οποία θα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο και θα λαμβάνει προμήθεια 1% έως 1,5%.
2) Το ελληνικό δημόσιο θα εκδίδει ειδικά ομόλογα έως 8 δισ. ευρώ υπό την μορφή της κατάθεσης στις τράπεζες με στόχο να ενισχύσει την ρευστότητα τους.
3) Το ελληνικό δημόσιο θα ενισχύσει κεφαλαιακά τις τράπεζες με αγορά προνομιούχων μετοχών για ποσά έως 5 δισ. ευρώ συνολικά για το σύστημα με στόχο απόδοση κεφαλαίων έως 10%. Το δημόσιο θα έχει δικαιώματα ψήφου, ενώ θα τοποθετεί και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο και θα μπορεί να θέτει βέτο για τις αμοιβές των στελεχών.
Ποιες τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα μέτρα
Είναι προφανές ότι το μέτρο για την παροχή εγγυήσεων από το δημόσιο για την ρευστότητα θα το χρησιμοποιήσουν οι περισσότερες τράπεζες. Μάλιστα ειδικά αυτές που τους επόμενους μήνες λήγουν πολλές εκδόσεις ομολογιακών δανείων μειωμένης εξασφάλισης , υβριδικών τίτλων και κοινών ομολογιακών δανείων.
Είναι ενδεικτικό ότι οι τράπεζες έχουν εκδώσει περίπου 40 δισ. ευρώ πάσης φύσεως εκδόσεις από ομολογιακά έως και τιτλοποιήσεις. Οι τράπεζες που έχουν προβεί σε μεγάλες εκδόσεις είναι η Alpha η Eurobank και η Πειραιώς αλλά και άλλες τράπεζες εφόσον συμπεριληφθούν όλες οι εκδόσεις όπως και οι τιτλοποιήσεις. Το δεύτερο μέτρο δηλαδή την παροχή ρευστότητας υπό την μορφή της κατάθεσης του δημοσίου σε μια τράπεζα για επικοινωνιακούς λόγους δεν είναι σαφές πόσες τράπεζες και αν θα το χρησιμοποιήσουν.
Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι ίσως υπάρξουν κάποιες μικρές τράπεζες οι οποίες το επιλέξουν ή ενδεχομένως αυτές στις οποίες το κράτος συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Όσον αφορά την αύξηση κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων τίτλων θεωρητικά οι κρατικές τράπεζες κυρίως ΑΤΕ και ΤΤ , θα μπορούσαν να κάνουν χρήση αυτού του μέτρου υπό την έννοια ότιήδη συμμετέχει στο μετοχικό τους κεφάλαιο το ελληνικό δημόσιο.
Η Εθνική θα ήταν αμφίβολο αν μπορεί να ήθελε να συμμετέχει το κράτος στο μετοχικό της κεφάλαιο. Επίσης οι διοικήσεις και οι βασικοί μέτοχοι των ιδιωτικών μεγάλων τραπεζώνμάλλον δεν θα επιθυμούσαν ως εταίρο το ελληνικό δημόσιο.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr