Το ύψος των υποαξιών εκτιμάται στα 250 με 300 εκατ ευρώ ενώ θα στηριχθεί και η διατραπεζική αγορά στην οποία οι μεγάλες τράπεζες πραγματοποιούν πολύ περιορισμένες συναλλαγές ενώ έχουν μειώσει ή ακόμη και διακόψει την παροχή ρευστότητας στο σύστημα. Τα μέτρα αυτά όπως και σε όλη την Ευρώπη , ουσιαστικά δεν ευνοούν τις τράπεζες οι οποίες είχαν διαφυλάξει τους ισολογισμούς τους αλλά υποστηρίζονται οι τράπεζες που έλαβαν ρίσκα.
Τα τραπεζικά ομόλογα βρίσκονται στο μικροσκόπιο καθώς πολλοί πελάτες έχουν αγοράσει τέτοια προϊόντα τα οποία είναι εγγυημένα στην λήξη τους από τον εκδότη, όμως αυτή τη στιγμή οι τιμές τους έχουν καταβαραθρωθεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ορισμένα ομόλογα τραπεζών, υβριδικά κεφάλαια ή μειωμένης εξασφάλισης αποτιμώνται έως και 70% χαμηλότερα της αρχικής τους αξίας.
Είναι προφανές ότι αν η κρίση συνεχισθεί θα πληγούν τα ομόλογα των τραπεζών. Οι τράπεζες όμως κατέχουν πολλά ομόλογα εταιριών τα οποία υπερβαίνουν τα 7 με 8 δις ευρώ και τα οποία αντίστοιχα εμφανίζουν λογιστικές υποαξίες. Όσον αφορά την λογιστική απεικόνιση της αποτίμησης των χαρτοφυλακίων εμπορικών ή επενδυτικών η αλλαγή που θα υπάρξει θα στηρίζεται στη τροποποίηση των IAS ώστε οι υποαξίες να μην εγγράφονται στα κέρδη αλλά στην καθαρή θέση.
Βεβαίως το μέτρο αυτό είναι τελείως εκτός των αρχικών παραδοχών των IAS ωστόσο θα υπάρξουν τροποποιήσεις. Η λύση αυτή δεν αγγίζει την πηγή του προβλήματος δηλαδή τις αιτίες που δημιούργησαν τις υποαξίες και που αποτελούν ακόμη ένα επικίνδυνο ναρκοπέδιο για τις τράπεζες.
Όσον αφορά την διατραπεζική είναι προφανές ότι για να λειτουργήσει πάλι η αγορά θα πρέπει να υπάρξουν εκατέρωθεν εγγυήσεις όχι μόνο από το κράτος αλλά και μεταξύ των τραπεζών. Απλά η μια τράπεζα να εμπιστευτεί την άλλη.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr